Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://dspace.nuph.edu.ua/handle/123456789/16466
Назва: The technological aspects for complex processing of hawthorn fruits
Інші назви: Технологічні аспекти комплексної переробки плодів глоду
Технологические аспекты комплексной переработки плодов боярышника
Автори: Sydora, N. V.
Kovalyova, А. М.
Iakovenko, V. K.
Сидора, Н. В.
Ковальова, А. М.
Яковенко, В. К.
Сидора, Н. В.
Ковалева, А. М.
Яковенко, В. К.
Теми: hawthorn;fruits;complex processing;technologу;глід;плоди;комплексна переробка;технологія;боярышник;плоды;комплексная переработка;технология
Дата публікації: 2018
Бібліографічний опис: Sydora, N. V. The technological aspects for complex processing of hawthorn fruits / N. V. Sydora, А. М. Kovalyova, V. K. Iakovenko // Вісник фармації. - 2018. - № 2. - С. 36-40. doi : 10.24959/nphj.18.2208
Короткий огляд (реферат): Considering the shortage of the plant raw material the issue of its complex processing is relevant, and it contributes to its rational use. Aim. To develop the technology for complex processing of hawthorn fruits. Materials and methods . The lipophilic complex (LC) extraction was carried out with chloroform in the raw materi - al-extractant ratio of 1 : 10; the phenolic complex (PhC) was prepared with the ethyl acetate-alcohol mixture in the ratio of 8 : 2; WSPC was obtained by triple extraction of the fruits meal after preparing LC and PhC with hot purified water followed by concentration and precipitation with 96 % ethyl alcohol. Results and discussion. It was found that the yield of LC in fruits of the hawthorn species studied was from 1 % to 10 %, the highest yield was determined in the fruits of C. submollis Sarg., C. succulenta Schrad. and C. densiflora Sarg. The yield of PhC was from 9 % to 18 %, C. submollis Sarg., C. mollis Sarg., C. arnoldiana Sarg. and C. canadensis Sarg. domi - nated. WSPC was from 15 % to 35 %, the highest yield was determined for fruits of C. submollis Sarg., C. macracantha Lodd, C. mollis Sarg., C. arnoldiana Sarg., C.succulenta Schrad. Conclusions. The technology of the complex processing of hawthorn fruits – С. submollis Sarg., C. mollis Sarg., C. arnoldiana Sarg., C. сanadensis Sarg., C. oxyacantha L., C. monogyna Jack., C. sanguinea Pall., C. pentagyna Waldst. Et Kit., C. aronia (L.) Bosc, C. densiflora Sarg., C. succulenta Schrad, C. macracantha Lodd., C. flabellata ( Bosc ) C. Koch., C. pseudokyrtostylla Klok., C. ukrainica A. Pojark., C. ambiguae C. A. M – has been developed. As a result of complex processing of the plant raw material such complexes as LC, PhC and WSPC have been obtained
Зважаючи на дефіцит рослинної сировини, актуальним є питання комплексної переробки, що створює пе - редумови для її раціонального використання. Метою даної роботи є розробка технології комплексної переробки плодів глоду. Матеріали та методи. Екстракцію ЛК із сировини проводили хлороформом у співвідношенні сировина- екстрагент 1 : 10; ФК отримували етилацетатно-спиртовою сумішшю у співвідношенні 8 : 2; ВРПС отримували трикратною екстракцією шроту плодів після одержання ЛК та ФК гарячою водою очищеною та подальшим кон - центруванням та осадженням спиртом етиловим 96 %. Результати та їх обговорення. Встановлено, що вихід ЛК у плодах досліджених видів глодів становить від 1 % до 10 %, найбільший вихід визначено для плодів С. submollis Sarg., C. succulenta Schrad. та C. densiflora Sarg. Вихід ФК становить від 9 % до 18 %, найбільший вихід визначено для С. submollis Sarg., C. mollis Sarg., C. arnoldiana Sarg. та C. canadensis Sarg. ВРПС містяться від 15 % до 35 %, найбільший вихід ВРПС визначено для плодів С. submollis Sarg., C. macracantha Lodd, C. mollis Sarg., C. arnoldiana Sarg., C.succulenta Schrad. Висновки. Розроблено технологію комплексної переробки плодів глодів: С. submollis Sarg., C. mollis Sarg., C. arnoldiana Sarg., C. сanadensis Sarg., C. oxyacantha L., C. monogyna Jack., C. sanguinea Pall., C. pentagyna Waldst. Et Kit., C. aronia (L.) Bosc, C. densiflora Sarg., C. succulenta Schrad, C. macracantha Lodd., C. flabellata ( Bosc ) C. Koch., C. pseudokyrtostylla Klok., C. ukrainica A. Pojark., C. ambiguae C. A. M. У результаті комплексної переробки рос - линної сировини були одержані ліпофільні (ЛК), фенольні (ФК) та водорозчинні полісахаридні (ВРПС) комплекси
Учитывая дефицит растительного сырья, актуальным является вопрос его комплексной переработки, что создает предпосылки для его рационального использования. Целью данной работы является разработка технологии комплексной переработки плодов боярышника. Материалы и методы. Экстракцию ЛК из сырья проводили хлороформом в соотношении сырье-экстра - гент 1 : 10; ФК получали этилацетатно-спиртовой смесью в соотношении 8 : 2; ВРПС получали трехкратной экстракцией шрота плодов после получения ЛК и ФК горячей водой очищенной с последующим концентриро - ванием и осаждением спиртом этиловым 96 %. Результаты и их обсуждение. Установлено, что выход ЛК в плодах исследованных видов боярышников составил от 1 % до 10 %, наибольший выход определен в плодах С. submollis Sarg., C. succulenta Schrad. и C. densiflora Sarg. Выход ФК составил от 9 % до 18 %, преобладают С. submollis Sarg., C. mollis Sarg., C. arnoldiana Sarg. и C. canadensis Sarg. ВРПС содержатся от 15 % до 35 %, наибольший выход ВРПС установлен для плодов С. submollis Sarg., C. macracantha Lodd, C. mollis Sarg., C. arnoldiana Sarg., C. succulenta Schrad. Выводы. Разработана технология комплексной переработки плодов боярышников: С. submollis Sarg., C. mollis Sarg., C. arnoldiana Sarg., C. сanadensis Sarg., C. oxyacantha L., C. monogyna Jack., C. sanguinea Pall., C. pentagyna Waldst. Et Kit., C. aronia (L.) Bosc, C. densiflora Sarg., C. succulenta Schrad, C. macracantha Lodd., C. flabellata ( Bosc ) C. Koch., C. pseudokyrtostylla Klok., C. ukrainica A. Pojark., C. ambiguae C. A. M. В результате комплексной переробки растительного сырья были получены липофильные (ЛК), фенольные (ФК) и водораство - римые полисахаридные (ВРПС) комплексы
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://dspace.nuph.edu.ua/handle/123456789/16466
Розташовується у зібраннях:Вісник фармації. Архів статей 2010-2024
Наукові публікації кафедри фармакогнозiї та нутриціології

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
132159-284297-1-PB.pdf806,91 kBAdobe PDFПереглянути/відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.