Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.nuph.edu.ua/handle/123456789/13919
Title: The study of the chemical composition and the immunomodulatory activity of polysaccharide complexes from Veronica teucrium L.
Other Titles: Дослідження хімічного складу та імуномодулюючої активності полісахаридних комплексів Вероніки широколистої (Veronica teucrium L.)
Исследование химического состава и иммуномодулирующей активности полисахаридных комплексов Вероники широколистной (Veronica teucrium L.)
Authors: Osmachko, А. P.
Kovaleva, А. М.
Ilyina, Т. V.
Кashpur, N. V.
Коshovyi, О. M.
Komisarenko, A. M.
Осьмачко, А. П.
Ковальова, А. М.
Ільїна, Т. В.
Кашпур, Н. В.
Кошовий, О. М.
Комісаренко, A. M.
Осьмачко, А. П.
Ковалева, А. М.
Ильина, Т. В.
Кашпур, Н. В.
Кошевой, О. Н.
Комиссаренко, А. Н.
Keywords: Veronica teucrium L.;polysaccharide complexes;immunomodulatory activity;Вероніка широколиста;полісахаридні комплекси;імуномодулююча активність;Вероника широколистая;полисахаридные комплексы;иммуномодулирующая активность
Issue Date: 2017
Publisher: НФаУ
Bibliographic description (Ukraine): The study of the chemical composition and the immunomodulatory activity of polysaccharide complexes from Veronica teucrium L. / А. P. Osmachko, А. М. Kovaleva, Т. V. Ilyina, N. V. Кashpur, О. M. Коshovyi, A. M. Komisarenko // Вісник фармації. - 2017. - № 2. - С. 37-42.
Abstract: Aim. To determine and study the qualitative composition and the quantitative content of polysaccharide complexes (PsC) of V. teucrium flowers, leaves and rhizomes, as well as their effect on the transformation and functional activity of macrophages and their hematogenic precursors. Materials and methods. The PsC of V. teucrium flowers, leaves and rhizomes were obtained by multiple extraction of the plant raw material with water when heating and with the subsequent concentration of combined extracts and their precipitation. Monosaccharides of PsC hydrolyzates were studied by the methods of paper chromatography and spectrophotometry. The immunomodulatory activity of PsC of V. teucrium flowers, leaves and rhizomes was studied in vitro in the reaction of macrophage transformation of mononuclear cells of the peripheral blood. Results and discussion. The yield of the complexes is as follows: in flowers – 8.40 %, in leaves – 5.30 %, in rhizomes – 1.95 %. The qualitative composition and the quantitative content of monosaccharides in the complexes have been determined, and the hydrolysis kinetics of the components has been studied. The results of the in vitro study of the effect of PsC of V. teucrium flowers, leaves and rhizomes on transformation and the functional activity of immune competent cells of the peripheral blood are presented. Conclusions. The yield of polysaccharide complexes of V. teucrium is as follows: in flowers – 8.40 %, in leaves – 5.30 %, in rhizomes – 1.95 %. Monosaccharides of PsC in flowers are presented by galactose, glucose, fructose, arabinose and xylose; in leaves – by glucose and arabinose, there is galactose, fructose, xylose in a minor amount; in rhizomes there is mainly glucose. It has been found that the optimal time for hydrolysis for PsC in flowers and leaves is 60 min; in rhizomes – 150 min. It has been determined that the PsC studied in the dose of 50 μg/ml maximally stimulate the functional activity of immune competent cells; the PsC of V. teucrium flowers in the dose range from 5 to 100 μg/ml possesses the more expressed immunomodulatory activity
