Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://dspace.nuph.edu.ua/handle/123456789/12357
Название: Обгрунтування технології змішування клітин грибів C. albicans та C. tropicalis
Другие названия: Обоснование технологии смешивания клеток грибов C. albicans и C. tropicalis
Foundation mixing technology of cells and mushrooms C. albicans and C. tropicalis
Авторы: Рибалкін, М. В.
Стрельников, Л. С.
Стрілець, О. П.
Rybalkin, M. V.
Strelnikov, L. S.
Strilets, O. P.
Рыбалкин, Н. В.
Стрельников, Л. С.
Стрилец, О. П.
Ключевые слова: кандидамікоз;антиген;вакцина;змішування;технологія;candidiasis;antigen;vaccine;mix;technology;кандидамикоз;антиген;вакцина;смешивание;технология
Дата публикации: 2017
Библиографическое описание: Рибалкін, М. В. Обгрунтування технології змішування клітин грибів C. albicans та C. tropicalis / М. В. Рибалкін, Л. С. Стрельников, О. П. Стрілець // Український біофармацевтичний журнал. - 2017. - № 1. - С. 54-57.
Краткий осмотр (реферат): Актуальність. Кількість хворих на кандидоз зростає з кожним роком, а для його лікування лікарі вже впро- довж багатьох років використовують одні і ті ж антимікотики, до яких збудник поступово втрачає чутливість. Зараз за кордоном активно проводяться дослідження з розробки вакцин проти кандидамікозу. Метою даних досліджень є обгрунтування технології змішування клітин грибів C. albicans та C. tropicalis. Матеріали та методи. Для проведення ультразвукового змішування використовували ультразвукову уста- новку при інтенсивності 0,3, 0,5 та 0,7 Вт/см2 та експозиції 5, 10 та 15 хв. Для проведення механічного змішу- вання використовували перемішуючий пристрій з електричною мішалкою зі швидкістю обертання 50, 70 та 100 об/хв протягом 5, 10 та 15 хв. Після закінчення процесу змішування відбирали у кожному випадку по 1 мл одержаної суспензії, яку розводили в 106 та висівали на середовища Гісса в однакових об’ємах по 1 мл. Результати та їх обговорення. Результати одержаних досліджень показали, що використання ультразвуку при досліджуваних параметрах не забезпечувало рівномірного змішування клітин грибів C. albicans та C. tropicalis. При використанні електромішалки зі швидкістю обертання 100 об/хв при експозиції 15 хв кількість КУО грибів C. albicans та C. tropicalis була майже однаковою, що свідчить про повне та рівномірне змішування клітин грибів. Висновки. В результаті експерименту встановлено, що змішування за допомогою електромішалки зі швид- кістю обертання 100 об/хв протягом 15 хв в об’ємі 100 мл при змішуванні 50 мл суспензії клітин грибів C. albicans та 50 мл суспензії клітин грибів C. tropicalis забезпечує найкращий результат.
Topicality. Number of patients with candidiasis grow every year, and for its treatment doctors the same antimycotics for many years, the agent gradually loses sensitivity for them. Nowadays abroad, actively conducted research to develop vaccines against candidiasis. Aim. Tojustify the technology mixing cell fungi C. albicans and C. tropicalis. Materials and methods. For the ultrasonic mixing used ultrasonic intensity setting at 0.3, 0.5 and 0.7 W/cm2and exposure 5, 10 and 15 min. For the mechanical mixing used the device using mixing with an electric mixer with a speed of 50, 70 and 100 rev/min for 5, 10 and 15 min. After having finished the mixing process, 1 ml of the suspension was selected in each case, which was diluted in 106 and plated on medium Hissa in the same volume of 1 ml. Results and discussion. The obtained results were showed that the use of ultrasound in investigating parameters have not provide uniform mixing cell fungi C. albicans and C. tropicalis. The using of mixer at rotation speed of 100 t/min for 15 min exposure amount CFU mushrooms C. albicans and C. tropicalis was almost identical, that is indicated a complete and uniform mixing of cells of fungi. Conclusions. The result of experiment has found the using of mixer with speed of 100 rev/min for 15 min in 100 ml t/min by mixing 50 ml suspension of cell C. albicans fungi and 50 ml suspension of cell mushrooms C. tropicalis provides the best results.
Актуальность. Количество больных кандидозом растет с каждым годом, а для его лечения врачи уже мно- го лет используют одни и те же антимикотики, к которым возбудитель постепенно теряет чувствительность. Сейчас за рубежом активно проводятся исследования по разработке вакцин против кандидамикоза. Целью данных исследований является обоснование технологии смешивания клеток грибов C. albicans и C. tropicalis. Материалы и методы. Для проведения ультразвукового смешивания использовали ультразвуковую уста- новку при интенсивности 0,3, 0,5 и 0,7 Вт/см2 и экспозиции 5, 10 и 15 мин. Для проведения механического сме- шивания использовали перемешивающее устройство с электрической мешалкой со скоростью вращения 50, 70 и 100 об/мин в течение 5, 10 и 15 мин. После окончания процесса смешивания отбирали в каждом случае по 1 мл полу- ченной суспензии, которую разводили в 106 и высевали на среды Гисса в одинаковых объемах по 1 мл. Результаты и их обсуждение. Результаты полученных исследований показали, что использование ультра- звука при исследовании по параметрам не обеспечивало равномерного смешивания клеток грибов C. albicans и C. tropicalis. При использовании электромешалки со скоростью вращения 100 об/мин при экспозиции 15 мин количество КОЕ грибов C. albicans и C. tropicalis было почти одинаковым, что свидетельствует о полном и равно- мерном смешивании клеток грибов. Выводы. В результате эксперимента установлено, что смешивание с помощью электромешалки со скоростью вращения 100 об/мин в течение 15 мин в объеме 100 мл при смешивании 50 мл суспензии клеток грибов C. albicans и 50 мл суспензии клеток грибов C. tropicalis обеспечивает лучший результат.
URI (Унифицированный идентификатор ресурса): http://dspace.nuph.edu.ua/handle/123456789/12357
Располагается в коллекциях:Наукові публікації кафедри бiотехнологiї
Український біофармацевтичний журнал. Архів статей 2008-2018

Файлы этого ресурса:
Файл Описание РазмерФормат 
99119-210726-1-PB.pdf333,18 kBAdobe PDFПросмотреть/Открыть


Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.