Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://dspace.nuph.edu.ua/handle/123456789/31936
Полная запись метаданных
Поле DCЗначениеЯзык
dc.contributor.authorMaslov, O.-
dc.contributor.authorKomisarenko, M.-
dc.contributor.authorKolisnyk, S.-
dc.contributor.authorTkachenko, O.-
dc.contributor.authorAkhmedov, E.-
dc.contributor.authorPoluain, S.-
dc.contributor.authorKostina, T.-
dc.contributor.authorKolisnyk, O.-
dc.date.accessioned2024-01-30T09:48:44Z-
dc.date.available2024-01-30T09:48:44Z-
dc.date.issued2023-
dc.identifier.citationStudy of qualitative composition and quantitative content of free organic acids in lingberry leaves / О. Maslov [et al.] // Фітотерапія. Часопис. - 2023. - № 1. - C. 77-82. doi : 10.32782/2522-9680-2023-1-77 https://www.phytotherapy.vernadskyjournals.in.ua/journal/2023/1/11.pdfuk_UA
dc.identifier.urihttp://dspace.nuph.edu.ua/handle/123456789/31936-
dc.description.abstractActuality. Organic acids are aliphatic and aromatic compounds with carboxyl group that play crucial roles in plant metabolism. It’s worth noting that all plant species, regardless of their family, contain varying amounts of organic acids, which are biologically active compounds. Aim – to identify and quantify free organic acids in lingberry leaves (Vaccinium vitis-idaea L.).Materials and methods. Grinded dry lingberry leaves were used for the study. Thin layer chromatography (TLC) was employed to detect the organic acids, while the alkalimetric method was used for their quantification. Results and discussion. A TLC technique was utilized to identify the presence of oxalic, citric, malic and tartaric acids. The total content of free organic acids is 2.03±0.04%, 2.08±0.01% и 3.62±0.13% for potentiometric, conductometric and indicator titration methods, respectively. Conclusions. Qualitative analysis and determination of the quantitative content of organic acids in lingberry leaves were performed. The possibility of using conductometric and potentiometric titration methods in preliminary studies for the quantitative analysis of free organic acids in the studied raw materials is shown, and their advantages over the indicator titration method are shownuk_UA
dc.description.abstractАктуальність. Органічні кислоти – це аліфатичні та ароматичні сполуки з карбоксильними групами, які відіграють вирішальну роль у метаболізмі рослин. Варто відзначити, що всі види рослин, незалежно від родини, містять різну кількість органічних кислот, які є біологічно активними сполуками. Мета дослідження – провести ідентифікацію та визначити кількісний вміст органічних кислот у листі брусниці (Vaccinium vitis-idaea L.). Матеріали та методи. Для дослідження використовували подрібнене сухе листя брусниці. Для виявлення органічних кислот використовували тонкошарову хроматографію (ТШХ), а для їх кількісного визначення – алкаліметричний метод. Результати та їх обговорення. Метод ТШХ використовувався для виявлення оксалатної, лимонної, яблучної та винної кислот. Вміст суми вільних органічних кислот становить 2,03±0,04%, 2,08±0,01% і 3,62±0,13% для потенціометричного, кондуктометричного та індикаторного методів титрування відповідно. Висновки. Проведено якісний аналіз та визначено кількісний вміст вільних органічних кислот у листі брусниці. Показано можливість використання кондуктометричного та потенціометричного титрування для кількісного аналізу вмісту вільних органічних кислот у досліджуваній сировині та показано їхні переваги перед індикаторним методом титрування.uk_UA
dc.language.isoenuk_UA
dc.subjectorganic acidsuk_UA
dc.subjectlingberry leavesuk_UA
dc.subjectalkalimetric titrationuk_UA
dc.subjectTLCuk_UA
dc.subjectanalysisuk_UA
dc.subjectорганічні кислотиuk_UA
dc.subjectлистя брусниціuk_UA
dc.subjectалкаліметричне титруванняuk_UA
dc.subjectТШХuk_UA
dc.subjectаналізuk_UA
dc.titleStudy of qualitative composition and quantitative content of free organic acids in lingberry leavesuk_UA
dc.title.alternativeDoslidzhennia yakisnoho skladu ta kilkisnoho vmistu vilnykh orhanichnykh kyslot u lysti brusnytsiuk_UA
dc.title.alternativeДослідження якісного складу та кількісного вмісту вільних органічних кислот у листі брусниціuk_UA
dc.typeArticleuk_UA
Располагается в коллекциях:Наукові публікації кафедри фармацевтичної хімії

Файлы этого ресурса:
Файл Описание РазмерФормат 
11.pdf593,69 kBAdobe PDFПросмотреть/Открыть


Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.