Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://dspace.nuph.edu.ua/handle/123456789/34772
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorВнукова, Д. О.-
dc.contributor.authorКалюжная, О. С.-
dc.date.accessioned2025-03-17T09:15:03Z-
dc.date.available2025-03-17T09:15:03Z-
dc.date.issued2024-
dc.identifier.citationВнукова, Д. О. Шляхи оптимізації виробництва l-аргініну мікробним синтезом / Д. О. Внукова, О. С. Калюжная Сучасні досягнення фармацевтичної технології : матеріали ХI міжнар. наук.-практ. конф., м. Харків, 27 листоп. 2024 р. – Xарків : НФаУ, 2024. – С. 294-295.uk_UA
dc.identifier.urihttp://dspace.nuph.edu.ua/handle/123456789/34772-
dc.description.abstractПромислове виробництво амінокислот здійснюється трьома способами: гідролізом рослинної та тваринної сировини, хімічним синтезом та мікробним синтезом на основі мутантних або рекомбінантних продуцентів. Отримання амінокислот гідролізом природної сировини є найдавнішим методом, але водночас найменш ефективним через високу вартість та обмеженість сировинних ресурсів. Хімічний синтез забезпечує високий вихід цільового продукту та високий ступінь очищення. Але головним недоліком є отримання рацематів – суміші L- і D-амінокислот, серед яких біологічно активною формою, важливою для побудови білків в організмі тварин є L-амінокислоти. Методи ж розділення рацемічної суміші досить складні і потребують значних витрат. Мікробний синтез полягає у вирощуванні відповідного продуцента, який протягом свого метаболізму синтезує різні метаболіти, зокрема і цільову амінокислоту. Для підвищення вироблення саме того продукту, який потрібний, продуцент модифікують, наприклад мутагенезом або технологіями рекомбінантних ДНК, в результаті чого продуцент набуває здатності до надсинтезу цільового продукту. Тому найбільш перспективним і економічно вигідним способом є мікробний синтез, з моменту запровадження якого у промислове виробництво, виробники проводять роботи з вдосконалення середовищ, продуцентів, методів виділення та очищення цільового продукту.uk_UA
dc.language.isoukuk_UA
dc.subjectL-аргінінuk_UA
dc.subjectмікробний синтезuk_UA
dc.titleШляхи оптимізації виробництва l-аргініну мікробним синтезомuk_UA
dc.typeArticleuk_UA
Розташовується у зібраннях:Тези доповідей співробітників НФаУ

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Збірник Конференція ПТЛтаКЗ 2024 final 294-295.pdf133,89 kBAdobe PDFПереглянути/відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.