Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://dspace.nuph.edu.ua/handle/123456789/13496
Название: Мінеральний склад коренеплодів та плодів пастернаку посівного (Pastinaca sativa L.) cорту “Петрик”
Другие названия: Минеральный состав корнеплодов и плодов пастернака посевного (Pastinaca sativa L.) сорта ”“Петрик”
Mineral composition of parsnip (Pastinaca sativa L.) roots
Авторы: Шиморова, Ю. Є.
Кисличенко, В. С.
Кузнєцова, В. Ю.
Шиморова, Ю. Е.
Кисличенко, В. С.
Кузнецова, В. Ю.
Shimorova, J. E.
Kyslychenko, V. S.
Kuznietsova, V. Yu.
Ключевые слова: пастернак посівний;макро- та мікроелементи;атомно-емісійна спектроскопія;пастернак посевной;макро- и микроэлементы;атомно-эмиссионная спектроскопия;parsnip;macro- and microelements;atomic emission spectroscopy
Дата публикации: 2017
Библиографическое описание: Шиморова, Ю. Є. Мінеральний склад коренеплодів та плодів пастернаку посівного (Pastinaca sativa L.) cорту “Петрик” / Ю. Є. Шиморова, В. С. Кисличенко, В. Ю. Кузнєцова // Медична та клінічна хімія. - 2017. - Т. 19, № 2. - С. 101-104.
Краткий осмотр (реферат): Вступ. Збереження здоров’я людини за умов екозалежних патологій – найактуальніше питання су- часної медицини та фармації. Наявність в організмі певних мінеральних речовин у відповідній кількості – одна з умов підтримання та збереження здоров’я людини. Незважаючи на те, що мінеральні речовини не мають енергетичної цінності, як білки, жири і вуглеводи, багато ферментативних процесів в організмі не можливі без їх участі. Таким чином, найважливіші функції живого організму – реалізація генетичної ін- формації, утворення субклітинних структур, метаболічні процеси, вироблення енергії, функціонування всіх органів і систем – залежать від кількісного та якісного вмісту в організмі мінеральних речовин. Мета дослідження – визначити макро- і мікроелементний склад коренеплодів та плодів пастернаку посівного сорту “Петрик”. Методи дослідження. Якісний склад та кількісний вміст макро- і мікроелементів висушених корене- плодів та плодів пастернаку посівного (Pаstinaca sativa L.) сорту “Петрик” визначали методом атомноемісійної спектроскопії з фотографічною реєстрацією в Науково-технологічному комплексі “Інститут монокристалів” НАН України. Результати й обговорення. Отримані експериментальні дані щодо макро- і мікроелементного складу коренеплодів та плодів пастернаку посівного свідчать про наявність у них не менше 19 елементів. У найбільшій кількості в коренеплодах містяться калій (2010,00 мг/100 г), кальцій (435,00 мг/100 г), магній (300,00 мг/100 г), натрій (270,00 мг/100 г), фосфор (235,00 мг/100 г), у плодах переважає калій (1510,00 мг/кг). Крім того, в коренеплодах пастернаку посівного виявлено достатньо високий вміст цинку (13,40 мг/100 г). Вміст інших елементів становить менше 0,1 мг/100 г. Висновки. Методом атомно-емісійної спектроскопії в коренеплодах та плодах пастернаку посівного сорту “Петрик” виявлено не менше 19 макро- і мікроелементів. У коренеплодах пастернаку посівного кількісно переважають калій (2010,00 мг/100 г), кальцій (435,00 мг/100 г), магній (300,00 мг/100 г), у плодах більше калію (1510,00 мг/100 г). Результати проведених досліджень будуть використані для подальших фітохімічних досліджень сировини пастернаку посівного та розробки нових лікарських засобів на його основі.
