Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.nuph.edu.ua/handle/123456789/10288
Title: The study of the amino acid composition of the alcoholic extract from bilberry leaves
Other Titles: Дослідження амінокислотного складу спиртового екстракту з листя чорниці звичайної
Исследование аминокислотного состава спиртового экстракта из листьев черники обычной
Authors: Kolychev, І. О.
Krasnikovа, T. О.
Koshovyi, O. M.
Количев, І. О.
Краснікова, Т. О.
Кошовий, О. М.
Колычев, И. А.
Красникова, Т. А.
Кошевой, О. Н.
Keywords: Ericaceae;bilberry;leaves;alcoholic extract;amino acid;вересові;чорниця звичайна;листя;спиртовий екстракт;амінокислота;вересковые;черника обыкновенная;листья;спиртовый экстракт;аминокислота
Issue Date: 2016
Bibliographic description (Ukraine): Kolychev, І. О. The study of the amino acid composition of the alcoholic extract from bilberry leaves / І. О.Kolychev, T. О.Krasnikovа, O. M.Koshovyi // Вісник фармації. - 2016. - № 2. - С. 12-14.
Abstract: The qualitative composition and the quantitative content of free and bound amino acids in the alcoholic extract of bilberry leaves have been determined by HPLC using a high performance liquid chromatograph by Agilent Technologies firm (model 1100) equipped with a flow-through vacuum degasser G1379A, a four-channel pump of the low pressure gradient G13111A, an automatic injector G1313A, a column thermostat G13116A, and a diode array detector G1316A. To conduct the analysis a “ZORBAXXDB- C18” chromatographic column with the size of 4.6×50 mm filled with the octadecylsilyl sorbent and with the granule size of 1.8 μm was used. Identification of amino acids was performed by the retention time of standards. The content of bound amino acids was calculated by subtracting the content of free amino acids from their total content. As a result of the study 19 amino acids have been found and their quantitative content has been determined. Five amino acids are essential – threonine, methionine, isoleucine, leucine and arginine. The dominant compounds are glutamic acid, asparagine, serine, gamma-aminobutyric acid and leucine. The content of free amino acids is 34.75% of the total amino acids, and the content of the bound ones is 65.25%. Most amino acids in the extract studied are in a bound state; therefore, they will affect solubility, bioavailability and the total pharmacological effect.
Вивчено якісний склад і кількісний вміст вільних та зв’язаних амінокислот у спиртовому екс- тракті з листя чорниці звичайної методом високоефективної рідинної хроматографії за допо- могою високоефективного рідинного хроматографа фірми Agilent Technologies (модель 1100), укомплектованого проточним вакуумним дегазатором G1379А, 4-и канальним насосом гра- дієнта низького тиску G13111А, автоматичним інжектором G1313А, термостатом колонок G13116А, діодноматричним детектором G1316A. Для проведення аналізу була використана хроматографічна колонка розміром 4,6×50 мм, заповнена октадецилсилільним сорбентом, зернення 1,8 мкм, «ZORBAX-XDB-C18». Ідентифікацію амінокислот проводили за часом утри- мання стандартів. Розрахунок вмісту зв’язаних амінокислот проводився шляхом віднімання вмісту вільних амінокислот від їх загального вмісту. У результаті дослідження було виявлено 19 амінокислот та визначено їх кількісний вміст. П’ять амінокислот є незамінними – трео- нін, метіонін, ізолейцин, лейцин та аргінін. Домінуючими сполуками є глутамінова кислота, аспарагін, серин, гамма-аміномасляна кислота та лейцин. Вміст вільних амінокислот скла- дає 34,75% від суми усіх амінокислот, а вміст зв’язаних – 65,25%. Більшість амінокислот у досліджуваному екстракті знаходиться у зв’язному стані, тому вони будуть впливати на роз- чинність, біодоступність та загальний фармакотерапевтичний ефект екстракту.
Изучен качественный состав и количественное содержание свободных и связанных амино- кислот в спиртовом экстракте из листьев черники обыкновенной методом высокоэффек- тивной жидкостной хроматографии с помощью высокоэффективного жидкостного хрома- тографа фирмы Agilent Technologies (модель 1100), укомплектованного проточным вакуумным дегазатором G1379А, 4-х канальным насосом градиента низкого давления G13111А, авто- матическим инжектором G1313А, термостатом колонок G13116А, диодноматричным детек- тором G1316A. Для проведения анализа была использована хроматографическая колонка размером 4,6×50 мм, заполненная октадецилсилильным сорбентом, зернение – 1,8 мкм, «ZORBAX-XDB-C18». В результате исследования было выявлено 19 аминокислот и опреде- лено их количественное содержание. Идентификацию аминокислот проводили по времени удержания стандартов. Расчет содержания связанных аминокислот проводился путем вы- читания содержания свободных аминокислот от их общего количества. Пять обнаруженных аминокислот являются незаменимыми – треонин, метионин, изолейцин, лейцин и аргинин. Доминирующими соединениями являются глутаминовая кислота, аспарагин, серин, гамма- аминомасляная кислота и лейцин. Содержание свободных аминокислот составляет 34,75% от суммы всех аминокислот, а содержание связанных – 65,25%. Большинство аминокислот в исследуемом экстракте находится в связанном состоянии, поэтому они оказывают влия- ние на растворимость, биодоступность и общий фармакотерапевтический эффект.
URI: http://dspace.nuph.edu.ua/handle/123456789/10288
Appears in Collections:Вісник фармації. Архів статей 2010-2020
Наукові публікації кафедри фармакогнозії

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
12-14.pdf357,46 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.