Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.nuph.edu.ua/handle/123456789/6306
Title: Аминокислоты листьев Sorbus aria
Other Titles: Sorbus aria leaves’amino acids
Authors: Андрущенко, О. А.
Криворучко, Е. В.
Andrushchenko, O. A.
Kryvoruchko, E. V.
Криворучко, О. В.
Keywords: Sorbus Aria;рябина ария;whitebeam;аминокислоты;amino acids
Issue Date: 2013
Bibliographic description (Ukraine): Андрущенко О. А. Аминокислоты листьев Sorbus aria / О. А. Андрущенко, Е. В. Криворучко // Вестник фармации. – 2013. – № 4 (62). – С. 39 – 43. (Беларусь)
Abstract: Методом высокоэффективной жидкостной хроматографии с помощью хроматографа фирмы Agilent Technologies (модель 1100) в листьях рябины арии (Sorbus aria) определено количественное содержание 20 свободных аминокислот, из которых преобладают глутаминовая кислота, глутамин, аланин и треонин, а также 18 связанных, из которых преобладают глутаминовая и аспарагиновая кислоты, аргинин, лейцин и лизин. 7 аминокислот являются незаменимыми, их содержание от суммы общих аминокислот составляет 33,22%. Также методом Кьельдаля определено содержание общего белка в листьях рябины арии, оно составляет 13,89%.
The method of high‑performance liquid chromatography was applied to analyse the content of Whitebeam (Sorbus aria) leaves’amino acids in the Agilent Technologies (model 1100) chromatograph. In the result of our research 20 free amino acids were detected, among of which Glutamic acid, Glutanine, Alanine and Threonine predominate. Glutamic and Aspartic acids, Arginine, Leucine and Lysine predominate among 18 bound amino acids. 7 amino acids are essential. Their content in total amount of amino acids is 33,22%. The total protein content in the leaves of Sorbus aria was detected by the Kjeldahl method. The leaf protein content is 13,89%.
URI: http://dspace.nuph.edu.ua/handle/123456789/6306
Appears in Collections:Наукові публікації кафедри фармакогнозії

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
андрущенко.pdf277,73 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.