Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал:
http://dspace.nuph.edu.ua/handle/123456789/16665
Назва: | Phenolic compounds of the liquid extract from cleavers herb (Galium aparine L.) |
Інші назви: | Фенольні сполуки рідкого екстракту з трави підмаренника чіпкого (Galium aparine L.) Фенольные соединения жидкого экстракта из травы подмаренника цепкого (Galium aparine L.) |
Автори: | Shynkovenko, I. L. Ilyina, Т. V. Kovalyova, А. М. Goryacha, O. V. Golembiovska, O. I. Shemchuk, N. S. Komissarenko, А. М. Шинковенко, І. Л. Ільїна, Т. В. Ковальова, А. М. Горяча, О. В. Голембіовська, O. I. Шемчук, Н. С. Комісаренко, А. М. Шинковенко, И. Л. Ильина, Т. В. Ковалева, А. М. Горячая, О. В. Голембиовская, Е. И. Шемчук, Н. С. Комиссаренко, А. Н. |
Теми: | Galium aparine L.;liquid extract;phenolic compounds;підмаренник чіпкий;екстракт рідкий;фенольні сполуки;Подмаренник цепкий;экстракт жидкий;фенольные соединения |
Дата публікації: | 2018 |
Бібліографічний опис: | Phenolic compounds of the liquid extract from cleavers herb (Galium aparine L.) / I. L. Shynkovenko, Т. V. Ilyina, А. М. Kovalyova, O. V. Goryacha, O. I. Golembiovska, N. S. Shemchuk, А. М. Komissarenko // Вісник фармації. - 2018. - № 3. - С. 19-24. doi : 10.24959/nphj.18.2213 |
Короткий огляд (реферат): | Aim.
To study the qualitative composition and the quantitative content of phenolic compounds of the liquid extract
obtained from cleavers (
Galium aparine
L.) herb.
Materials and methods.
The extract of cleavers herb was obtained by triple extraction of the raw material with
60 %
ethanol
when
heating,
followed
by
the
concentration
of the
combined
extracts
to the
ratio
of the
raw
material : finished
product of 1 : 1. The content of extractives was determined by the gravimetric method. Phenolic compounds were studied
by the methods of high-performance liquid chromatography (HPLC) and UV-spectrophotometry.
Results and discussion.
In the chromatographic study of the extract from cleavers herb 11 compounds of phe
-
nolic
nature
were
reliably
identified,
including
5 hydroxycinnamic
acids
– caffeic,
сhlorogenic,
neoсhlorogenic,
3,5-
and
4,5-dicaffeoylquinic
acids;
and
6 flavonoids
– catechin,
quercetin,
quercitrin,
isoquercitrin,
rutin
and
hyperoside.
Rutin
(1.89
mg/ml)
and
сhlorogenic
acid
(0.78
mg/ml)
were
predominant
compounds.
In
the
spectrophotometric
determina
-
tion of total content of phenolic compounds it was found that the amount for hydroxycinnamic acids calculated with
reference
to
сhlorogenic
acid
was
1.9
%,
for
flavonoids
calculated
with
reference
to
rutin
– 0.25
%,
for
polyphenolic
compounds calculated with reference to gallic acid – 1.35 %.
The dry residue was 24.63 %.
Conclusions.
The
significant
content
of
extractive
substances,
flavonoids
and
hydroxycinnamic acids
with pre
-
dominance of
rutin
and
сhlorogenic
acid
in
the
alcohol-water
extract
from
cleavers
herb
indicate the feasibility of its
further pharmacological study Мета роботи – дослідження якісного складу та кількісного вмісту фенольних сполук рідкого екстракту, одержаного із трави підмаренника чіпкого. Матеріали та методи. Екстракт трави підмаренника чіпкого отримували шляхом триразової екстракції си - ровини 60 % етанолом при нагріванні з подальшим концентруванням об’єднаних витяжок до співвідношення сировина : готовий продукт 1 : 1. Вміст екстрактивних речовин визначали гравіметричним методом. Фенольні сполуки досліджували методами високоефективної рідинної хроматографії (ВЕРХ) та УФ-спектрофотометрії. Результати та їх обговорення. При хроматографічному дослідженні екстракту трави підмаренника чіпкого достовірно ідентифіковано 11 сполук фенольної природи, з яких 5 гідроксикоричних кислот – кофейна, хлороге - нова, неохлорогенова, 3,5- та 4,5-дикофеїлхінні і 6 флавоноїдів – катехін, кверцетин, кверцитрин, ізокверцитрин, рутин та гіперозид. Домінуючими сполуками є рутин (1,89 мг/мл) та хлорогенова кислота (0,78 мг/мл). При спектрофо - тометричному визначенні сумарного вмісту фенольних сполук встановлено, що сума гідроксикоричних кислот у перерахунку на хлорогенову кислоту складає 1,9 %, флавоноїдів у перерахунку на рутин – 0,25 %, поліфеноль - них сполук у перерахунку на галову кислоту – 1,35 %. Сухий залишок становить 24,63 %. Висновки. Значний вміст у рідкому спирто-водному екстракті з трави підмаренника чіпкого екстрактивних речовин, флавоноїдів і гідроксикоричних кислот з переважанням рутину і хлорогенової кислоти вказує на до - цільність його подальшого фармакологічного дослідження Цель работы – получение жидкого экстракта из травы подмаренника цепкого, изучение качественного состава и количественного содержания фенольных соединений жидкого экстракта травы подмаренника цепкого. Материалы и методы. Экстракт травы подмаренника цепкого получали путем троекратной экстракции сырья 60 % этанолом при нагревании с последующим концентрированием объединенных извлечений до соот - ношения сырье : готовый пролукт 1 : 1. Содержание экстрактивных веществ определяли гравиметрическим ме - тодом. Фенольные соединения исследовали методами высокоэффективной жидкостной хроматографии (ВЭЖХ) и УФ-спектрофотометрии. Результаты и их обсуждение. При хроматографическом изучении экстракта травы подмаренника цепко - го достоверно идентифицированы 11 соединений фенольной природы, из которых 5 гидроксикоричных кислот – хлорогеновая, кофейная, неохлорогеновая, 3,5- и 4,5-дикофеилхинные и 6 флавоноидов – рутин, гиперозид, кверцетин, кверцитрин, изокверцитрин и катехин. Доминирующими соединениями являются рутин (1,89 мг/мл) и хлорогеновая кислота (0,78 мг/мл). При спектрофотометрическом изучении суммарного содержания феноль - ных соединений установлено, что сумма гидроксикоричных кислот в пересчете на хлорогеновую кислоту состав - ляет 1,9 %, флавоноидов в пересчете на рутин – 0,25 %, полифенольных соединений в пересчете на галловую кислоту – 1,35 %. Выход экстрактивных веществ составляет 24,63 %. Выводы. Значительное содержание в жидком спирто-водном экстракте из травы подмаренника цепкого экстрактивных веществ, флавоноидов и гироксикоричных кислот, среди которых доминируют рутин и хлороге - новая кислота, свидетельствует о целесообразности его дальнейшего фармакологического изучения |
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): | http://dspace.nuph.edu.ua/handle/123456789/16665 |
Розташовується у зібраннях: | Вісник фармації. Архів статей 2010-2024 Наукові публікації кафедри фармакогнозiї та нутриціології |
Файли цього матеріалу:
Файл | Опис | Розмір | Формат | |
---|---|---|---|---|
140287-304625-1-PB.pdf | 580,97 kB | Adobe PDF | Переглянути/відкрити |
Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.