Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://dspace.nuph.edu.ua/handle/123456789/18769
Название: Antimicrobial and Antioxidant Activity of Anthocyanin Complexes of Some Berries’ Species of Ukraine
Авторы: Filimonova, N. I.
Gliebova, K. V.
Shakun, О. А.
Tishchenko, I. Yu.
Bosenko, O. L.
Domarev, A. P.
Krichkovskaya, L. V.
Gorbach, T. V.
Філімонова, Н. І.
Глєбова, К. В.
Шакун, О. А.
Тищенко, І. Ю.
Босенко, О. Л.
Домарєв, А. П.
Крічковська, Л. В.
Горбач, Т. В.
Ключевые слова: anthocyanin complexes;antimicrobial activity;Aronia melanocarpa;Ribes nigrum;Sambucus nigra;Staphylococcus aureus;Escherichia coli;Bacillus subtilis;Pseudomonas aeruginosa;Candida albicans
Дата публикации: 2018
Библиографическое описание: Antimicrobial and Antioxidant Activity of Anthocyanin Complexes of Some Berries’ Species of Ukraine / N. I. Filimonova, K.V. Gliebova, O. A. Shakun, I. Y. Tishchenko, O. L. Bosenko, A. P. Domarev, L. V. Krichkovskaya, T. V. Gorbach // Ukrainian Journal of Medicine, Biology and Sport. – 2018. – № 3 (6). – P. 304 – 309.
Краткий осмотр (реферат): The aim of the study was to determine the degree of antimicrobial activity of the anthocyanin complexes of Aronia melanocarpa (Aronia melanocarpa), black currant (Ribes nigrum), elderberry (Sambucus nigra) with reference culture Staphylococcus aureus ATCC 25923, Escherichia coli АТСС 25922, Bacillus subtilis ATCC 6633, Pseudomonas aeruginosa АТСС 27853, Candida albicans NСTC 885-653. The highest degree of microbiological sensitivity of bacterial cultures Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Bacillus subtilis, Pseudomonas aeruginosa was observed in the native form of anthocyanin complexes derived from black currant (Ribes nigrum), Escherichia coli and Bacillus subtilis – to the anthocyanins in native form, derived from elder black (Sambucus nigra), which indicates their high antimicrobial activity against the microorganisms mentioned above. Reducing the concentration of anthocyanins in alcoholic extract at dilution in the ratio of 1:1 and 1:2 significantly decreased the microbiological sensitivity of microorganisms to them Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Bacillus subtilis, Pseudomonas aeruginosa. When surveying the effects of anthocyanin complexes from Aronia melanocarpa, Ribes nigrum, Sambucus nigra on Candida albicans fungi culture, no sensitivity was established, which indicates the absence of antimycotic activity of the above complexes in laboratory conditions in vitro.
URI (Унифицированный идентификатор ресурса): http://dspace.nuph.edu.ua/handle/123456789/18769
Располагается в коллекциях:Наукові публікації кафедри мікробіології, вірусології та імунології

Файлы этого ресурса:
Файл Описание РазмерФормат 
Article_UJMBS_№_6-2018.PDF2,22 MBAdobe PDFПросмотреть/Открыть


Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.