Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.nuph.edu.ua/handle/123456789/16611
Title: Дослідження з вивчення ефективності антимікробних консервантів у розробці складу комбінованого сиропу
Other Titles: Исследования по изучению эффективности антимикробных консервантов в разработке состав комбинированного сиропа
Authors: Шмалько, О. О.
Вишневська, Л. І.
Стрілець, О. П.
Яковенко, В. К.
Шмалько, А. А.
Вишневская, Л. И.
Стрелец, О. П.
Яковенко, В. К.
Shmal’ko, О. О.
Vyshnevska, L. І.
Strilets, O. P.
Iakovenko, V. K.
Keywords: комбінований сироп;допоміжні речовини;консерванти;антимікробна активність;калію сорбат;технологія;combined syrup;excipients;preservatives;antimicrobial activity;potassium sorbate;technology;комбинированный сироп;вспомогательные вещества;консерванты;антимикробная активность;калия сорбат;технология
Issue Date: 2016
Bibliographic description (Ukraine): Шмалько, О. О. Дослідження з вивчення ефективності антимікробних консервантів у розробці складу комбінованого сиропу / О. О. Шмалько, Л. І. Вишневська, О. П. Стрілець, В. К. Яковенко // ScinceRise: Pharmaceutical Science. – 2016. – Vol. 2, № 2 (2). – С. 4-9.
Abstract: Мета: метою нашої роботи було обґрунтування та дослідження з вивчення ефективності антимікроб- них консервантів у розробці складу основи комбінованого сиропу на основі рослинної сировини, призначеного для лікування захворювань гепатобіліарної системи та жовчного міхура. Методи: застосовувався біологічний фармакопейний метод дослідження (ефективність антимікробних консервантів). Результати: за результатами проведених досліджень з вивчення ефективності низки антимікробних консервантів у зразках сиропів були отримані наступні дані. Зразки сиропу № 1 і № 2 (з ніпагін : ніпазолом (3:1) 0,1 і 0,2 %), зразки № 3 і № 4 (з калію сорбатом 0,1 % і 0,2 %), зразки № 5 і № 6 (з натрію бензоатом 0,1 % і 0,2 %) відповідали критеріям оцінки ефективності антимікробних консервантів, що рекомендовані ДФУ до лікарських препаратів для орального застосування. Встановлено, що усі експериментальні зразки розроблених сиропів з використанням у складі обраних консервантів є перспективними для подальших досліджень зі створення оральних лікарських форм. Однак, антимікробна ефективність калію сорбату дещо вища (lg зменшення кількості життєздатних клітин Candida albicans АТСС 885-653 дорівнює 3,55; Aspergillus brasiliensis АТСС 16404 – 2,3) і спектр антимікробної дії більш широкий, що сприятиме якості сиропу, який розробляється, також і у процесі його зберігання. Тому для подальших досліджень нами буде використовуватись консервант калію сорбат. Висновки: теоретично обґрунтовано і експериментально доведено доцільність використання у розробці основи комбінованого сиропу комплексної дії такого консерванту як калію сорбат
Aim. The aim of our research was to substantiate and to study the antimicrobial preservatives effectiveness in development of the combined syrup basis composition based on the natural extracts and applied for the hepatobiliary system and gallbladder disorders treatment. Methods. Biological pharmacopoeial method (antimicrobial preservatives effectiveness) was used. Results. According to the results of research of the antimicrobial preservatives series, following data were obtained. № 1 and № 2 syrup series (containing Nipagin : Nipasol (3:1) 0.1 % and 0.2 %), № 3 and № 4 series (containing Potassium sorbate 0.1 % and 0.2 %), № 5 and № 6 series (containing Sodium benzoate 0.1 % and 0.2 %) met the criteria of antimicrobial preservatives effectiveness evaluation recommended by the SPhU for oral drugs. It has been found, that all experimental samples of the developed syrups after adding the selected preservatives are promising for the further research in area of oral remedies creation. Nevertheless, the antimicrobial effectiveness of Potassium sorbate is slightly higher (lg of reducing the number for Candida albicans АТСС 885-653 viable cells is 3.55; for Aspergillus brasiliensis АТСС 16404 is 2,3), and antimicrobial activity spectrum is wider, which will promote the quality of the developed syrup, as well as during its storage period. Therefore, Potassium sorbate will be used as a preservative in the following research. Results. The advisability of using of Potassium sorbate as a preservative in development of the combined syrup basis with complex pharmacological activity was theoretically substantiated and experimentally proved
URI: http://dspace.nuph.edu.ua/handle/123456789/16611
Appears in Collections:Наукові публікації кафедри АТЛ

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
75985-161317-1-PB.pdf388,2 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.