Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://dspace.nuph.edu.ua/handle/123456789/27807
Название: Вивчення антиоксидантної активності поліфенольних екстрактів з листя журавлини на моделі резистентності до інсуліну
Другие названия: The study of the antioxidant activity of polyphenol extracts from cranberry leaves on the model of insulin resistance
Изучение антиоксидантной активности полифенольных экстрактов из листьев клюквы на модели резистентности к инсулину
Авторы: Красільнікова, О. А.
Кравченко, Г. Б.
Шовкова, О. В.
Krasilnikova, О.
Kravchenko, G.
Shovkova, О.
Красильникова, О. А.
Кравченко, А. Б.
Шовковая, О. В.
Ключевые слова: інсулінорезистентність;журавлина;глутатіон;ТБК-реактанти;каталаза;супероксидисмутаза;insulin resistance;cranberry;glutathione;TBARS;catalase;superoxide dismutase;инсулинорезистентность;клюква;глутатион;ТБК-реактанты;каталаза;супероксиддисмутаза
Дата публикации: 2021
Библиографическое описание: Красільнікова, О. А. Вивчення антиоксидантної активності поліфенольних екстрактів з листя журавлини на моделі резистентності до інсуліну / О. А. Красільнікова, Г. Б. Кравченко, О. В. Шовкова // Український біофармацевтичний журнал. - 2021. - № 1 (66). - C. 23-27. doi : 10.24959/ubphj.21.297
Краткий осмотр (реферат): Мета дослідження. Вивчення впливу поліфенольних екстрактів з листя журавлини на процеси ПОЛ та стан антиоксидантного захисту в печінці й сироватці крові щурів з експериментальною резистентністю до інсуліну. Матеріали та методи. Дослідження проводили на білих безпородних щурах-самцях масою 180 ± 15 г, що утримувалися у віварії НФаУ. Резистентність до інсуліну індукували утриманням тварин на раціоні з високим вмістом фруктози протягом 6 тижнів згідно з рекомендаціями. Екстракти вводили внутрішньошлунково в дозі 200 мкг/100 г маси тіла з 4 тижня експерименту протягом 14 діб. Активність ПОЛ оцінювали за рівнем ТБКреактантів, дієнових кон’югатів та спряжених триєнів у печінці й сироватці крові. Стан антиоксидантного захисту оцінювали за рівнем відновленого глутатіону, активністю каталази та супероксидисмутази. Показники визначали спектрофотометричними методами. Результати та їх обговорення. Розвиток експериментальної резистентності супроводжувався підвищенням активності ПОЛ у печінці й сироватці крові щурів. У сироватці крові тварин з ІР вміст первинних продуктів ПОЛ підвищувався в 1,75 раза, а вміст триєнових кон’югантів – у 1,7 раза, відповідно, вміст ТБК-реактантів – в 1,61 раза. Введення поліфенольного концентрату з листя журавлини супроводжувалося різким зниженням продуктів перекисного окиснення ліпідів як у сироватці крові, так і в печінці, практично до висхідного рівня. Спостерігалася нормалізація активності ферментів першої лінії антиоксидантного захисту порівняно з тваринами з резистентністю до інсуліну, що зумовлено присутністю у складі екстракту рослинних флавоноїдів. Висновки. Отже, отримані дані свідчать, що поліфенольний екстракт з листя журавлини проявляє антиоксидантні властивості в печінці та сироватці крові щурів з експериментальною резистентністю до інсуліну. Поліфенольний екстракт також відновлював антиоксидантний захист клітин та організму в цілому. Отримані дані свідчать про необхідність подальших досліджень з метою створення нового фітопрепарату для використання в комплексній терапії станів інсулінорезистентності та цукрового діабету
Aim. To study the effect of polyphenolic extracts from cranberry leaves on the processes of LPO and the state of the antioxidant defense in the liver and serum in rats with the experimental insulin resistance. Materials and methods. The study was performed on white outbred male rats weighing 180 ± 15 g, kept in the vivarium of the NUPh. Insulin resistance was induced by keeping animals on a high fructose diet for 6 weeks according to the recommendations. The extracts were administered intragastrically in the dose of 200 μg/100 g of the body weight from the fourth week of the experiment for 14 days. The POL activity was assessed by the level