Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://dspace.nuph.edu.ua/handle/123456789/24963
Название: Статева поведінка нащадків самиць щурів народжених від матерів різного віку з фетоплацентарною недостатністю
Другие названия: Influence of Fetoplacentary Insufficiency of Mothers on the State of Spermatogenesis of Male Offspring
Влияние фетоплацентарной недостаточности матерей на состояние сперматогенеза самцов потомков
Авторы: Селюкова, Н. Ю.
Місюра, К. В.
Морозенко, Д. В.
Доценко, Р. В.
Землянський, А. О.
Ключевые слова: фетоплацентарна недостатність;вік матері;нащадки чоловічої статі
Дата публикации: 2020
Библиографическое описание: Статева поведінка нащадків самиць щурів народжених від матерів різного віку з фетоплацентарною недостатністю / Н. Ю. Селюкова, К. В. Місюра, Д. В. Морозенко, Р. В. Доценко, А. О. Землянський // Український журнал медицини, біології та спорту. – 2020. – Т. 5, № 5 (27). - С. 343-348.
Краткий осмотр (реферат): Демографічна ситуація в більшості країн єв- ропейського регіону, до якого належить і Україна, характеризується як досить складна. До тепе- рішнього часу лишається відкритим питання про віддалені наслідки впливу фетоплацентарної не- достатності матерів на функціонування систем організму людини, зокрема на репродуктивну сис- тему нащадків чоловічої статі. Відомо, що негатив- ні фактори під час вагітності можуть впливати на розвиток та існування людини. Метою дослідження було вивчення віддале- них наслідків фетоплацентарної недостатності на функціонування репродуктивної системи дорос- лих нащадків чоловічої статі, які були народжені матерями різного віку. Дослідження проведено на здорових стате- возрілих самицях щурів популяції Вістар, молодо- го (3 місяця) і зрілого (10 місяців) репродуктивного віку. Було сформовано 4 групи: 1 та 2 – інтактні тварини молодого та зрілого віку; 3 та 4 – самиці з експериментальною фетоплацентарною недо- статністю молодого та зрілого репродуктивного віку, відповідно. Моделювання фетоплацентарної недостатності проводили шляхом щоденного під- шкірного введення самицям з 12-го по 18-й день вагітності 50 % олійного розчину тетрахлормета- ну в дозі 2 мл/кг маси тіла. У статевозрілих самців нащадків 3-х місячного віку після декапітації до- сліджували стан сперматогенезу, вагу внутрішніх органів, статеві гормони. Фетоплацентарна недостатність призводить до зниження рівня тестостерону у всіх нащадків народжених від матерів різного репродуктивного віку. Загальний рівень естрадіолу залишався май- же без змін, але все ж таки, у тварин відбувався зсув співвідношення статевих гормонів у бік гіпе- рестрогенізації. Експериментальна фетоплацентарна недо- статність у самиць різного репродуктивного віку позначилась також на масі сім’яників, епідидимусів та надниркових залоз у їх нащадків чоловічої статі. За показниками функціонального стану епідиди- мальних сперматозоїдів у тварин народжених від репродуктивно молодих самиць частка патологіч- них форм сперміїв знижувалась на 45 %, у нащад- ків народжених від репродуктивно зрілих самиць з фетоплацентарною недостатністю спостерігали зменшення кількості рухливих сперматозоїдів на 46 % порівняно з інтактною групою тварин. Проникнення токсичних речовин у материн- ський організм веде до різного ступеня сукупного ксенобіотичного навантаження з наступною ін- дукцією реакцій знешкодження і розвитком мета- болічної форми фетоплацентарної недостатності, змінюючи функцію ендокринної системи та викли- каючи несприятливі ефекти у розвитку статевої системи нащадків. Фетоплацентарна недостат- ність впливає на репродуктивну функцію дорослих самців нащадків народжених від матерів різного репродуктивного віку, що проявляється у зниженні рівня тестостерону та погіршенні спермограми, що в подальшому може призвести до проблем с за- чаттям.
URI (Унифицированный идентификатор ресурса): http://dspace.nuph.edu.ua/handle/123456789/24963
Располагается в коллекциях:Наукові публікації кафедри бiологiчної хiмiї та ветеринарної медицини

Файлы этого ресурса:
Файл Описание РазмерФормат 
jmbs0-2020-5-5-343 - Наталья Селюкова.pdf291,57 kBAdobe PDFПросмотреть/Открыть


Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.