Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://dspace.nuph.edu.ua/handle/123456789/23556
Название: Обґрунтування вибору консерванта та його концентрації у складі гелю протиалергічної дії
Другие названия: Justification of preservative choice and its concentration in the composition of anti-allergic action gel
Авторы: Попова, Т. В.
Стрілець, О. П.
Кухтенко, Г. П.
Popova, T. V.
Strilets, O. P.
Ключевые слова: консерванти;феноксіетанол;калію сорбат (Е202);бензалконію хлорид;метилпарагідроксибензоат (ніпагін, Е218);пропілпарагідроксибензоат (ніпазол, Е216);гель;диметиндену малеат;декспантенол;протиалергічна дія
Дата публикации: 2020
Библиографическое описание: Попова, Т. В. Обґрунтування вибору консерванта та його концентрації у складі гелю протиалергічної дії / Т. В. Попова, О. П. Стрілець, Г. П. Кухтенко // Фармацевтичний журнал. - 2020. - Т. 5, № 4. - С. 78-87.
Краткий осмотр (реферат): Мікробіологічна стабільність лікарських засобів – обов’язкова складова їхньої якості, тому на етапі фармацевтичного розроблення мають бути розглянуті питання забезпечення мікробіологічної чистоти. Із цією метою до складу м’яких лікарських засобів додають різні хімічні речовини, які активно інгібують ріст мікроорганізмів, що потрапляють до фармацевтичної системи у процесі виробництва та багаторазового використання. Недостатня кількість консерванта може призвести до адаптації мікроорганізмів, а висока – до збільшення токсичності препарату. Під час розроблення складу гелю зі вмістом диметиндену малеату та декспантенолу протиалергічної дії з метою вибору консерванта та його концентрації було вибрано такі антимікробні речовини: феноксіетанол, бензалконію хлорид, метилпарагідроксибензоат (ніпагін, Е218), пропілпарагідроксибензоат (ніпазол, Е216) та калію сорбат (Е202). Метою цієї роботи є оцінка ефективності зазначених антимікробних консервантів у складі розроблюваного гелю. Для проведення мікробіологічних досліджень були напрацьовані 5 зразків: № 1 – гель + феноксіетанол 0,75%; № 2 – гель + бензалконію хлорид 0,015%; № 3 – гель + ніпагін 0,15% + ніпазол 0,05%; № 4 – гель + калію сорбат 0,2%; №5 – гель без додавання консерванта. Для виконання досліджень використовували методику оцінки ефективності антимікробних консервантів, наведену в ДФУ 2.0 (п. 5.1.3). 86 ISSN 0367-3057, Фармацевтичний журнал, 2020, Т. 75, № 4 У результаті експерименту визначили, що зразок гелю без консерванта не відповідає вимогам ДФУ та довели необхідність додавання до складу розробленого гелю антимікробних консервантів. Результати дослідження для зразків із консервантами феноксіетанол 0,75%, бензалконію хлорид 0,015%, ніпагін 0,15% + ніпазол 0,05% повністю відповідають вимогам ДФУ за показником «антимікробна ефективність консервантів» до лікарських препаратів для зовнішнього застосування. Експериментальне дослідження зразка з консервантом калію сорбатом 0,2% показало, що він не повністю відповідає вимогам вищенаведеної статті ДФУ. Серед зразків, що відповідають вимогам ДФУ, найбільшу антимікробну ефективність стосовно штамів Staphylococcus aureus АТСС 6538, Pseudomonas aeruginosa АТСС 9027, Candida albicans АТСС 885-653, Aspergillus brasiliensis АТСС 16404 виявив зразок із консервантом феноксіетанолом 0,75% (№ 1). Тому для подальших мікробіологічних досліджень було виготовлено зразки гелів із концентраціями феноксіетанолу 0,5%, 0,75% і 1,0% та здійснено вивчення антимікробної ефективності консерванта цих зразків. На підставі експериментальних досліджень встановлено, що оптимальною концентрацією феноксіетанолу у складі гелю зі вмістом диметиндену малеату та декспантенолу є 0,75%. Таким чином, здійснено комплекс досліджень із доведення антимікробної ефективності консерванта феноксіетанолу та його концентрації.
URI (Унифицированный идентификатор ресурса): http://dspace.nuph.edu.ua/handle/123456789/23556
Располагается в коллекциях:Наукові публікації кафедри косметологiї та аромологiї

Файлы этого ресурса:
Файл Описание РазмерФормат 
стаття_Попова, Стрілець, Кухтенко_Фарм.журнал.pdf397,82 kBAdobe PDFПросмотреть/Открыть


Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.