Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://dspace.nuph.edu.ua/handle/123456789/35593
Полная запись метаданных
Поле DCЗначениеЯзык
dc.contributor.authorІосипенко, О. О.-
dc.contributor.authorКисличенко, В. С.-
dc.contributor.authorПопик, А. І.-
dc.date.accessioned2025-11-19T11:42:19Z-
dc.date.available2025-11-19T11:42:19Z-
dc.date.issued2025-
dc.identifier.citationІосипенко, О. О. Порівняльне дослідження амінокислот листя патисонів та кабачків / О. О. Іосипенко, В. С. Кисличенко, А. І. Попик // Сучасні досягнення фармацевтичної науки в створенні та стандартизації лікарських засобів і дієтичних добавок, що містять компоненти природного походження : матеріали VІІ Міжнар. наук.-практ. інтернет-конфер. м. Харків, 11 квіт. 2025 р. - Харків : НФаУ, 2025. - С.122-123.uk_UA
dc.identifier.urihttp://dspace.nuph.edu.ua/handle/123456789/35593-
dc.description.abstractПлоди багатьох представників родини Гарбузових (Сucurbitaсеае) є перспективним джерелом біологічно активних сполук (вуглеводів, вітамінів, фенольних та мінеральних сполук тощо), які широко використовують у лікувально-профілактичному та дієтичному харчуванні при захворюваннях серцево-судинної системи, шлунково-кишкового тракту та при метаболічних захворюваннях. Плоди гарбузів та кабачків виявляють антиоксидантну, гіпоглікемічну, імуномодулювальну активність тощо [1]. З метою створення лікарських засобів перспективним є продовження наших досліджень [2] щодо вивчення хімічного складу листя рослин підвиду гарбуза звичайного (Сucurbita pepo L.) – патисонів (Cucurbita pepo L. var. patisson Duch.) та кабачків (Cucurbita pepo L. var. giromontia Duch.). Амінокислоти є життєвонеобхідними речовинами для більшості живих організмів. Зокрема, за їх участю синтезуються гормони, ферменти, нейромедіатори та біогенні аміни, складові сполучної та м‘язової тканини, вони входять до складу коферментів, жовчних кислот і антибіотиків, відіграють важливу роль в процесах кровотворення. У медицині амінокислоти використовують для лікування захворювань серцево-судинної, нервової та травної системи, для зміцнення імунної системи, нормального функціонування ендокринних залоз, з метою профілактики атеросклерозу, пригнічення розвитку злоякісних пухлин [3]. Зважаючи на значення амінокислот у функціонуванні людського організму, доцільним було дослідити цю групу біологічно активних сполук у листі патисонів та кабачківuk_UA
dc.language.isoukuk_UA
dc.publisherНФаУuk_UA
dc.subjectлистя патисонівuk_UA
dc.subjectлистя кабачківuk_UA
dc.titleПорівняльне дослідження амінокислот листя патисонів та кабачківuk_UA
dc.typeArticleuk_UA
Располагается в коллекциях:Тези доповідей співробітників НФаУ

Файлы этого ресурса:
Файл Описание РазмерФормат 
мат. конф. Сучасні досягнення фарм. науки 2025 122-123.pdf367,09 kBAdobe PDFПросмотреть/Открыть


Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.