Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://dspace.nuph.edu.ua/handle/123456789/18745
Название: Стан екстемпоральної рецептури України та проблеми сьогодення
Другие названия: Состояние экстемпоральной рецептуры Украины и проблемы настоящего
Авторы: Половко, Н. П.
Зуйкіна, Є. В.
Половко, Н. П.
Зуйкина, Е. В.
Polovko, N. P.
Zuykina, E. V.
Ключевые слова: виробничі аптеки;екстемпоральне виробництво;м’які лікарські форми;производственные аптеки;экстемпоральное  производство;мягкие лекарственные формы;production pharmacies;extemporal preparation;dosage  forms
Дата публикации: 2018
Библиографическое описание: Половко, Н. П. Стан екстемпоральної рецептури України та проблеми сьогодення / Н. П Половко, Є. В. Зуйкіна // Збірник наукових праць співробітників НМАПО ім. П. Л. Шупика.  - Київ, 2018.  - Вип. 32. - C. 294-307.
Краткий осмотр (реферат): Екстемпоральне виробництво є невід’ємною складовою  фармацевтичного ринку у європейських країнах з високорозвинутою  економікою.  Враховуючи  тенденції  до  переоснащення  технічними  засобами аптек, що мають екстемпоральне виробництво та значний  асортимент засобів, що виготовляються про запас та безрецептур-но реалізуються в аптеках, актуальним є проведення аналізу асор-тименту лікарських та косметичних засобів, визначення долі м’яких  форм та вивчення складу основ на яких вони виготовляються з ме-тою подальшого впровадження більш сучасних, фізіологічно та еко-номічно обґрунтованих емульсійних основ.
Extemporal  production  is  an  integral  part  of  the  pharmaceutical market in highly developed European countries. Taking  into  account  the  tendencies  for  re-equipment  of  technical  means  of  pharmacies with extemporal production and a considerable range of  medicines in reserve for use and over the counter medicines available for  sale in pharmacies, it is important to carry out the analysis of the range  of medicines to determine the share of semi-solid dosage forms and to  study the base composition for the further introduction of the newest,  physiologically and economically effective emulsion bases.
Экстемпоральное производство является неотъем-лемой составляющей фармацевтического рынка в европейских стра-нах с высокоразвитой экономикой. Учитывая тенденции к переосна-щению техническими средствами аптек, имеющих экстемпоральное  производство и значительный ассортимент лекарственных средств,  которые изготавливаются про запас и безрецептурно реализуются  в аптеках, актуальным является проведение анализа ассортимента  лекарственных средств, определения доли мягких форм и изучение  состава основ, на которых они изготавливаются с целью дальнейше-го внедрения более современных, физиологически и экономически  обоснованных эмульсионных основ.
Описание: Виробництво лікарських засобів в умовах аптеки — складна й відповідальна діяльність, яка має давню історію. Аптеки, що здійснюють виробничу діяльність, є важливою ланкою системи охорони здоров’я, оскільки вони виконують особливу соціальну функ-цію забезпечення населення лікарськими засобами за індивідуаль-ними прописами. Як відомо, екстемпоральна рецептура направлена на задово-лення потреб конкретного пацієнта, враховуючи його персональні особливості. Однак, загалом, з розширенням асортименту готових лікарських засобів в останні роки встановилась тенденція до зни-ження конкурентоспроможності екстемпоральних лікарських форм, що призвело до спрощення рецептури та зменшення асортименту екстемпоральних ліків [1]. Проте, в деяких регіонах країни виготов-лення лікарських препаратів в аптеках утримує свої позиції та, на-віть, починає нарощувати темп. Конкуренція між аптечним та промисловим виробництвом в Україні є не конструктивною та не допомагає розвитку фарма-цевтичної галузі в цілому. Дивлячись на досвід закордонних колег ми бачимо дійсно раціональне та економічно вигідне ставлення до екстемпорального виробництва. Воно визнається пацієнтами та медичними спеціалістами, має підтримку з боку держави. У таких країнах, як Австрія, Франція, Німеччина, Польща, Швеція частка екстемпорального виготовлення ліків займає близько 20 % від усіх рецептурних ЛЗ [1, 2]. Сьогодні екстемпоральне виробництво є не-від’ємною складовою фармацевтичного ринку в європейських краї-нах з високорозвинутою економікою. У таких країнах, як Велика Бри-танія, Нідерланди, Німеччина, Швеція, Угорщина, Франція, Польща та ін. — існує аптечне виробництво ЕЛЗ, що дає змогу розширювати та поповнити фармацевтичний ринок країн потрібними лікарськими засобами [1, 2]. Також країни мають великий досвід з виготовлення екстемпо-ральних препаратів та контролю їх якості в аптечних умовах. В ап-теках США виготовляються найрізноманітніші лікарські форми, обіг яких кожного року складає приблизно 30–40 млн екстемпоральних лікарських препаратів.
URI (Унифицированный идентификатор ресурса): http://dspace.nuph.edu.ua/handle/123456789/18745
Располагается в коллекциях:Наукові публікації кафедри АТЛ

Файлы этого ресурса:
Файл Описание РазмерФормат 
1 Зуйкина, Половко Шупик 2018 .pdf540,72 kBAdobe PDFПросмотреть/Открыть


Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.