Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://dspace.nuph.edu.ua/handle/123456789/23457
Назва: The phytochemical and chemotaxonomic study of Salvia spp. growing in Ukraine
Автори: Koshovyi, O. M.
Raal, Ain
Kovaleva, A. M.
Myha, M. M.
Ilina, T. V.
Borodina, N. V.
Komissarenko, A. M.
Кошовий, О. М.
Рааль, Айн
Ковальова, А. М.
Мига, М. М.
Ільїна, Т. В.
Бородіна, Н. В.
Комісаренко, А. М.
Ковалева, А. М.
Комиссаренко, А. Н.
Кошевой, О. Н.
Рааль, Айн
Мига, М. М.
Ильина, Т. В.
Бородина, Н. В.
Теми: sage;chemotaxonomy;terpenoids;polyphenols;gas chromatography;HPLC
Дата публікації: 2020
Видавництво: Journal of Applied Biology & Biotechnology
Бібліографічний опис: The phytochemical and chemotaxonomic study of Salvia spp. growing in Ukraine / O. M. Koshovyi, A. Raal, A. M. Kovaleva, M. M. Myha, T. V. Ilina, N. V. Borodina, A. M. Komissarenko // Journal of Applied Biology & Biotechnology. - 2020. - Vol. 8 (03). - P. 29-36.
Короткий огляд (реферат): Salvia officinalis is a well-studied and popular medicinal plant containing toxic thujones, rather limited phytochemical and pharmacological studies have been performed on other Salvia spp. The aim of the study was to perform phytochemical and chemotaxonomic studies of Salvia genus species (n = 16) from Ukraine to identify the most promising species for the pharmaceutical industry. The content of essential oils from the leaves of 16 Salvia spp. has been studied by gas chromatography/mass spectrometry (MS) and polyphenols by high performance liquid chromatography/MS, and a chemotaxonomic study has been performed by calculation of coefficients of occurrence, originality, and pair affinity. The Salvia spp. is characterized by the presence of monoterpenoids, hydroxycinnamic acids – derivatives of caffeic acid, and flavonoids – derivatives of luteolin and apigenin. The highest content of essential oil is observed in the leaves of S. officinalis, S. grandiflora, and S. scabiosifolia (1.41%–1.85%). The highest amount of hydroxycinnamic acids is in the leaves of S. pratensis, S. illuminata, S. austriaca, and S. verticillata; the highest content of flavonoids and phenolic compounds is found in the leaves of S. grandiflora, S. pratensis, S. illuminata, S. nemorosa, S. pendula, S. sylvestris, S. nutans, S. verticillata, and S. cernua. The chemical profile of the genus has been determined; it is characterized by terpenoids such as α- and β-pinene, camphane derivatives (camphene, camphor, and borneol), p-cymene, 1,8-cineol, limonene, phenolic compounds (caffeic and rosmarinic acids), and flavonoids (cynaroside, cosmosiin, hispidulin, and cirsimaritin). A rather high concentration of toxic _- and _-thujone is typical only in the essential oil of S. officinalis (33.6% and 6.5%, respectively). The most promising species for use in the pharmaceutical industry are S. grandiflora, S. cernua, S.pratensis, S. nemorosa, and S. verticillata.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://dspace.nuph.edu.ua/handle/123456789/23457
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації кафедри фармакогнозiї та нутриціології

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
461_pdf.pdf1,24 MBAdobe PDFПереглянути/відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.