Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://dspace.nuph.edu.ua/handle/123456789/5169
Назва: Дослідження вмісту поліфенольних сполук у надземних частинах рослин родини пасльонові
Інші назви: Исследование содержания полифенольных соединений в надземных частях растений семейства Пасленовые
Research into the content of polyphenolic compounds in above-ground parts of the solanaceae family members
Автори: Прокопенко, Ю. С.
Міщенко, В. А.
Георгіянц, В. А.
Прокопенко, Ю. С.
Мищенко, В. А.
Георгиянц, В. А.
Prokopenko, Yu. S.
Mishchenko, V. A.
Georgiyants, V. A.
Теми: пасльонові;абсорбційна спектрофотометрія;поліфенольні сполуки;пасленовые;абсорбционная спектрофотометрия;полифенольные соединения;Solanaceae;absorption spectrophotometry;polyphenolic compounds
Дата публікації: 2014
Бібліографічний опис: Прокопенко Ю. С. Дослідження вмісту поліфенольних сполук у надземних частинах рослин родини пасльонові / Ю. С. Прокопенко, В. А. Міщенко, В. А. Георгіянц // Збірник наукових праць співробітників НМАПО ім. П.Л. Шупика. – 2014. – Вип. 23 (4). – С. 369–373.
Короткий огляд (реферат): Охарактеризовано актуальність пошуку рослинних джерел, що містить поліфенольні сполуки. Мета. Визначення вмісту поліфенольних сполук у видах родини Пасльонові. Матеріали і методи. Для дослідження використовували траву дурману звичайного, блекоти чорної, беладони лікарської, картоплі, помідора їстівного, баклажану синього, перцю однорічного, фізалісу звичайного, зібрані у відповідні періоди. Визначення проводили методом абсорбційної спектрофотометрії на аналітичній ділянці спектру 400-900 нм. Як стандартну речовину використовували пірогалол. Результати. Найвищим вмістом поліфенольних сполук характеризується трава помідора їстівного (1,0%), трава перцю однорічного (0,98%) та фізалісу звичайного (0,89%). Найменший вміст поліфенолів – у траві дурману звичайного (0,51 %) та у траві беладони лікарської (0,57 %). Висновки. Деякі представники родини Пасльонові у майбутньому можуть бути використані як потенційні джерела для отримання даної групи біологічно активних сполук.
Охарактеризована актуальность поиска растительных источников, содержащих полифенольные соединения. Цель. Определение содержания полифенольных соединений в видах семейства Пасленовые. Материалы и методы. Для исследования использовали траву дурмана обык- новенного, белены черной, красавки обыкновенной, картофеля, помидора съедобного, баклажана синего, перца однолетнего, физалиса обыкновенного, собранную в соответствующие периоды. Определение проводили методом абсорбционной спектрофотометрии в области спектра 400-900 нм. В качестве стандартного вещества использовали пирогаллол.Результаты. Наивысшим содержанием полифенольных соединений характеризуется трава помидора съедобного (1,0%), трава перца однолетнего (0,98%) и физалиса обыкновенного (0,89%). Наименьшее содержание – в траве дурмана обыкновенного (0,51%) и в траве красавки обыкновенной (0,57%). Выводы. Некоторые представители семейства Пасленовые в будущем могут быть использованы в качестве потенциальных источников для получения данной группы биологически активных соединений.
Relevance of search for polyphenols herbal sources has been justified. Purpose. Determination of polyphenolic compounds content in the members of the Solanaceae family. Materials and methods. Datura, henbane, belladonna, potato, tomato, eggplant, pepper, and physalis herbs were harvested over the corresponding periods. The absorption spectrophotometry method was used in the range of 400-900 nm. Pyrogallol was used as a reference compound. Results. Tomato herb (1.0%), pepper herb (0.98%) and physalis (0.89%) were found to have the highest content of polyphenolic compounds. The lowest content of polyphenolic compounds was seen in Datura herb (0.51%) and belladonna herb (0.57%). Conclusions. In future, some members of the Solanaceae family can be used as prospective sources to obtain polyphenolic compounds.
Опис: http://nbuv.gov.ua/j-pdf/Znpsnmapo_2014_23(4)__66.pdf
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://dspace.nuph.edu.ua/handle/123456789/5169
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації кафедри фармацевтичних технологій та забезпечення якості ІПКСФ
Наукові публікації кафедри фармацевтичної хімії

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Znpsnmapo_2014_23(4)__66.pdf809,83 kBAdobe PDFПереглянути/відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.