Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.nuph.edu.ua/handle/123456789/10988
Title: Вивчення амінокислотного складу трави десмодіуму канадського сорту Persei
Authors: Мезенцев, Д. О.
Кисличенко, В. С.
Бурда, Н. Є.
Дьяконова, Я. В.
Keywords: десмодіум канадський;сорт Persei;трава;вільні та зв'язані амінокислоти;високоефективна рідинна хроматографія;Desmodium canadense;Persei species;herb;free and bound amino acids;high performance liquid chromatography
Issue Date: 2016
Bibliographic description (Ukraine): Вивчення амінокислотного складу трави десмодіуму канадського сорту Persei / Д. О. Мезенцев, В. С. Кисличенко, Н. Є. Бурда, Я. В. Дьяконова // ScienceRise: Pharmaceutical Science. - 2016. - № 3(3). - С. 13-15.
Abstract: Десмодіум канадський сорту Persei культивується на території України та з 2012 року внесений до Державного реєстру сортiв рослин, які придатні для поширення в Україт. Дана рослина виявляє вира- жену противірусну активність. Оскільки нітрогенвмісні сполуки, зокрема амінокислоти, беруть участь у формуванні даної активності, доцільним є вивчення даного класу сполук у траві вищезазначеної рослини. Метою нашої роботи було вивчення амінокислотного складу в траві десмодіуму канадського сор- ту Persei. Методи дослідження. Визначення амінокислотного складу досліджуваної сировини проводили мето- дом ВЕРХ. Результати дослідження. В результаті проведеного дослідження в об 'єкті, що вивчався, було визначе- но 22 амінокислоти, 18 амінокислот виявлено у вільному стані. Загальний вміст суми вільних і зв'язаних амінокислот у траві десмодіуму канадського сорту Persei склав 5,92 %. В найбільшій кількості у траві містилася аспарагінова кислота. Висновки. Результати проведеного експерименту розширюють відомості щодо хімічного складу трави дес- модіуму канадського сорту Persei та можуть бути використані при розробці нового фітозасобу на її основі.
Persei species of Desmodium canadense is cultivated in Ukraine, and since 2012 it has been included into the State Register of plant varieties suitable for dissemination in Ukraine. The given herb has a pronounced antiviral activity. Since nitrogen-containing compounds, amino acids particularly, participate in formation of the given type of activity, the study of this class of compounds in the mentioned herb is reasonable. Aim of our research was to analyze amino acid composition of Persei species of Desmodium canadense herb. Methods. HPLC method was used for the analysis of amino acid composition in the studied herbal material. Results. In result of research, 22 amino acids and 18 free amino acids were determined in the studied object. The content of the sum of free and bound amino acids in Persei species of Desmodium canadense herb was 5.92 %. Asparaginic acid was found in the given herb in the highest concentration. Conclusion. Obtained results of research deepen the information about chemical composition of Persei species of Desmodium canadense herb and can be used for development of the phytotherapeuttic remedy on its basis.
URI: http://dspace.nuph.edu.ua/handle/123456789/10988
Appears in Collections:Наукові публікації кафедри фармакогнозiї та нутриціології

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Кисличенко-Бурда-Дьяконова41.pdf207,77 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.