Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.nuph.edu.ua/handle/123456789/13689
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorЗагайко, А. Л.-
dc.contributor.authorБрюханова, Т. О.-
dc.contributor.authorШкапо, А. І.-
dc.contributor.authorZagayko, A. L.-
dc.contributor.authorBriukhanova, T. O.-
dc.contributor.authorShkapo, A. I.-
dc.contributor.authorЗагайко, А. Л.-
dc.contributor.authorБрюханова, Т. А.-
dc.contributor.authorШкапо, А. И.-
dc.date.accessioned2017-10-23T12:31:44Z-
dc.date.available2017-10-23T12:31:44Z-
dc.date.issued2017-
dc.identifier.citationЗагайко, А. Л. Порівняльне дослідження впливу гідроксилимонної кислоти та харчового концентрату фенольних сполук яблук на показники системи Нітроген (ІІ) оксиду за експериментальної інсулінорезистентності у щурів / А. Л. Загайко, Т. О. Брюханова, А. І. Шкапо // Український біофармацевтичний журнал. - 2017. - № 4. - С. 12-17.en_US
dc.identifier.urihttp://dspace.nuph.edu.ua/handle/123456789/13689-
dc.description.abstractАктуальність. Розвиток синдрому інсулінорезистентності практично завжди корелює із формуванням ендо- теліальної дисфункції, що призводить до кардіоваскулярних ускладнень. Відповідно, фармакокоректори синдро- му інсулінорезистентності не повинні сприяти формуванню порушень функціонального стану ендотелію. Метою нашої роботи було порівняльне дослідження ефективності гідроксилимонної кислоти та харчового концентрату фенольних сполук яблук щодо корекції порушень функціонального стану ендотелію за експери- ментальної інсулінорезистентності у щурів. Матеріали та методи. Синдром інсулінорезистентності моделювали шляхом тривалого внутрішньооче- ревинного введення дексаметазону та утримання на висококалорійній дієті. У сироватці крові досліджували вміст глюкози, імунореактивного інсуліну, сумарний вміст нітратів та нітритів, цитруліну, аргініну та розрахо- вували індекс інсулінорезистентності. Результати та їх обговорення. Результати дослідження свідчать, що гідроксилимонна кислота та харчо- вий концентрат фенольних сполук яблук виразно корегують гіперглікемію та гіперінсулінемію, проявляють позитивний вплив на попередження формування ендотеліальної дисфункції, що насамперед зумовлено вираз- ними антиоксидантними властивостями. Висновки. За впливом на показники вуглеводного обміну більш виразний вплив спостерігався при засто- суванні гідроксилимонної кислоти, а за впливом на показники функціонального стану ендотелію більш ефек- тивним був харчовий концентрат фенольних сполук яблук.en_US
dc.description.abstractTopicality. The insulin resistance syndrome development is usually correlated with endothelial dysfunction formation, which leads to cardiovascular complications. Accordingly, insulin resistance syndromes pharmacocorrectors should not contribute to endothelium functional state disturbances formation. Aim. Therefore, the aim of present work was a comparative investigation efficacy of hydroxycitric acid and food concentrate phenolic compounds of apples for correction endothelium functional state disturbances under experimental insulin resistance in rats. Materials and methods. The insulin resistance syndrome was modeled by prolonged intraperitoneal injection of dexamethasone and animal maintenance on a high-calorie diet. Serum glucose, immunoreactive insulin, total content of nitrates and nitrites, citrulline, arginine were determined and the insulin resistance index was calculated. Results and discussion. The results demonstrate that hydroxycitric acid and apples phenolic compounds food concentrate corrects hyperglycemia and hyperinsulinemia, have a beneficial effect preventing endothelial dysfunction formation, which is primarily due to pronounced antioxidant properties. Conclusions. In terms of effect on carbohydrate metabolism, a more pronounced effect was observed with hydroxycitric acid administration, and the effect on endothelium functional state parameters more pronounced effect was observed with the apples phenolic compounds food concentrate administration.en_US
dc.description.abstractАктуальность. Развитие синдрома инсулинорезистентности практически всегда коррелирует с формиро- ванием эндотелиальной дисфункции, что приводит к кардиоваскулярным осложнениям. Соответственно, фар- макокорректоры синдрома инсулинорезистентности не должны способствовать формированию нарушений функционального состояния эндотелия. Целью нашей работы было сравнительное исследование эффективности гидроксилимонной кислоты и пищевого концентрата фенольных соединений яблок для коррекции нарушений функционального состояния эндотелия при экспериментальной инсулинорезистентности у крыс. Материалы и методы. Синдром инсулинорезистентности моделировали путем длительного внутрибрю- шинного введения дексаметазона и содержания животных на высококалорийной диете. В сыворотке крови определяли содержание глюкозы, иммунореактивного инсулина, суммарное содержание нитратов и нитритов, цитруллина, аргинина и рассчитывали индекс инсулинорезистентности. Результаты и их обсуждение. Результаты исследования свидетельствуют, что гидроксилимонная кисло- та и пищевой концентрат фенольных соединений яблок корректируют гипергликемию и гиперинсулинемию, проявляют благотворное влияние на предупреждение формирования эндотелиальной дисфункции, что пре- жде всего обусловлено выраженными антиоксидантными свойствами. Выводы. По влиянию на показатели углеводного обмена более выраженное влияние наблюдалось при применении гидроксилимонной кислоты, а по влиянию на показатели функционального состояния эндотелия более эффективным был пищевой концентрат фенольных соединений яблок.en_US
dc.language.isouken_US
dc.subjectхарчовий концентрат фенольних сполук яблукen_US
dc.subjectгідроксилимонна кислотаen_US
dc.subjectендотеліальна дисфункціяen_US
dc.subjectсистема Нітроген (ІІ) оксидуen_US
dc.subjectapples phenolic compounds food concentrateen_US
dc.subjecthydroxycitric aciden_US
dc.subjectendothelial dysfunctionen_US
dc.subjectnitrogen oxide systemen_US
dc.subjectпищевой концентрат фенольных соединений яблокen_US
dc.subjectгидроксилимонная кислотаen_US
dc.subjectэндотелиальная дисфункцияen_US
dc.subjectсистема оксида азотаen_US
dc.titleПорівняльне дослідження впливу гідроксилимонної кислоти та харчового концентрату фенольних сполук яблук на показники системи Нітроген (ІІ) оксиду за експериментальної інсулінорезистентності у щурівen_US
dc.title.alternativeComparative investigation of hydroxycitric acid and apples phenolic compounds food concentrate on parameters of nitric oxide system under experimental insulin resistance in ratsen_US
dc.title.alternativeСравнительное исследование влияния гидроксилимонной кислоты и пищевого концентрата фенольных соединений яблок на показатели системы оксида азота при экспериментальной инсулинорезистентности у крысen_US
dc.typeArticleen_US
Appears in Collections:Український біофармацевтичний журнал. Архів статей 2008-2021

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
108864-231023-1-PB.pdf338,44 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.