Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://dspace.nuph.edu.ua/handle/123456789/24493
Название: Дослідження складу жирних та органічних кислот трави маруни дівочої (Tanacetum parthenium (L.) Schultz bip.)
Авторы: Гордєй, К. Р.
Гонтова, T. M.
Ключевые слова: маруна дівоча;айстрові;жирні кислоти;органічні кислоти;хромато-мас-спектрометрія
Дата публикации: 2020
Издательство: Фармацевтичний журнал
Библиографическое описание: Гордєй, К. Р. Дослідження складу жирних та органічних кислот трави маруни дівочої (Tanacetum parthenium (L.) Schultz bip.) / К. Р. Гордєй, Т. М. Гонтова // Фармацевтичний журнал. - 2020. - № 5. - С. 61-67.
Краткий осмотр (реферат): Вступ. В останні роки рослинні лікарські засоби стають все більш популярними для терапії багатьох захворювань, адже чинять комплексний та багатофакторний вплив на організм. Жирні та органічні кислоти є важливими групами БАР для поліпшення багатьох патологічних станів людини. Маруна дівоча (Tanacetum parthenium (L.) Schultz Bip.) є перспективним джерелом біологічно активних речовин з багаторічним успіхом використання у медицині та недостатньо вивченим хімічним складом. Одним із напрямків нашого комплексного дослідження маруни дівочої, вирощеної в України є аналіз жирних та органічних кислот у сировині. Метою було провести дослідження якісного складу та кількісного вмісту жирних та органічних кислот у траві маруни дівочої вирощеної в Україні. Матеріали та методи дослідження. Для дослідження використовували траву маруни дівочої, яку вирощували на наукових ділянках ботанічного саду НФаУ (2019 р.). Дослідження здійснювали хромато-мас-спектрометричним методом на хроматографі Agilent Technologies 6890N з мас-спектрометричним детектором 5973. Результати дослідження. У зразках трави маруни дівочої було виявлено та ідентифіковано 35 карбонових кислот. З них 21 кислота відноситься до насичених, 5 до ненасичених і 9 до ароматичних. Загальний вміст карбонових кислот у траві маруни дівочої склав 26,54 мг/г. Серед визначених жирних та органічних кислот у траві маруни дівочої у найбільший кількості спостерігались: бурштинова (4,89 мг/г), левулінова (4,34 мг/г), лимонна (2,73 мг/г), пальмітинова (2,15 мг/г), линолева (1,71 мг/г), щавлева (1,53 мг/г) та линоленова (1,07 мг/г) кислоти. Серед ароматичних кислот у траві маруни дівочої домінуючими сполуками були р-кумарова (2,4 %), бензойна (1,89 %) та ферулова (1,40 %). Висновок. Вперше проведено хромато-мас-спектрометричне визначення якісного складу та кількісного вмісту органічних та жирних кислот у траві Tanacetum parthenium (L.) Schultz Bip., заготовленій в Україні. Отримані дані свідчать про різноманітний склад і багатий вміст кислот у вітчизняній сировині та будуть використані при створенні лікарського рослинного засобу на основі трави маруни дівочої.
URI (Унифицированный идентификатор ресурса): http://dspace.nuph.edu.ua/handle/123456789/24493
ISSN: 0367-3057
Располагается в коллекциях:Наукові публікації кафедри фармакогнозiї та нутриціології

Файлы этого ресурса:
Файл Описание РазмерФормат 
Стаття Фарм. журнал Гордєй К.Р., Гонтова Т.М. 2020.pdf364,82 kBAdobe PDFПросмотреть/Открыть


Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.