Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс:
http://dspace.nuph.edu.ua/handle/123456789/35593Полная запись метаданных
| Поле DC | Значение | Язык |
|---|---|---|
| dc.contributor.author | Іосипенко, О. О. | - |
| dc.contributor.author | Кисличенко, В. С. | - |
| dc.contributor.author | Попик, А. І. | - |
| dc.date.accessioned | 2025-11-19T11:42:19Z | - |
| dc.date.available | 2025-11-19T11:42:19Z | - |
| dc.date.issued | 2025 | - |
| dc.identifier.citation | Іосипенко, О. О. Порівняльне дослідження амінокислот листя патисонів та кабачків / О. О. Іосипенко, В. С. Кисличенко, А. І. Попик // Сучасні досягнення фармацевтичної науки в створенні та стандартизації лікарських засобів і дієтичних добавок, що містять компоненти природного походження : матеріали VІІ Міжнар. наук.-практ. інтернет-конфер. м. Харків, 11 квіт. 2025 р. - Харків : НФаУ, 2025. - С.122-123. | uk_UA |
| dc.identifier.uri | http://dspace.nuph.edu.ua/handle/123456789/35593 | - |
| dc.description.abstract | Плоди багатьох представників родини Гарбузових (Сucurbitaсеае) є перспективним джерелом біологічно активних сполук (вуглеводів, вітамінів, фенольних та мінеральних сполук тощо), які широко використовують у лікувально-профілактичному та дієтичному харчуванні при захворюваннях серцево-судинної системи, шлунково-кишкового тракту та при метаболічних захворюваннях. Плоди гарбузів та кабачків виявляють антиоксидантну, гіпоглікемічну, імуномодулювальну активність тощо [1]. З метою створення лікарських засобів перспективним є продовження наших досліджень [2] щодо вивчення хімічного складу листя рослин підвиду гарбуза звичайного (Сucurbita pepo L.) – патисонів (Cucurbita pepo L. var. patisson Duch.) та кабачків (Cucurbita pepo L. var. giromontia Duch.). Амінокислоти є життєвонеобхідними речовинами для більшості живих організмів. Зокрема, за їх участю синтезуються гормони, ферменти, нейромедіатори та біогенні аміни, складові сполучної та м‘язової тканини, вони входять до складу коферментів, жовчних кислот і антибіотиків, відіграють важливу роль в процесах кровотворення. У медицині амінокислоти використовують для лікування захворювань серцево-судинної, нервової та травної системи, для зміцнення імунної системи, нормального функціонування ендокринних залоз, з метою профілактики атеросклерозу, пригнічення розвитку злоякісних пухлин [3]. Зважаючи на значення амінокислот у функціонуванні людського організму, доцільним було дослідити цю групу біологічно активних сполук у листі патисонів та кабачків | uk_UA |
| dc.language.iso | uk | uk_UA |
| dc.publisher | НФаУ | uk_UA |
| dc.subject | листя патисонів | uk_UA |
| dc.subject | листя кабачків | uk_UA |
| dc.title | Порівняльне дослідження амінокислот листя патисонів та кабачків | uk_UA |
| dc.type | Article | uk_UA |
| Располагается в коллекциях: | Тези доповідей співробітників НФаУ | |
Файлы этого ресурса:
| Файл | Описание | Размер | Формат | |
|---|---|---|---|---|
| мат. конф. Сучасні досягнення фарм. науки 2025 122-123.pdf | 367,09 kB | Adobe PDF | Просмотреть/Открыть |
Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.