Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://dspace.nuph.edu.ua/handle/123456789/32541
Название: Обґрунтування складу та технології отримання у лабораторних умовах мікроемульсії для застосування в педіатрії
Авторы: Шмалько, О. О.
Боднар, Л. А.
Ключевые слова: мікроемульсія;педіатрія;склад;ефірна олія фенхелю звичайного плодів;раціональна технологія;кишкова колька;microemulsion;pediatrics;intestinal colic;essential oil of common fennel fruit;composition;rational technology
Дата публикации: 2024
Библиографическое описание: Шмалько, О. О. Обґрунтування складу та технології отримання у лабораторних умовах мікроемульсії для застосування в педіатрії / О. О. Шмалько, Л. А. Боднар // Вісник фармації. - 2024. - № 1. - С. 34-41. doi : https://doi.org/10.24959/nphj.24.138
Краткий осмотр (реферат): Метою роботи були дослідження з обґрунтування складу та параметрів технологічного процесу отримання мікроемульсії з ефірною олією фенхелю звичайного плодів для застосування в педіатрії. Матеріали та методи. Об’єктами дослідження були експериментальні зразки емульсії з такими компонен- тами: ефірна олія фенхелю звичайного плодів (активний фармацевтичний інгредієнт), акацієва, ксантанова та гуарова камеді, соєвий лецитин, ПЕГ-40 гідрогенізована рицинова олія, ПЕГ-100 стеарат, гліцерину моносте- арат, полісорбат–80 (емульгатори) та вода очищена. Використовували інформаційно-пошукові, інформаційно- аналітичні, органолептичні, фізико-хімічні, реологічні та фармакотехнологічні методи дослідження. Реологічні параметри визначали на ротаційному віскозиметрі з коаксіальними циліндрами «Reotest-2» (Німеччина), рН – потенціометрично на рН-метрі pH-150 MИ (Хімтест Україна+), термостабільність – у шафі сушильній СП50, мікроскопічні дослідження експериментальних зразків емульсії проводили за допомогою мікроскопа Granum з відеокамерою Toupcam UCMOS. Статистичну обробку отриманих даних виконували за допомогою електронних таблиць Microsoft Excel 2007. Результати та їх обговорення. Експериментально обґрунтовано склад та технологію отримання мікро- емульсії з ефірною олією фенхелю звичайного плодів в умовах аптеки для використання у педіатрії. Техноло- гічний процес складається з таких стадій: підготовчі роботи, відважування інгредієнтів, змішування інгредієнтів, фасування і оформлення препарату до відпуску. Виготовляють препарат в асептичних умовах. Проведено стан- дартизацію отриманого препарату: опис, термо- та колоїдна стабільність, показник рН, в’язкість, однорідність маси доз, витягуваних із багатодозових контейнерів, маса вмісту контейнера, методом ТШХ доведено наявність анетолу та терпеноїдів. Висновки. На сучасному рівні розвитку фармацевтичної галузі удосконалення забезпечення споживачів якісними ліками реалізують, зокрема, вибором оптимальної лікарської форми, складом допоміжних речовин, раціональною технологією та використанням сучасного устаткування.
Aim. To substantiate the composition and parameters of the technological process of obtaining a microemulsion with the essential oil of common fennel fruit for pediatric use. Materials and methods. The study objects were experimental samples of an emulsion with fennel essential oil (active pharmaceutical ingredient), acacia, xanthan and guar gums, soy lecithin, PEG-40 hydrogenated castor oil, PEG-100 stearate, glycerin monostearate, polysorbate-80 (emulsifiers) and purified water. Information-search, information-analytical, organoleptic, physicochemical, rheological and pharmacotechnological research methods were used. The rheological parameters were determined on a “Reotest-2” rotary viscometer (Germany) with coaxial cylinders, pH was measured potentiometrically on a pH‒150 MI pH-meter (Khimtest Ukraine+), thermal stability was determined in a SP50 drying cabinet. The microscopic studies of experimental emulsion samples were carried out using a Granum microscope with a Toupcam UCMOS video camera. The statistical processing of the data obtained was performed using Microsoft Excel 2007 spreadsheets. Results and discussion. The composition and technology of obtaining a microemulsion with the essential oil of fennel fruit in the conditions of a pharmacy for pediatric use were experimentally substantiated. The technological process consisted of the following stages: preparatory work, weighing of ingredients, mixing of ingredients, packaging, and registration of the drug for dispensing. The drug was manufactured in aseptic conditions. Standardization of the drug obtained was carried out: description, thermal and colloidal stability, pH value, viscosity, uniformity of the mass of doses extracted from multi-dose containers, mass of the contents of the container. The presence of anethole and terpenoids was proven by TLC method. Conclusions. At the current level of development of the pharmaceutical industry, the improvement of providing consumers with high-quality medicines is implemented by choosing the optimal dosage form, the composition of excipients, rational technology, and the use of modern equipment.
URI (Унифицированный идентификатор ресурса): http://dspace.nuph.edu.ua/handle/123456789/32541
Располагается в коллекциях:Вісник фармації. Архів статей 2010-2024

Файлы этого ресурса:
Файл Описание РазмерФормат 
34-41.pdf902,94 kBAdobe PDFПросмотреть/Открыть


Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.