Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://dspace.nuph.edu.ua/handle/123456789/8020
Название: Вплив потенційного антиконвульсанту – сухого екстракту рутки Шлейхера – на вміст нейротрансмітерних амінокислот у головному мозку мишей
Другие названия: Влияние потенциального антиконвульсанта – сухого экстракта дымянки Шлейхера – на содержание нейротрансмиттерных аминокислот в головном мозге мышей
The influence of the potential anticonvulsant – dry extract of Fumaria schleicheri – on the content of neurotransmitter amino acids in mice brain
Авторы: Цивунін, В. В.
Штриголь, С. Ю.
Горбач, Т. В.
Цивунин, В. В.
Tsyvunin, V. V.
Штрыголь, С. Ю.
Shtrygol’, S. Yu.
Gorbach, T. V.
Ключевые слова: лікарські рослини;екстракти;миші;головний мозок;амінокислоти;лекарственные растения;экстракты;миши;головной мозг;аминокислоты;drug plants;extracts;cerebrum;amino acids
Дата публикации: 2015
Библиографическое описание: Цивунін, В. В. Вплив потенційного антиконвульсанту – сухого екстракту рутки Шлейхера – на вміст нейротрансмітерних амінокислот у головному мозку мишей / В. В. Цивунін, С. Ю. Штриголь, Т. В. Горбач // Фармакологія та лікарська токсикологія. – 2015. – №2 (43). – С. 43-48.
Краткий осмотр (реферат): Досліджено вплив потенційного антиконвульсанту – сухого екстракту рутки Шлейхера (СЕРШ) – на вміст гальмівних та збуджувальних амінокислот у головному мозку інтактних мишей. Для цього тваринам у профілактичному режимі протягом 3 діб внутрішньошлунково вводили водний розчин СЕРШ в умовно ефективній антиконвульсивній дозі 100 мг/кг та препарат порівняння – натрію вальпроат (сироп «Депакін», Санофі Авентіс) у дозі 300 мг/кг. Через 30 хв після останнього введення препаратів мишей евтанували, негайно вилучали головний мозок, заморожували його рідким азотом, подрібнювали та екстрагували. В отриманих витягах визначали вміст ГАМК, глутамату та аспартату. СЕРШ, подібно до класичного антиконвульсанту натрію вальпроату, виявляє значний вплив на обмін гальмівних та збуджувальних амінокислот у ЦНС, а саме значно збільшує рівень ГАМК і зменшує вміст глутамату та аспартату, а також створює сильний від’ємний кореляційний зв’язок у парі ГАМК-глутамат і середньої сили – у парі ГАМК-аспартат, послаблює додатній зв’язок у парі глутамат-аспартат.
URI (Унифицированный идентификатор ресурса): http://dspace.nuph.edu.ua/handle/123456789/8020
Располагается в коллекциях:Наукові публікації кафедри фармакологiї та фармакотерапії



Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.

Инструменты администратора