Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://dspace.nuph.edu.ua/handle/123456789/16665
Назва: Phenolic compounds of the liquid extract from cleavers herb (Galium aparine L.)
Інші назви: Фенольні сполуки рідкого екстракту з трави підмаренника чіпкого (Galium aparine L.)
Фенольные соединения жидкого экстракта из травы подмаренника цепкого (Galium aparine L.)
Автори: Shynkovenko, I. L.
Ilyina, Т. V.
Kovalyova, А. М.
Goryacha, O. V.
Golembiovska, O. I.
Shemchuk, N. S.
Komissarenko, А. М.
Шинковенко, І. Л.
Ільїна, Т. В.
Ковальова, А. М.
Горяча, О. В.
Голембіовська, O. I.
Шемчук, Н. С.
Комісаренко, А. М.
Шинковенко, И. Л.
Ильина, Т. В.
Ковалева, А. М.
Горячая, О. В.
Голембиовская, Е. И.
Шемчук, Н. С.
Комиссаренко, А. Н.
Теми: Galium aparine L.;liquid extract;phenolic compounds;підмаренник чіпкий;екстракт рідкий;фенольні сполуки;Подмаренник цепкий;экстракт жидкий;фенольные соединения
Дата публікації: 2018
Бібліографічний опис: Phenolic compounds of the liquid extract from cleavers herb (Galium aparine L.) / I. L. Shynkovenko, Т. V. Ilyina, А. М. Kovalyova, O. V. Goryacha, O. I. Golembiovska, N. S. Shemchuk, А. М. Komissarenko // Вісник фармації. - 2018. - № 3. - С. 19-24. doi : 10.24959/nphj.18.2213
Короткий огляд (реферат): Aim. To study the qualitative composition and the quantitative content of phenolic compounds of the liquid extract obtained from cleavers ( Galium aparine L.) herb. Materials and methods. The extract of cleavers herb was obtained by triple extraction of the raw material with 60 % ethanol when heating, followed by the concentration of the combined extracts to the ratio of the raw material : finished product of 1 : 1. The content of extractives was determined by the gravimetric method. Phenolic compounds were studied by the methods of high-performance liquid chromatography (HPLC) and UV-spectrophotometry. Results and discussion. In the chromatographic study of the extract from cleavers herb 11 compounds of phe - nolic nature were reliably identified, including 5 hydroxycinnamic acids – caffeic, сhlorogenic, neoсhlorogenic, 3,5- and 4,5-dicaffeoylquinic acids; and 6 flavonoids – catechin, quercetin, quercitrin, isoquercitrin, rutin and hyperoside. Rutin (1.89 mg/ml) and сhlorogenic acid (0.78 mg/ml) were predominant compounds. In the spectrophotometric determina - tion of total content of phenolic compounds it was found that the amount for hydroxycinnamic acids calculated with reference to сhlorogenic acid was 1.9 %, for flavonoids calculated with reference to rutin – 0.25 %, for polyphenolic compounds calculated with reference to gallic acid – 1.35 %. The dry residue was 24.63 %. Conclusions. The significant content of extractive substances, flavonoids and hydroxycinnamic acids with pre - dominance of rutin and сhlorogenic acid in the alcohol-water extract from cleavers herb indicate the feasibility of its further pharmacological study
Мета роботи – дослідження якісного складу та кількісного вмісту фенольних сполук рідкого екстракту, одержаного із трави підмаренника чіпкого. Матеріали та методи. Екстракт трави підмаренника чіпкого отримували шляхом триразової екстракції си - ровини 60 % етанолом при нагріванні з подальшим концентруванням об’єднаних витяжок до співвідношення сировина : готовий продукт 1 : 1. Вміст екстрактивних речовин визначали гравіметричним методом. Фенольні сполуки досліджували методами високоефективної рідинної хроматографії (ВЕРХ) та УФ-спектрофотометрії. Результати та їх обговорення. При хроматографічному дослідженні екстракту трави підмаренника чіпкого достовірно ідентифіковано 11 сполук фенольної природи, з яких 5 гідроксикоричних кислот – кофейна, хлороге - нова, неохлорогенова, 3,5- та 4,5-дикофеїлхінні і 6 флавоноїдів – катехін, кверцетин, кверцитрин, ізокверцитрин, рутин та гіперозид. Домінуючими сполуками є рутин (1,89 мг/мл) та хлорогенова кислота (0,78 мг/мл). При спектрофо - тометричному визначенні сумарного вмісту фенольних сполук встановлено, що сума гідроксикоричних кислот у перерахунку на хлорогенову кислоту складає 1,9 %, флавоноїдів у перерахунку на рутин – 0,25 %, поліфеноль - них сполук у перерахунку на галову кислоту – 1,35 %. Сухий залишок становить 24,63 %. Висновки. Значний вміст у рідкому спирто-водному екстракті з трави підмаренника чіпкого екстрактивних речовин, флавоноїдів і гідроксикоричних кислот з переважанням рутину і хлорогенової кислоти вказує на до - цільність його подальшого фармакологічного дослідження
Цель работы – получение жидкого экстракта из травы подмаренника цепкого, изучение качественного состава и количественного содержания фенольных соединений жидкого экстракта травы подмаренника цепкого. Материалы и методы. Экстракт травы подмаренника цепкого получали путем троекратной экстракции сырья 60 % этанолом при нагревании с последующим концентрированием объединенных извлечений до соот - ношения сырье : готовый пролукт 1 : 1. Содержание экстрактивных веществ определяли гравиметрическим ме - тодом. Фенольные соединения исследовали методами высокоэффективной жидкостной хроматографии (ВЭЖХ) и УФ-спектрофотометрии. Результаты и их обсуждение. При хроматографическом изучении экстракта травы подмаренника цепко - го достоверно идентифицированы 11 соединений фенольной природы, из которых 5 гидроксикоричных кислот – хлорогеновая, кофейная, неохлорогеновая, 3,5- и 4,5-дикофеилхинные и 6 флавоноидов – рутин, гиперозид, кверцетин, кверцитрин, изокверцитрин и катехин. Доминирующими соединениями являются рутин (1,89 мг/мл) и хлорогеновая кислота (0,78 мг/мл). При спектрофотометрическом изучении суммарного содержания феноль - ных соединений установлено, что сумма гидроксикоричных кислот в пересчете на хлорогеновую кислоту состав - ляет 1,9 %, флавоноидов в пересчете на рутин – 0,25 %, полифенольных соединений в пересчете на галловую кислоту – 1,35 %. Выход экстрактивных веществ составляет 24,63 %. Выводы. Значительное содержание в жидком спирто-водном экстракте из травы подмаренника цепкого экстрактивных веществ, флавоноидов и гироксикоричных кислот, среди которых доминируют рутин и хлороге - новая кислота, свидетельствует о целесообразности его дальнейшего фармакологического изучения
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://dspace.nuph.edu.ua/handle/123456789/16665
Розташовується у зібраннях:Вісник фармації. Архів статей 2010-2024
Наукові публікації кафедри фармакогнозiї та нутриціології

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
140287-304625-1-PB.pdf580,97 kBAdobe PDFПереглянути/відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.