Мета роботи – одержання, дослідження якісного складу та кількісного вмісту полісахаридних комплексів (ПК) квіток, листя та кореневищ Вероніки широколистої і вивчення їх впливу на трансформаційну і функціональну активність макрофагів та їх гематогенних попередників. Матеріали та методи. ПК квіток, листя та кореневищ Вероніки широколистої, отримані шляхом багаторазової екстракції рослинної сировини водою при нагріванні з наступним концентруванням об’єднаних витяжок та їх осадженням. Моноцукри гідролізату ПК досліджували методом паперової хроматографії та методом спектрофотометрії. Імуномодулюючу активність ПК квіток, листя та кореневищ Вероніки широколистої вивчали in vitro за реакцією макрофагальної трансформації мононуклеарів периферичної крові. Результати та їх обговорення. Вихід комплексів становить: з квіток – 8,40 %, з листя – 5,30 %, з кореневищ – 1,95 %. Встановлено якісний склад та визначено кількісний вміст моноцукрів у комплексах, досліджено кінетику гідролізу компонентів. Наведені результати вивчення in vitro впливу полісахаридних комплексів квіток, листя та кореневищ Вероніки широколистої на трансформаційну та функціональну активність імунокомпетентних клітин периферичної крові. Висновки. Вихід полісахаридних комплексів з Вероніки широколистої становить: з квіток – 8,40 %, з листя – 5,30 %, з кореневищ – 1,95 %. Моноцукри ПК квіток представлені галактозою, глюкозою, фруктозою, арабінозою та ксилозою; листя – глюкозою та арабінозою, в мінорній кількості присутні: галактоза, фруктоза, ксилоза; кореневищ – переважно глюкозою. Визначено оптимальний термін гідролізу для ПК квіток та листя – 60 хв; для ПК кореневищ – 150 хв. Встановлено, що досліджувані комплекси у дозі 50 мкг/мл максимально стимулюють функціональну активність імунокомпетентних клітин; полісахаридний комплекс квіток Вероніки широколистої проявляє більш виражену імуномодулюючу дію у дозі від 5 до 100 мкг/мл.
Цель работы – получение, исследование качественного состава и количественного содержания полисахаридных комплексов (ПК) цветков, листьев и корневищ Вероники широколистой и изучение их влияния на трансформационную и функциональную активность макрофагов и их гематогенных предшественников. Материалы и методы. ПК цветков, листьев и корневищ Вероники широколистой, полученные путем многократной экстракции растительного сырья водой при нагревании с последующим концентрированием объединенных вытяжек и их осаждением. Моносахара гидролизатов ПК исследовали методом бумажной хроматографии и методом спектрофотометрии. Иммуномодулирующую активность ПК цветков, листьев и корневищ Вероники широколистой изучали in vitro с помощью реакции макрофагальной трансформации мононуклеаров периферической крови. Результаты и их обсуждение. Выход комплексов составляет: из цветков – 8,40 %, из листьев – 5,30 %, из корневищ – 1,95 %. Установлен качественный состав и определено количественное содержание моносахаров в комплексах, исследована кинетика гидролиза компонентов. Приведенные результаты изучения in vitro влияния полисахаридных комплексов цветков, листьев и корневищ Вероники широколистой на трансформационную и функциональную активность иммунокомпетентных клеток периферической крови. Выводы. Выход полисахаридных комплексов из Вероники широколистой составляет: из цветков – 8,40 %, из листьев – 5,30 %, из корневищ – 1,95 %. Моносахара ПК цветков представлены галактозой, глюкозой, фруктозой, арабинозой и ксилозой; листьев – глюкозой и арабинозой, в минорном количестве присутствуют галактоза, фруктоза, ксилоза; корневищ – преимущественно глюкозой. Определено оптимальное время гидролиза для ПК цветков и листьев – 60 мин; для ПК корневищ –- 150 мин. Установлено, что полученные комплексы в дозе 50 мкг/мл максимально стимулируют функциональную активность иммунокомпетентных клеток; полисахаридный комплекс цветков Вероники широколистой проявляет более выраженное иммуномодулирующее действие в дозах от 5 до 100 мкг/мл
URI: http://dspace.nuph.edu.ua/handle/123456789/13919
ISSN: 1562-7241
Appears in Collections:Вісник фармації. Архів статей 2010-2020
Наукові публікації кафедри фармакогнозії

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
105561-223940-1-PB.pdf476,76 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.