Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://dspace.nuph.edu.ua/handle/123456789/10244
Назва: Визначення кофеїну у каві методом хемілюмінесценції
Інші назви: Определение кофеина в кофе методом хемилюминесценции
Determination of caffeine in coffee by chemiluminescence method
Автори: Бондаренко, Н. Ю.
Блажеєвський, М. Є.
Бондаренко, Н. Ю.
Блажеевский, Н. Е.
Bondarenko, N. Yu.
Blazheyevskiy, M. Ye.
Теми: кількісне визначення;люмінал;гемоглобін;кофеїн;кава;хемілюмінесцентний метод;количественное определение;люминол;гемоглобин;кофеин;кофе;хемилюминесцентный метод;determination;luminol;hemoglobin;Caffeine;coffee;chemilumeniscence method
Дата публікації: 2016
Бібліографічний опис: Бондаренко, Н. Ю. Визначення кофеїну у каві методом хемілюмінесценції / Н. Ю. Бондаренко, М. Є. Блажеєвський // Український біофармацевтичний журнал. - 2016. - № 3. - С. 14-18.
Короткий огляд (реферат): Розроблена методика та показана можливість кількісного визначення кофеїну у зернах кави «Арабіка» (СП «Галка Лтд», м. Львів, Україна) методом інгібування хемілюмінесценції системи H2L – H2O2 – Hb. Лінійна залежність депресії хемілюмінесценції (ΔIхл) від концентрації інгібітора спостерігалась в інтервалі (0,3- 12)∙10–5 моль/л (ΔIхл = 2,83с + 1,06 (r = 0,997)). Нижня межа визначуваних концентрацій (LOQ) – 6,7·10–7 г/мл (3·10–6 моль/л). Встановлено, що теобромін та теофілін у еквімолярних кількостях не виявляли інгібітор- ного впливу на хемілюмінесценцію у досліджуваній системі. Вміст кофеїну у зернах кави становив 100,13 ± 1,96 %, RSD = ± 2,12 % (δ = + 0,14 %, розраховано за даними референс-методу).
Разработана методика и показана возможность количественного определения кофеина в зер- нах кофе «Арабика» (СП «Галка Лтд», г. Львов, Украина) методом ингибирования хемилюми- несценции системы H2L – H2O2 – Hb. Установлено, что теобромин и теофиллин в эквимолярных количествах не выявляли ингибиторной активности в отношении параметров хемилюминес- ценции исследуемой системы. Линейная зависимость депрессии хемилюминесценции ΔIхл от концентрации ингибитора наблюдалась в интервале (0,3-12)∙10–5 моль/л (ΔIхл = 2,83с + 1,06 (r = 0,997)). Нижняя граница определяемых концентраций (LOQ) – 6,7·10–7 г/мл (3·10–6 моль/л). Содержание кофеина в зернах кофе составило 100,13 ± 1,96 %, RSD = ± 2,12 % (δ = + 0,14 %, расcчитано по данным референс-метода).
The method of caffeine chemilumeniscence determination in coffee beans “Arabica” (Galka Ltd, Lviv, Ukraine) based on reaction of inhibition of chemilumeniscent oxidation of luminol by hydrogen peroxide, catalyzed by blood hemoglobin have been elaborated. It was found that other purine compounds including theobromine and theophylline, in comparable amounts relative to caffeine showed no inhibitory activity or any other effect on chemiluminescence parameters of the system. A recovery was 100.13 ± 1.96 %, RSD ≤ 2.12 % (δ = + 0.14 %).
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://dspace.nuph.edu.ua/handle/123456789/10244
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації кафедри загальної хімії
Український біофармацевтичний журнал. Архів статей 2008-2021

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
14-18.pdf269,78 kBAdobe PDFПереглянути/відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.