Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал:
http://dspace.nuph.edu.ua/handle/123456789/11030
Назва: | Дослідження компонентів летких фракцій рослинної сировини cалату посівного сорту «Лолло Россо» |
Автори: | Гуцол, В. В. Журавель, І. О. Гур'єва, І. Г. Gutsol, V. V. Журавель, И. А. Zhuravel, I. O. |
Теми: | салат посівний;Asteraceae;летка фракція;ідентифікація;кількісне визначення;газова хроматографія;lettuce;Asteraceae;volatile fraction;identification;qualitative determination;gas chromatography |
Дата публікації: | 2016 |
Бібліографічний опис: | Гуцол, В. В. Дослідження компонентів летких фракцій рослинної сировини cалату посівного сорту «Лолло Россо» / В. В. Гуцол, І. О. Журавель, І. Г. Гур'єва // ScienceRise: Pharmaceutical Science. - 2016. - № 3(3). - С. 28-31. |
Короткий огляд (реферат): | Рослини є важливим джерелом одержання біологічно активних речовин, які проявляють різноманітну фар-
макологічну активність. Увагу привертають не лише рослини, які традиційно використовуються з лікуваль-
но-профілактичною метою, а й харчові культури, що входять до щоденного раціону кожної людини. До та-
ких рослин належить салат посівний, що вирощується в усьому світі як листова овочева культура.
Мета. Метою нашої роботи було дослідження якісного складу та кількісного вмісту компонентів лет-
ких фракцій, одержаних з листя, коренів та насіння салату посівного сорту «Лолло Россо».
Метод. Встановлення якісного складу та кількісного вмісту компонентів летких фракцій салату посів-
ного сорту «Лолло Россо» проводили методом газової хроматографії.
Результати. В результаті проведеного дослідження в леткій фракції листя салату посівного ідентифі-
ковано та визначено вміст 31 сполуки, коренів - 27, насіння - 24. В усіх видах рослинної сировини салату
домінуючою речовиною був сквален.
Висновки. Одержані результати будуть використані при розробці методик контролю якості на рос-
линну сировину салату посівного. Herbs are important source of biologically active compounds having different types ofpharmacological activity. The attention is drawn both to herbs, traditionally used for prevention and treatment of different disorders, and to edible plants included in the every person's daily diet. Lettuce, grown worldwide as leafy vegetables, is among them. Aim. The aim of our work was quantitative and qualitative determination of the volatile fractions components, obtained from leaves, roots and seeds of «Lollo rosso» lettuce species. Methods. Gas chromatography was used for quantitative and qualitative determination of the volatile fractions components of «Lollo rosso» lettuce species. Results. In result of research, in the volatile fraction of lettuce 31 compounds were identified and determined in leaves, 27 compounds were determined in roots, and 24 compounds were determined in seeds. Squalene was dominating substance in all types of the herbal material. Conclusion. Obtained results can be used for development of the Quality control methods for lettuce herbal material. |
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): | http://dspace.nuph.edu.ua/handle/123456789/11030 |
Розташовується у зібраннях: | Наукові публікації кафедри фармакогнозiї та нутриціології |
Файли цього матеріалу:
Файл | Опис | Розмір | Формат | |
---|---|---|---|---|
1.pdf | 209,55 kB | Adobe PDF | Переглянути/відкрити |
Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.