of TBA reactants, diene conjugates and conjugated trienes in the liver and serum. The state of the antioxidant defense was assessed by the level of reduced glutathione, as well as the activity of catalase and superoxide dismutase. Indicators were determined by the spectrophotometric method. Results and discussion. The development of the experimental resistance was accompanied by an increase in LPS activity in the liver and serum of rats. In the serum of animals with IR the content of primary products of LPO increased in 1.75 times, the content of triene conjugates in 1.7 times, respectively, while the content of TBA reactants in 1.61 times. The introduction of the polyphenolic concentrate from cranberry leaves was accompanied by a sharp decrease in the products of lipid peroxidation both in the eserum and liver to almost ascending levels. There was normalization of the activity of enzymes of the first line of the antioxidant defense compared to animals with insulin resistance due to the presence of plant flavonoids in the extract.Conclusions. Thus, the data obtained indicate that the polyphenolic extract from cranberry leaves exhibits antioxidant properties in the liver and serum of rats with the experimental insulin resistance. The polyphenolic extract also restored the antioxidant defense of cells and the body as a whole. The data obtained indicate the need for further research to create a new herbal medicine for use in the treatment of insulin resistance and diabetes.
Цель исследования. Изучение влияния полифенольных экстрактов из листьев клюквы на процессы ПОЛ и состояние антиоксидантной защиты в печени и сыворотке крови крыс с экспериментальной резистентностью к инсулину. Материалы и методы. Исследования проводились на белых беспородных крысах-самцах массой 180 ± 15 г, содержавшихся в виварии НФаУ. Резистентность к инсулину индуцировали предоставлением животным рациона с высоким содержанием фруктозы в течение 6 недель, согласно рекомендациям. Экстракты вводили внутрижелудочно в дозе 200 мкг/100 г массы тела с 4 недели эксперимента в течение 14 суток. Активность ПОЛ оценивали по уровню ТБК-реактантов, диеновых конъюгатов и сопряженных триенов в печени и сыворотке крови. Состояние антиоксидантной защиты оценивали по уровню восстановленного глутатиона, активности каталазы и супероксиддисмутазы. Показатели определяли спектрофотометрическим методом. Результаты и их обсуждение. Развитие экспериментальной резистентности сопровождалось повышением активности ПОЛ в печени и сыворотке крови крыс. В сыворотке крови животных с IP содержание первичных продуктов ПОЛ повышалось в 1,75 раза, а содержание триенових конъюгатов – в 1,7 раза, соответственно, содержание ТБК-реактантов – в 1,61 раза. Введение полифенольного концентрата из листьев клюквы сопровождалось резким снижением продуктов перекисного окисления липидов как в сыворотке крови, так и в печени, практически к восходящему уровню. Наблюдалась нормализация активности ферментов первой линии антиоксидантной защиты по сравнению с животными с резистентностью к инсулину, что обусловлено присутствием в составе экстракта растительных флавоноидов. Выводы. Таким образом, полученные данные свидетельствуют, что полифенольный экстракт из листьев клюквы проявляет антиоксидантные свойства в печени и сыворотке крови крыс с экспериментальной резистентностью к инсулину. Полифенольный экстракт также восстанавливал антиоксидантную защиту клеток и организма в целом. Полученные данные свидетельствуют о необходимости дальнейших исследований с целью создания нового фитопрепарата для использования в комплексной терапии состояний инсулинорезистентности и сахарного диабета
URI (Унифицированный идентификатор ресурса): http://dspace.nuph.edu.ua/handle/123456789/27807
Располагается в коллекциях:Український біофармацевтичний журнал. Архів статей 2008-2021

Файлы этого ресурса:
Файл Описание РазмерФормат 
23-27.pdf470,83 kBAdobe PDFПросмотреть/Открыть


Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.