Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://dspace.nuph.edu.ua/handle/123456789/14345
Название: Дослідження амінокислотного складу спиртового екстракту з листя брусниці звичайної
Другие названия: Изучение аминокислотного состава спиртового экстракта из листьев брусники обыкновенной
Investigation of amino acid composition of alcohol extract of cowberry leaves
Авторы: Комісаренко, М. А.
Кошовий, О. М.
Зайцев, Г. П.
Ковальова, А. М.
Ключевые слова: вересові;брусниця звичайна;листя;спиртовий екстракт;амінокислота;вересковые;брусника обыкновенная;листья спиртовой экстракт;аминокислота;Ericaceae;cowberry;leaves;alcohol extract;amino acid
Дата публикации: 2015
Библиографическое описание: Дослідження амінокислотного складу спиртового екстракту з листя брусниці звичайної / М. А. Комісаренко, О. М. Кошовий, Г. П. Зайцев, А. М. Ковальова // Збірник наукових праць співробітників НМАПО ім. П. Л. Шупика. – 2015. - Вип. 24, кн. 5. – С. 127-131.
Краткий осмотр (реферат): Вступ. Продовжуючи дослідження БАР листя брусниці звичайної та продуктів їх переробки, ми звернули увагу на те, що амінокислотний склад майже не вивчений. Мета. Дослідити амінокислотний склад спиртового екстракту з листя брусниці звичайної. Матеріали та методи. Якісний і кількісний аналіз вільних та зв’язаних аміно кислот у спиртовому екстракті з листя брусниці звичайної проводили за допомогою високо- ефективного рідинного хроматографа фірми Agilent Technologies (модель 1100). Результати. В результаті дослідження амінокислотного складу спиртового екс- тракту з листя брусниці звичайної було встановлено 16 амінокислот та визначено їх кількісний вміст. Було досліджено амінокислотний склад спиртового екстракту з лис тя брусниці звичайної, домінуючими сполуками є метіонін, лейцин, ізолейцин, валін та аргінін. Вміст вільних амінокислот складає 26,98% від суми усіх аміно- кислот, а вміст зв’язаних – 73,02%. Більшість амінокислот у досліджуваному екстракті знаходиться у зв’язному стані, тому вони будуть впливати на розчинність, біодос тупність та загальний фармакотерапевтичний ефект екстракту.
Введение. Продолжая исследования БАВ листа брусники обыкновенной и про- дук тов их переработки, мы обратили внимание на то, что аминокислотный состав почти не изучен. Цель. Изучить аминокислотный состав спиртового экстракта из листьев брусники обыкновенной. Материалы и методы. Качественный и количественный анализ свободных и связанных аминокислот в экстракте из листьев брусники обыкновенной проводили с помощью высокоэффективного жидкостного хроматографа фирмы Agilent Technologies (модель 1100). Результаты. В результате исследования аминокислотного состава спиртового экстракта из листьев брусники обыкновенной было установлено 16 аминокислот и определен их количественный состав. Выводы. Исследовано аминокислотный состав спиртового экстракта из брус- ники обыкновенной, доминирующими соединениями являются метионин, лей- цин, изолейцин, валин и аргинин. Большинство аминокислот находится в связ- ном состоянии, поэтому они будут влиять на растворимость, биодоступность и общий фармакотерапевтических эффект экстракта.
Introduction. During research of biologically active substances of cowberry leaves and their derived products we noticed that amino acid composition is poorly investigated. Aim. To study the amino acid composition of alcohol extract of cowberry leaves. Materials and methods. Qualitative and quantitative analysis of free and bound amino acids in the extract of cowberry leaves was performed by using high performance liquid chromatograph Agilent Technologies 1100. Results. In the result of investigation of amino acid composition of cowberry leaves alcohol extract was found 16 amino acids and determined their quantitative composition. Conclusions. The amino acid composition of cowberry leaves alcohol extract was investigated and methionine, leucine, isoleucine, valine and arginine were the predominant compounds. The majority of amino acids were in the bound state, so they would affect the solubility, bioavailability and overall pharmacological effect of the extract.
URI (Унифицированный идентификатор ресурса): http://dspace.nuph.edu.ua/handle/123456789/14345
Располагается в коллекциях:Наукові публікації кафедри фармакогнозiї та нутриціології

Файлы этого ресурса:
Файл Описание РазмерФормат 
Znpsnmapo_2015_24(5)__27.pdf670,78 kBAdobe PDFПросмотреть/Открыть


Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.