Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://dspace.nuph.edu.ua/handle/123456789/11020
Название: Мінеральний склад коренеплодів петрушки кореневої
Авторы: Вельма, В. В.
Кисличенко, В. С.
Kyslychenko, V. S.
Velma, V. V.
Ключевые слова: петрушка коренева;макро- та мікроелементи;root parsley;macro- and microelements;петрушка корневая;макро- и микроэлементы
Дата публикации: 2016
Библиографическое описание: Вельма, В. В. Мінеральний склад коренеплодів петрушки кореневої / В. В. Вельма, В. С. Кисличенко // Збірник наукових праць співробітників НМАПО ім. П. Л. Шупика. - 2016. - Вип. 26. - С. 312-316.
Краткий осмотр (реферат): Вступ. Вуглеводи, білки, жири, вітаміни та мінеральні речовини потрібні кожній людині в щоденному раціоні для забезпечення нормальної життєдіяльності всіх органів та систем організму. Дисбаланс, нестача або надлишок макро- та мікроелементів в організмі є причиною зниження імунітету; захворювань серцево-судинної системи; шлунково-кишкового тракту; крові; статевої системи; опорно-рухового апарату; порушення обміну речовин; росту і розвитку у дітей; алергій; захворювань шкіри, волосся, нігтів. Мета. Встановленн я макро- та мікроелементного складу коренеплодів петрушки кореневої. Матеріали та методи. Визначення мінерального складу проводили методом атомно-емісійної спектроскопії. Результати. Встановлено вміст 19-ти макро- та мікроелементів в коренеплодах петрушки кореневої. В найбільшій кількості містяться калій (1350,00 мкг /100 г), вміст кальцію та натрію однаковий (360,00 мкг / 100 г) для кожного із двох елементів. Всі інші елементи визначені в набагато меншій кількості. Висновки. Експериментально одержані результати можуть бути використані при стандартизації та розробці відповідних розділів методів контролю якості на коренеплоди петрушки кореневої
Introduction. Every human needs carbohydrates, proteins, lipids, vitamins and mineral elements in everyday diet for providing normal metabolism for all the organs and systems in the body. Imbalance, lack or excess of macro- and microelements in the body might be the reason of immunity lowering, disorders of the cardiovascular system, gastrointestinal tract, blood, reproductive, musculoskeletal system, metabolism, growth and development in children, allergies, as well as the skin, hair and nails diseases. Purpose. Determination of the macro- and microelement composition of root parsley roots was the purpose of the present work. Materials and methods. The atom-emission spectroscopy was used for the study of the mineral composition. Results. The content of 19 macro- and microelements in the root parsley roots was determined. Potassium was found in the highest quantity (1350,00 μg /100 g), while the content of sodium and calcium was equal for both elements (360,00 μg /100 g). The other elements were found to be present in much less quantities. Conclusion. The experimental data can be used at standardization and working out the relevant sections of the quality control methods for root parsley roots.
Введение. Углеводы, белки, жиры, витамины и минеральные вещества необходимы каждому человеку в ежедневном рационе для обеспечения нормальной жизнедеятельности всех органов и систем организма. Дисбаланс, недостаток или избыток макро- и микроэлементов в организме являются причиной снижения иммунитета; заболеваний сердечно-сосудистой системы, желудочно-кишечного тракта; крови; половой системы; опорно-двигательного аппарата; нарушений обмена веществ; роста и развития у детей; аллергий; заболеваний кожи, волос и ногтей. Цель. Oпределение макро- и микроэлементного состава корнеплодов петрушки корневой. Материалы и методы. Определение минерального состава проводили методом атомно-эмиссионной спектроскопии. Результаты. Установлено содержание 19 макро- и микроэлементов в корнеплодах петрушки корневой. В наибольшем количестве содержатся калий (1350,00 мкг / 100 г), количество кальция и натрия одинаково (360,00 мкг / 100 г) для каждого из двух элементов. Все остальные элементы содержатся в намного меньшем количестве. Вывод. Экспериментально полученные результаты могут быть использованы при стандартизации и разработке соответствующих разделов методов контроля качества на корнеплоды петрушки корневой.
URI (Унифицированный идентификатор ресурса): http://dspace.nuph.edu.ua/handle/123456789/11020
Располагается в коллекциях:Наукові публікації кафедри фармакогнозiї та нутриціології
Тези доповідей співробітників НФаУ

Файлы этого ресурса:
Файл Описание РазмерФормат 
Вельма-Кисличенко.pdf4,6 MBAdobe PDFПросмотреть/Открыть


Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.