Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.nuph.edu.ua/handle/123456789/18981
Title: State regulation of formation small and medium businesses quality development based on grading
Other Titles: Державне регулювання формування якісного розвитку малого та середнього бізнесу на основі грейдингу
Authors: Sychenko, V. V.
Marenichenko, V. V.
Kozyrieva, O. V.
Strapchuk, S. I.
Сиченко, В. В.
Мареніченко, В. В.
Козирєва, О. В.
Страпчук, С. І.
Сыченко, В. В.
Марениченко, В. В.
Козырева, Е. В.
Страпчук, С. И.
Keywords: Grading;грейдинг;грейдинг;Evaluation of Positions;Government Regulation;Small and Medium Businesses;оцінювання посад;державне регулювання;малий та середній бізнес;оценивание должностей;государственное регулирование;малый и средний бизнес
Issue Date: 2017
Bibliographic description (Ukraine): Kozyryeva, O. V. State regulation of formation small and medium businesses quality development based on grading / O. V. Kozyryeva, V. V. Sychenko, V. V. Marenichenko, S. I. Strapchuk // Фінансово-кредитна діяльність: проблеми теорії та практики. - 2017. - № 2 (23). - С. 205-212.
Abstract: Abstract. Determination of grading as a modern and progressive mechanism for motivational influence and confirmation of professional competence of employees, based on the implementation of the principles of transparency and fairness. Methodology include methodological, scientific and theoretical analysis of the literature on the problem under study. Based on analysis of the study the main methods of evaluating positions in the organization through grading are highlighted. In particular, there are the main negative (the need for significant investment in the development, implementation and operation; the need for professionals for initial work; procedure for moving between grades causes various problems (organizational, financial, psychological); there is a great probability of subjective approach in the development and evaluation grades) and positive (allows to streamline payroll avoid subjective approach to remuneration; improves handling human resources management etc.) sides of grading. Descriptive levels of job evaluation by factors (Human Resources Management, Independence of the Work, Labor Conditions, Level of Specialized Knowledge, Level of Communication Skills, Complexity and Novelty of Tasks, Cost of Failure) are developed and system of grades is created. The importance of advanced methods of payroll in the modern small and medium–sized businesses and ensuring development of this area with application of state regulation mechanisms are justified. The results obtained are unified and recommended to the state authorities of Ukraine for use in small and medium enterprises.
Анотація. Метою статті є визначення грейдингу як сучасного та прогресивного механізму мотиваційного впливу та підтвердження професійної компетентності працівників на основі впровадження принципів прозорості та справедливості. Методика дослідження включає методологічний, науковий та теоретичний аналіз літератури з досліджуваної проблеми. На підставі аналізу дослідження виділено основні методи оцінки позицій в організації через грейдинг. В статті виділено основні негативні (потребує значних витрат на розробку, впровадження і функціонування; на початкову розробку системи грейдів повинні братися професіонали; порядок переміщення між грейдами викликає різні проблеми (організаційні, фінансові, психологічні); є велика вірогідність суб'єктивного підходу під час розроблення й оцінювання грейдів) та позитивні (дозволяє раціоналізувати фонд заробітної плати, уникаючи суб'єктивного підходу до винагороди; покращує управління кадровими ресурсами тощо) сторони грейдингу. Розроблено описові рівні оцінювання посад за факторами (управління персоналом, самостійність в роботі, умови праці, рівень спеціальних знань, рівень комунікаційних навичок, складність і новизна завдань, ціна помилки) та створено систему грейдів. Обґрунтовано важливість передових методів формування заробітної плати в сучасних малих та середніх підприємствах та забезпечення розвитку цієї сфери із застосуванням механізмів державного регулювання. Отримані результати мають уніфікований вигляд та рекомендовані державним органам України для використання на малих та середніх підприємствах.
Аннотация. В статье дано определение грейдингу как современного и прогрессивного механизма мотивационного воздействия и подтверждения профессиональной компетентности работников на основе внедрения принципов прозрачности и справедливости. Методика исследования включает методологический, научный и теоретический анализ литературы по исследуемой проблеме. На основании анализа исследования выделены основные методы оценки позиций в организации через грейдинг. Результатами ииследования стали выделение основных негативных (требует значительных затрат на разработку, внедрение и функционирование, на начальную разработку системы грейдов должны приниматься профессионалы, порядок перемещения между грейдами вызывает различные проблемы (организационные, финансовые, психологические), есть большая вероятность субъективного подхода при разработке и оценке грейдов) и положительные (позволяет рационализировать фонд заработной платы, избегая субъективного подхода к вознаграждению, улучшает управление кадровыми ресурсами и т.д.) сторон грейдинга. Разработаны описательные уровни оценки должностей по факторам (управление персоналом, самостоятельность в работе, условия труда, уровень специальных знаний, уровень коммуникационных навыков, сложность и новизна задач, цена ошибки) и создана система грейдов. Обоснована важность передовых методов формирования заработной платы в современных малых и средних предприятиях и обеспечения развития этой сферы с применением механизмов государственного регулирования. Полученные результаты имеют унифицированный вид и рекомендованы государственным органам Украины для использования на малых и средних предприятиях.
URI: http://dspace.nuph.edu.ua/handle/123456789/18981
Appears in Collections:Наукові публікації кафедри управління та забезпечення якості



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.