Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://dspace.nuph.edu.ua/handle/123456789/21999
Название: Особливості ендокринної функції плаценти самиць різного віку з фетоплацентарною недостатністю (огляд літератури та власні дослідження)
Другие названия: Peculiarities of the endocrinal function of placenta of males of different age with fetoplacental failure (literature review and own research)
Авторы: Селюкова, Н. Ю.
Місюра, К. В.
Seliukova, N. Yu.
Мисюра, К. В.
Misura, K. V.
Ключевые слова: фетоплацентарна недостатність;прогестерон;плацента;фармакологічна корекція перебігу вагітності;естріол
Дата публикации: 2019
Библиографическое описание: Особливості ендокринної функції плаценти самиць різного віку з фетоплацентарною недостатністю (огляд літератури та власні дослідження) / Н. Ю. Селюкова, К. В. Місюра // Проблеми ендокринної патології. – 2019. – № 4. – С. 128-139.
Краткий осмотр (реферат): Огляд літератури присвячено гормональній регуляції одного з провізорних органів — плаценти. Плацента — це багатофункціональний орган, що забезпечує оптимальне зростання плоду та його функціонування. При дисфункції фетоплацентарного комплекса (ФПК) може розвиватися так звана фетоплацентарна недостатність (ФПН), яка призводить до порушень гемодинамічної, транспортної, дихальної, метаболічної та ендокринної функцій плаценти. Основною функцією плаценти є здатність синтезувати важливі гормони та медіатори. В клініці ви- користовують показники рівня плацентарних гормонів для діагностики того чи іншого захворювання у плода. Функцію ФПК характеризує концентрація естріолу, так як при стражданні плода, обумовле- ного ФПН, знижується продукція цього гормону його печінкою. Стан плаценти під час другої поло- вини вагітності найбільше характеризує рівень прогестерона в крові, його рівень знижується на фоні порушення дозрівання плаценти. Високий ризик винекнення ФПН є у жінок дуже молодого та зрілого репродуктивного віку. Саме тому в наших дослідженнях ми вирішили дослідити та порівняти прогестерон та естріол в залежності від віку матері. Нами в ДУ «Інститут проблем ендокринної патології ім. В. Я. Данилевського НАМН України» проведено комплексне експериментальне дослідження сто- совно цього питання. Для вирішення цієї проблеми у нашому інституті розроблена і пропонується нова фармацевтична композиція яка повинна сприяти не тільки корекції ФПН, але й мати профі- лактичне значення щодо збереження репродуктивного потенціалу у дорослому віці. Для цього вико- ристовували щурів популяції Вістар, двох вікових груп. Моделювали експериментальну ФПН, після, проводили корекцію фармкомпозицією. Проведене нами дослiдження дозволило встановити, що ФПН по різному впливає на самок різ- них вікових груп. Експериментально доведено, що у вагітних самок молодого репродуктивного віку при наявності ФПН спостерігається суттєве зниження рівнів прогестерону та естріолу. У зрілих тва- рин, вагітність яких ускладнена ФПН, спостерігаються майже невідмінні від інтактної групи тварин рівні прогестерону та естріолу, що може свідчити про запуск компенсаторно пристосувальних реакцій організму. Розроблена фармацевтична композиція нормалізує рівні прогестерону та естріолу у самок щурів молодого репродуктивного віку на тлі ФПН.
URI (Унифицированный идентификатор ресурса): http://dspace.nuph.edu.ua/handle/123456789/21999
ISSN: 2518-1432 (Online); ISSN 2227-4782 (Print)
Располагается в коллекциях:Наукові публікації кафедри бiологiчної хiмiї та ветеринарної медицини

Файлы этого ресурса:
Файл Описание РазмерФормат 
ПЭП №4, 2019.pdfОСОБЛИВОСТІ ЕНДОКРИННОЇ ФУНКЦІЇ ПЛАЦЕНТИ САМИЦЬ РІЗНОГО ВІКУ З ФЕТОПЛАЦЕНТАРНОЮ НЕДОСТАТНІСТЮ (огляд літератури та власні дослідження)369,81 kBAdobe PDFПросмотреть/Открыть


Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.