Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал:
http://dspace.nuph.edu.ua/handle/123456789/15496
Назва: | Дослідження жирнокислотного складу артишоку суцвіть методом газової хроматографії |
Інші назви: | Исследование жирнокислотного состава артишока соцветий методом газовой хроматографии The study of fatty acid composition of artichoke inflorescences by gas chromatography method |
Автори: | Федосов, А. І. Федосов, А. И. Fedosov, A. I. Кисличенко, В. С. Kyslychenko, V. S. Новосел, О. М. Novosel, O. N. Новосел, Е. Н. |
Теми: | артишок посівний;газова хроматографія;поліненасичені жирні кислоти;артишок посевной;полиненасищенные жирне кислоты;газовая хроматография;artichoke;gas chromatography;polyunsaturated fatty acids |
Дата публікації: | 2018 |
Бібліографічний опис: | Федосов, А. I. Дослідження жирнокислотного складу артишоку суцвіть методом газової хроматографії / А. I. Федосов, В. С. Кисличенко, О. М. Новосел // Фітотерапія. Часопис. - 2018. - № 1. - С. 31-35. |
Короткий огляд (реферат): | Методом
газово
ї хроматографії визначено якісний склад і кількісний вміст жирних кислот в артишоку суцвіттях. У результаті проведеного хроматографічного дослідження в артишоку суцвіттях ідентифіковано 13 вільних жирних кислот. Серед насичених жирних кислот у зовнішній, внутрішній частині та цілому суцвітті у великій кількості міститься паль-мітинова кислота - 41,90 %, 59,73 % і 46,08 % відповідно. За кількісним вмістом серед ненасичених жирних кислот переважає лінолева кислота, вміст якої в зовнішній частині суцвіття становив 16,13 %, у внутрішній частині - 14,05 %, а у цілому суцвітті - 19,38 %. Крім того, у внутрішній частині суцвіття в значній кількості містяться ерукова (13,10 %) і ліно-ленова (9,52 %) кислоти; у цілому суцвітті - ерукова кислота (7,51 %). Одержані дані дозволяють рекомендувати артишоку суцвіття як рослин-не джерело ненасичених жирних кислот. Методом газовой хроматографии определен качественный состав и количественное содержание жирных кислот в артишока соцветиях. В результате проведенного хроматографического исследования в артишока соцветиях идентифицировано 13 свободных жирных кислот. Среди насыщенных жирных кислот во внешней, внутренней части и целом соцветии в большом количестве содержится пальмитиновая кислота - 41,90 %, 59,73 % и 46,08 % соответственно. По количественному содержанию среди ненасыщенных жирных кислот преобладает линоле-вая кислота, содержание которой во внешней части соцветия составило 16,13 %, во внутренней части - 14,05 %, а в целом соцветии - 19,38 %. Кроме того, во внешней части соцветия в значительном количестве содержатся эруковая (13,10 %) и линоленовая (9,52 %) кислоты; в целом соцветии - эруковая кислота (7,51 %). Полученные данные позволяют рекомендовать артишока соцветия в качестве растительного источника ненасыщенных жирных кислот. The qualitative content and quantitative composition of fatty acids in artichoke inflorescences was determined using gas chromatography method. 13 free fatty acids were identified as a result of chromatographic analysis. Among saturated fatty acids in the outer, inner part and the whole inflorescence the palmitic acid was found in high quantity - 41,90 %, 59,73 % and 46,08 % respectively. The linolenic acid dominated among unsaturated fatty acids with the content 16,13 % in the outer part of the inflorescence, in the inner part - 14,05 %, and in the whole inflorescence - 19,38%. In addition, erucic (13,10%) and linolenic (9,52%) acids were found in high quantity in the inner part of the inflorescence; and in the whole inflorescence - erucic acid (7,51 %). The obtained data allowed recommending artichoke inflorescences as a herbal source of unsaturated fatty acids. |
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): | http://dspace.nuph.edu.ua/handle/123456789/15496 |
Розташовується у зібраннях: | Наукові публікації кафедри фармакогнозiї та нутриціології Наукові публікації кафедри фармацевтичної хімії |
Файли цього матеріалу:
Файл | Опис | Розмір | Формат | |
---|---|---|---|---|
фитотерапия-1-2018-Кисличенко-Новосел-Федосов.pdf | 7,1 MB | Adobe PDF | Переглянути/відкрити |
Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.