Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://dspace.nuph.edu.ua/handle/123456789/28343
Полная запись метаданных
Поле DCЗначениеЯзык
dc.contributor.authorMaslov, O. Yu.-
dc.contributor.authorKomisarenko, M. A.-
dc.contributor.authorKolisnyk, S. V.-
dc.contributor.authorGolik, M. Yu.-
dc.contributor.authorTsapko, Ye. O.-
dc.contributor.authorAkhmedov, E. Yu.-
dc.contributor.authorМаслов, О. Ю.-
dc.contributor.authorКомісаренко, М. А.-
dc.contributor.authorКолісник, С. В.-
dc.contributor.authorГолік, М. Ю.-
dc.contributor.authorЦапко, Є. О.-
dc.contributor.authorАхмедов, Е. Ю.-
dc.date.accessioned2022-06-25T13:52:07Z-
dc.date.available2022-06-25T13:52:07Z-
dc.date.issued2022-
dc.identifier.citationDetermination of the extraction frequency of green tea leaves by the antioxidant method / O. Yu. Maslov, M. A. Komisarenko, S. V. Kolisnyk, M. Yu. Golik, Ye. O. Tsapko, E. Yu. Akhmedov // Журнал органічної та фармацевтичної хімії. - 2022. - № 20 (1). - С. 28-34. doi : 10.24959/ophcj.22.252320uk_UA
dc.identifier.otherhttps://doi.org/10.24959/ophcj.22.252320-
dc.identifier.urihttp://dspace.nuph.edu.ua/handle/123456789/28343-
dc.description.abstractМета. Визначити оптимальну кратність екстракції листя зеленого чаю 60 % етанолом антиоксидантним методом. Матеріали та методи. Об’єктом дослідження було листя зеленого чаю сорту Чун Мін, зібране в провінції Анхуй (Китай) з березня до квітня. Сухе листя було стандартизовано відповідно до Європейської фармакопеї 9.0. Для кількісного визначення біологічно активних речовин використовували спектрофотометрію. Для визначення антиоксидантної активності використовували потенціометричний метод. Потенціометричні вимірювання виконували на pH-метрі HANNA 2550 (ФРН) із комбінованим платиновим електродом EZDO 50 PO (Тайвань). Для вимірювання оптичної густини використовували спектрофотометр UV-1000 (Китай). Результати та їх обговорення. Сумарний вміст фенольних сполук становив 8,60 ± 0,17, 1,30 ± 0,03 і 0,11 ± 0,002 %, катехінів – 9,20 ± 0,18, 1,20 ± 0,02 і 0,07 ± 0,002 %, флавоноїдів – 0,27, 0,04 і 0,005 %, гідроксикоричних кислот – 0,49 ± 0,01, 0,07 ± 0,002 і 0,007 ± 0,001 %, сухий залишок – 10,75 ± 0,11, 1,59 ± 0,02 і 0,15 ± 0,002 %, антиоксидантна активність становила 474,08 ± 9.48, 67,70 ± 1.35 і 7,01 ± 0.14 ммоль-екв. m сух.зал. -1 для першої, другої і третьої екстракції відповідно. Одержані результати свідчать, що двократна екстракція досліджуваної сировини 60 % етанолом є оптимальною. Висновки. Для визначення оптимальної кратності екстракцій було проведено дослідження динаміки екстракцій біологічних активних речовин листя зеленого чаю шляхом трикратної екстракції сировини, а також уперше розроблено й запропоновано метод визначення кратності екстракції, заснований на визначенні антиоксидантної активності екстрактів. Виявлено, що двократна екстракція є оптимальна. Отримані результати будуть використані для створення фітопрепаратів, дієтичних добавок та косметологічної продукції з екстрактом зеленого чаю.uk_UA
dc.description.abstractAim. To determine the optimal extraction frequency of green tea leaves with 60 % ethanol by the antioxidant method. Materials and methods. Chun Myn green tea leaves were the object of the study, the raw material was collected in Anhui province (China) from March to April. Dry green tea leaves were standardized according to the European Pharmacopeia 9.0. Spectrophotometry was used to quantify biologically active substances. The antioxidant activity was determined by the potentiometric method. Potentiometric measurements were performed on a HANNA 2550 pH meter (Germany) with a combined platinum EZDO 50 PO electrode (Taiwan). A UV-1000 spectrophotometer (China) was used to measure the optical density. Results and discussion. The total content of phenolic compounds was 9.60 ± 0.17, 1.30 ± 0.03 and 0.12 ± 0.002 %, catechins – 9.20 ± 0.18, 1.20 ± 0.02 and 0.07 ± 0.002 %, flavonoids – 0.27 ± 0.005, 0.04 ± 0.001, 0.005 ± 0.001, hydroxycinnamic acids – 0.49 ± 0.01, 0.07 ± 0.002 and 0.007 ± 0.001 %, dry residue – 10.75 ± 0.11, 1.59 ± 0.02 and 0.15 ± 0.002 %, the antioxidant activity was 474.08 ± 9.48, 67.70 ± 1.35 and 7.01 ± 0.14 mmol-equiv mdry res-1 for the first, second and third extraction, respectively. According to the results obtained, the optimal number of extractions of the raw material with 60 % ethanol was found to be two. Conclusions. The dynamic of extractions of biologically active substances of green tea leaves has been studied by triple extraction of the raw material to find the optimal extraction frequency; for the first time, a method for determining the extraction frequency based on the antioxidant activity of the extracts has been developed and proposed. It has been found that the optimal extraction rate is 2 times. The results obtained will be used in the further production of herbal medicines, dietary supplements, and cosmetic products with a green tea extract.uk_UA
dc.language.isoenuk_UA
dc.subjectзелений чайuk_UA
dc.subjectантиоксидантна активністьuk_UA
dc.subjectлистяuk_UA
dc.subjectаналізuk_UA
dc.subjectекстрактuk_UA
dc.subjectекстракціяuk_UA
dc.subjectgreen teauk_UA
dc.subjectextractuk_UA
dc.subjectleaves; analysisuk_UA
dc.subjectextractionuk_UA
dc.subjectantioxidant activityuk_UA
dc.titleDetermination of the extraction frequency of green tea leaves by the antioxidant methoduk_UA
dc.title.alternativeВизначення кратності екстракції листя зеленого чаю антиоксидантним методомuk_UA
dc.typeArticleuk_UA
Располагается в коллекциях:Журнал органічної та фармацевтичної хімії. Архів статей 2003-2024

Файлы этого ресурса:
Файл Описание РазмерФормат 
28-34.pdf1,45 MBAdobe PDFПросмотреть/Открыть


Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.