Вступление. Сохранение здоровья человека в условиях экозависимых патологий – самый актуальный вопрос современной медицины и фармации. Наличие в организме определенных минеральных веществ в соответствующем количестве – одно из условий поддержания и сохранения здоровья человека. Несмотря на то, что минеральные вещества не имеют энергетической ценности, как белки, жиры и углеводы, много ферментативных процессов в организме невозможно без их участия. Таким образом, важнейшие функции живого организма – реализация генетической информации, образование субклеточных структур, метаболические процессы, выработка энергии, функционирование всех органов и систем – зависят от количественного и качественного содержания в организме минеральных веществ. Цель исследования – определить макро- и микроэлементный состав корнеплодов и плодов пастер- нака посевного сорта “Петрик”. Методы исследования. Качественное и количественное содержание макро- и микроэлементов высушенных корнеплодов и плодов пастернака посевного (Pаstinaca sativa L.) сорта “Петрик” определяли методом атомно-эмиссионной спектроскопии с фотографической регистрацией в Научно-технологи- ческом комплексе “Институт монокристаллов” НАН Украины. Результаты и обсуждение. Полученные экспериментальные данные относительно макро- и микроэлементного состава корнеплодов и плодов пастернака посевного свидетельствуют о наличии в них не менее 19 элементов. В наибольшем количестве в корнеплодах содержатся калий (2010,00 мг/100 г), кальций (435,00 мг/100 г), магний (300,00 мг/100 г), натрий (270,00 мг/100 г), фосфор (235,00 мг/100 г), в плодах преобладает калий (1510,00 мг/кг). Кроме того, в корнеплодах пастернака посевного обнаружено достаточно высокое содержание цинка (13,40 мг/100 г). Содержание других элементов составляет менее 0,1 мг/100 г. Выводы. Методом атомно-эмиссионной спектроскопии в корнеплодах и плодах пастернака посев- ного сорта “Петрик” обнаружено не менее 19 макро- и микроэлементов. В корнеплодах пастернака по- севного количественно преобладают калий (2010,00 мг/100 г), кальций (435,00 мг/100 г), магний (300,00 мг/100 г), в плодах больше калия (1510,00 мг/100 г). Результаты проведенных исследований будут использованы для последующих фитохимических исследований сырья пастернака посевного и разработ- ки новых лекарственных средств на его основе.
Introduction. Human health preserving in an environment of eco-depending pathologies is the most important issue of modern medicine and pharmacy. The presence of certain mineral substances in the body in an appropriate quantity is one of the conditions for maintaining and preserving human health. Despite the fact that minerals do not have energy value, like proteins, fats and carbohydrates, many enzymatic processes in the body are impossible without their participation. Thus, the most important functions of a living organism are the realization of genetic information, the formation of subcellular structures, metabolic processes of energy production, the functioning of all organs and systems, depend on the quantitative and qualitative content of mineral substances in the body. The aim of the study – to determine macro- and microelement composition of parsnip`s roots and fruits of “Petrik” variety. Research Methods. Determination of the qualitative and quantitative composition of macro- and microelements of dried parsnip`s roots and fruits – Pastinaca sativa L. “Petrik” variety was carried out by atomic-emission spectroscopy with photographic registration in the State scientific institution "Institute for single crystals" of National Academy of Sciences of Ukraine. Results and Discussion. 19 elements were detected as a result of experimental studies. The roots predominantly contains potassium (2010.00 mg of /100 g), calcium (435.00 mg/100g), magnesium (300.00 mg/100g), sodium (270.00 mg/100 g), phosphorus (235.00 mg/100g); in fruits – potassium (1510.00 mg/kg). Roots are rich on zinc (13.40 mg/100g). Content of other elements are less than 0.1 mg/100 g. Conclusions. 19 elements were found in the roots and fruits of parsnip. Potassium (2010.00 mg/100g), calcium (435.00 mg/100g), magnesium (300.00 mg/100g) are dominated in the roots of parsnip; potassium is dominated in fruits (1510.00 mg/100 g). The results of the research will be used for further phytochemical studies of parsnip and the development of new drugs on is base.
URI (Унифицированный идентификатор ресурса): http://dspace.nuph.edu.ua/handle/123456789/13496
Располагается в коллекциях:Наукові публікації кафедри фармакогнозiї та нутриціології

Файлы этого ресурса:
Файл Описание РазмерФормат 
7976-28503-1-PB.pdf262,27 kBAdobe PDFПросмотреть/Открыть


Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.