Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://dspace.nuph.edu.ua/handle/123456789/18374
Полная запись метаданных
Поле DCЗначениеЯзык
dc.contributor.authorЛиткін, Д. В.-
dc.contributor.authorLytkin, D. V.-
dc.contributor.authorЛыткин, Д. В.-
dc.date.accessioned2019-03-15T14:32:39Z-
dc.date.available2019-03-15T14:32:39Z-
dc.date.issued2018-
dc.identifier.citationЛиткін, Д. В. Вплив інгібіторів ароматази третього покоління на харчову поведінку на тлі експериментального метаболічного синдрому / Д. В. Литкін // Український біофармацевтичний журнал. - 2018. - № 4. - С. 59-62. doi : 10.24959/ubphj.18.195uk_UA
dc.identifier.otherhttps://doi.org/10.24959/ubphj.18.195-
dc.identifier.urihttp://dspace.nuph.edu.ua/handle/123456789/18374-
dc.description.abstractАктуальність. В останні роки все більше уваги приділяється ролі посилення периферичної ароматазної активності в патогенезі метаболічного синдрому. Пов’язані з цим порушення гормональної регуляції здатні впливати не лише на показники вуглеводного та ліпідного обмінів, а й на харчову поведінку пацієнтів. Мета роботи. Вивчення впливу інгібіторів ароматази третього покоління на показники харчової поведін- ки та сироватковий вміст лептину у хом’ячків з експериментальним метаболічним синдромом. Матеріали та методи. Дослідження виконувалося на моделі експериментального дієтоіндукованого мета- болічного синдрому у хом’ячків. Для оцінки харчової поведінки реєструвалися кількість актів харчування та середній час харчування тварин. Сироватковий вміст лептину визначався імуноферментним методом. Результати та їх обговорення. Досліджувані інгібітори ароматази приводили до вірогідного зменшення кількості актів харчування, середнього часу харчування та сироваткового вмісту лептину у досліджуваних тва- рин різного віку та статі. У більшості випадків найбільший ефект продемонстрував летрозол у дозі 0,309 мг/кг. Висновки. Інгібітори ароматази третього покоління здатні зменшувати прояви гіперфагії та лептиноре- зистентності на тлі метаболічного синдрому.uk_UA
dc.description.abstractTopicality. In recent years, the increasing attention has been paid to the role of peripheral aromatase reaction enhancement in the pathogenesis of metabolic syndrome. The associated hormonal regulation disorder are able to affect not only the carbohydrate and lipid metabolism but also the patients eating behavior. Aim. Study the influence of third-generation aromatase inhibitors on eating behavior and serum leptin content in hamsters with experimental metabolic syndrome. Materials and methods. The study was carried out on the model of experimental diet induced metabolic syndrome in hamsters. To assess food behavior, the number of meals and meal time of animals were recorded. The serum leptin content was determined by the immune enzyme method. Results and discussion. Tested aromatase inhibitors led to a significant decrease in the number of meals, meal time and serum leptin content in the studied animals of different age and sex. In most cases, the highest effect was demonstrated by letrozole at a dose of 0.309 mg/kg. Conclusions. Third-generation aromatase inhibitors are able to reduce manifestations of hyperphagia and leptin resistance in the conditions of metabolic syndrome.uk_UA
dc.description.abstractАктуальность. В последние годы все больше внимания уделяется роли усиления периферической арома- тазной активности в патогенезе метаболического синдрома. Связанные с этим нарушения гормональной регу- ляции способны влиять не только на показатели углеводного и липидного обменов, но и на пищевое поведение пациентов. Цель работы. Изучение влияния ингибиторов ароматазы третьего поколения на показатели пищевого поведения и содержание лептина в сыворотке хомячков с экспериментальным метаболическим синдромом. Материалы и методы. Исследование выполнялось на модели экспериментального диетоиндуцирован- ного метаболического синдрома у хомячков. Для оценки пищевого поведения регистрировалось количество актов питания и среднее время питания животных. Сывороточное содержание лептина определялось иммуно- ферментным методом. Результаты и их обсуждение. Исследуемые ингибиторы ароматазы приводили к достоверному уменьше- нию количества актов питания, среднего времени питания и сывороточного содержания лептина у исследуе- мых животных разного возраста и пола. В большинстве случаев наибольший эффект продемонстрировал летро- зол в дозе 0,309 мг/кг. Выводы. Ингибиторы ароматазы третьего поколения способны уменьшать проявления гиперфагии и леп- тинорезистентности на фоне метаболического синдрома.uk_UA
dc.language.isoukuk_UA
dc.subjectекземестанuk_UA
dc.subjectлетрозолuk_UA
dc.subjectанастрозолuk_UA
dc.subjectлептинорезистентністьuk_UA
dc.subjectгіперфагіяuk_UA
dc.subjectexemestaneuk_UA
dc.subjectletrozoleuk_UA
dc.subjectanastrozoleuk_UA
dc.subjectleptin resistanceuk_UA
dc.subjecthyperphagiauk_UA
dc.subjectэкземестанuk_UA
dc.subjectгиперфагияuk_UA
dc.subjectлетрозолuk_UA
dc.subjectанастрозолuk_UA
dc.subjectлептинорезистентностьuk_UA
dc.titleВплив інгібіторів ароматази третього покоління на харчову поведінку на тлі експериментального метаболічного синдромуuk_UA
dc.title.alternativeThe effect of the third-generation aromatase inhibitors on eating behavior in experimental metabolic syndromeuk_UA
dc.title.alternativeВлияние ингибиторов ароматазы третьего поколения на пищевое поведение на фоне экспериментального метаболического синдромаuk_UA
dc.typeArticleuk_UA
Располагается в коллекциях:Український біофармацевтичний журнал. Архів статей 2008-2021

Файлы этого ресурса:
Файл Описание РазмерФормат 
147621-324775-1-PB.pdf291,23 kBAdobe PDFПросмотреть/Открыть


Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.