Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://dspace.nuph.edu.ua/handle/123456789/11147
Назва: Surface charge of erythrocytes and lactobacilliS. thermophilusand their intercellular adhesion depend on the concentration of bivalent cations
Автори: Анікєєва, М. О.
Розанова, С. Л.
Коваленко, С. Ю.
Коваленко, І. Ф.
Гордієнко, О. І.
Гордієнко, Є. О.
Аникеева, М. О.
Rozanova, S. L.
Kovalenko, S. Ye.
Kovalenko, I. F.
Gordiyenko, O. I.
Gordiyenko, E. O.
Теми: adhesion;bivalent cations;cell surface charge;erythrocyte;S. thermophilus
Дата публікації: 2015
Бібліографічний опис: Gordiyenko, O. I. The role of electrostatic interactions in adhesion of Streptococcus thermophilus to human erythrocytes in media with different 1:1 and 2:1 electrolyte concentrations / O. I. Gordiyenko, M. O. Barannyk // Journal of Adhesion Science and Technology. – 2016. – №16, Vol. 30. – P. 1819-1827.
Короткий огляд (реферат): We propose a simple and accessible model of lactobacilli adhesion to human eryth-rocytes. The influence of bivalent cations on the surface charge of erythrocytes and lactobacilli Streptococcus thermophilus and their adhesive interaction has been investigated. We have shown that, despite the seemingly similar unidirectional effect of Ca 2+ and Mg 2+ cations, the cause of decreased adhesion lactobacilliS. thermophi-lus to human erythrocytes differ. While Ca 2+ ions affect the surface charge of eryth-rocytes, not changing it in S. thermophilus,Mg 2+ ions, conversely, affect the surface charge of lactobacilli and do not change it in erythrocytes. Our results confirm our proposition that in this case, the bivalent cations affect the second irreversible stage of adhesion process, but not the physical interactions during the first reversible stage.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://dspace.nuph.edu.ua/handle/123456789/11147
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації кафедри фундаментальних та суспільно-гуманітарних наук

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
JAST Final.pdfОсновна стаття177,75 kBAdobe PDFПереглянути/відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.