Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.nuph.edu.ua/handle/123456789/18373
Title: Порівняльне вивчення антиоксидантної активності поліфенольних екстрактів з різних частин плодів Винограду справжнього при інсулінорезистентності
Other Titles: A comparative study of polyphenolic extracts antioxidant activity from different parts of fruit Vitis vinifera at insulin resistance
Сравнительное изучение антиоксидантной активности полифенольных экстрактов из разных частей плодов Винограда культурного при инсулинорезистентности
Authors: Стрельченко, К. В.
Малоштан, А. В.
Краснощок, А. О.
Strelchenko, K. V.
Maloshtan, A. V.
Krasnoshchok, A. O.
Keywords: виноград справжній;інсулінорезистентність;поліфенольні екстракти;антиоксидантна дія;vitis vinifera;insulin resistance;antioxidant activity;polyphenolic extract;виноград культурный;инсулинорезистентность;антиоксидантное действие;полифенольные экстракты
Issue Date: 2018
Bibliographic description (Ukraine): Стрельченко, К. В. Порівняльне вивчення антиоксидантної активності поліфенольних екстрактів з різних частин плодів Винограду справжнього при інсулінорезистентності / К. В. Стрельченко, А. В. Малоштан, А. О. Краснощок // Український біофармацевтичний журнал. - 2018. - № 4. - С. 45-49. doi : 10.24959/ubphj.18.197
Abstract: Актуальність. Стан механізмів антиоксидантного захисту нашого організму відіграє важливу роль у пато- генезі захворювань (ішемічна хвороба серця та інсульт), які згідно зі статистикою ВООЗ є основними причина- ми смертності в світі. Часто дані захворювання розвиваються на тлі цукрового діабету. Мета дослідження. Метою даного дослідження було порівняльне вивчення in vivo впливу поліфенольних екстрактів з різних частин плоду Винограду справжнього (м’якоть, шкірка і насіння) на активність ферментів антиоксидантного захисту печінки, вміст антиоксидантів і процеси перекисного окиснення ліпідів у ній. Матеріали та методи. Інсулінорезистентність модулювали утриманням тварин на раціоні з високим вміс- том фруктози. Вивчали вплив поліфенольних екстрактів з м’якоті, шкірки та насіння плодів Винограду справж- нього на антиоксидантний захист печінки щурів; оцінювали вплив за такими показниками: активність катала- зи, супероксиддисмутази, вміст відновленого глутатіону, α-токоферолу, а також досліджували вплив на процеси перекисного окиснення ліпідів. Результати та їх обговорення. Експериментально встановлено статистично достовірний позитивний вплив застосування ПФЕ з різних частин плодів Винограду справжнього при ранніх стадіях інсулінорезистентності, спричиненої високим вмістом фруктози в дієті. Висновки. Більш виражену антиоксидантну дію in vivo мають поліфенольні екстракти з насіння та шкірки плодів Винограду справжнього порівняно з ПФЕ з м’якоті.
Topicality. The state of antioxidant defense mechanisms of our body plays an important role in the pathogenesis of diseases (ischemic heart disease and stroke), which according to WHO statistics are the main causes of mortality in the world. Often, these diseases are developed on the background of diabetes mellitus. Aim. The purpose of this study was to compare the study (in vivo) of polyphenolic extracts effects from different parts of this grape fruit (flesh, peel and seeds) on the antioxidant liver enzymes activity, the antioxidants presence, and the processes of lipids peroxide oxidation in it. Materials and methods. Insulin resistance was modulated by a high-fructose diet. The influence of polyphenolic extracts from pulp, skins and seeds on antioxidant protection in liver of rats was studied; the effect was evaluated on the following indicators: catalase activity, superoxide dismutase activity, the content of reduced glutathione, α-tocopherol, and the effect on lipid peroxidation processes was investigated. Results and discussion. There has been experimentally established a statistically significant positive use effect of the PFE from different parts of Vitis vinifera in the early stages of insulin resistance caused by high fructose diet. Conclusions. Polyphenolic extracts from peel and grape seeds have more significant antioxidant effect in vivo compared to polyphenolic extracts from pulp.
Актуальность. Состояние механизмов антиоксидантной защиты нашего организма играет значимую роль в патогенезе заболеваний (ишемическая болезнь сердца и инсульт), которые согласно статистике ВОЗ являются основ- ными причинами смертности в мире. Часто данные заболевания развиваются на фоне сахарного диабета. Цель исследования. Целью данного исследования было сравнительное изучение in vivo влияния полифеноль- ных экстрактов из разных частей плодов Винограда культурного (мякоть, кожица и семена) на активность ферментов антиоксидантной защиты печени, содержание антиоксидантов и процессы перекисного окисления липидов в ней. Материалы и методы. Инсулинорезистентность модулировалась содержанием животных на рационе с вы- соким содержанием фруктозы. Изучали влияние полифенольных экстрактов из мякоти, кожицы и семян пло- дов Винограда культурного на антиоксидантную защиту печени крыс; оценивали влияние по таким показате- лям: активность каталазы, супероксиддисмутазы, содержание восстановленного глутатиона, α-токоферола, а также исследовали влияние на процессы перекисного окисления липидов. Результаты и их обсуждение. Экспериментально установлено статистически достоверное положитель- ное влияние применения ПФЭ из разных частей плодов Винограда культурного при ранних стадиях инсулино- резистентности, вызванной высоким содержанием фруктозы в диете. Вывoды. Более выраженным антиоксидантным действием in vivo обладают полифенольные экстракты из семян и кожицы плодов Винограда культурного в сравнении с ПФЭ из мякоти.
URI: http://dspace.nuph.edu.ua/handle/123456789/18373
Appears in Collections:Український біофармацевтичний журнал. Архів статей 2008-2021

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
147751-324773-1-PB.pdf293,87 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.