Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://dspace.nuph.edu.ua/handle/123456789/28162
Название: Вивчення антиоксидантної та гепатопротекторної активності екстракту з листя мучниці звичайної
Авторы: Красільнікова, О. А.
Кравченко, Г. Б.
Ключевые слова: мучниця звичайна;перекисне окиснення ліпідів;печінка;інсулінорезистентність;поліфенольний екстракт
Дата публикации: 2022
Библиографическое описание: Красільнікова, О. А. Вивчення антиоксидантної та гепатопротекторної активності екстракту з листя мучниці звичайної / О. А. Красільнікова, Г. Б. Кравченко // Від експериментальної та клінічної патофізіології до досягнень сучасної медицини іфармації : тези доп. ІV наук.-практ. конф. студентів та молодих вчених з міжнар. участю, м. Харків, 19 трав. 2022 р. – Харків : Вид-во НФаУ, 2022. – С. 198-199.
Краткий осмотр (реферат): Цукровий діабет 2 типу (ЦД2) є однією з найсерйозніших проблем громадського здоров’я у світі. Сучасні фармакологічні підходи до контролю та лікування ЦД2 не дозволяють повністю запобігати розвитку побічних ефектів. Так, розвиток ЦД2 негативно впливає на метаболізм гепатоцитів, численні дослідження виявили існування печінкового та системного окислювального стресу. Незважаючи на значний прогрес, досягнутий у вивченні патогенезу ЦД2, а згодом у його лікуванні, дослідження та розробка нових препаратів, спрямованих на корекцію та профілактику ЦД2 та його ускладнень, продовжує залишатися однією з найнеобхідніших задач сучасної фармакології. Використання природних біологічно активних речовин рослинного походження у складі комплексних лікарських засобів виглядає як приваблива альтернатива. Мучниця звичайна (Arctostaphylos Adans) – рід вічнозелених жорстколистяних кущів, кущиків, зрідка невеликих дерев родини вересових – Ericaceae Juss. Відвари пагонів та листя мучниці звичайної мають протизапальну, антимікробну та діуретичну дію, використовуються при захворюваннях нирок, сечового міхура, сечовивідних шляхів, сечокам’яній хворобі. Уросептичні властивості зумовлені гідрохіноном та більш виражені при лужному середовищі сечі. У листках містяться феноли та їх похідні: арбутин – 2,5–25%, метиларбутин – 1,17–1,22%, гідрохінон – 0,12–1,0%, 2-О-галоїларбутин, 6-О-галоїларбутин, β-D-глюкозид n-галоїлгідроксифенолу, n-метоксифенол, пірозид (6-ацетиларбутин), кофеїларбутин; фенолкарбонові кислоти та їх похідні.
URI (Унифицированный идентификатор ресурса): http://dspace.nuph.edu.ua/handle/123456789/28162
Располагается в коллекциях:Тези доповідей співробітників НФаУ

Файлы этого ресурса:
Файл Описание РазмерФормат 
198-199.pdf247,44 kBAdobe PDFПросмотреть/Открыть


Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.