Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://dspace.nuph.edu.ua/handle/123456789/24589
Название: Дослідження жирних та органічних кислот у траві сортів маруни дівочої White Gem та Phlora Pleno
Другие названия: Study of fat and organic acids in feverfew cultivars White Gem and Phlora Pleno herb
Исследование жирных и органических кислот в траве сортов пижмы девичьей White Gem и Phlora Pleno
Авторы: Гордєй, К. Р.
Гонтова, Т. М.
Гапоненко, В. П.
Hordiei, К. R.
Gontova, T. M.
Gaponenko, V. P.
Гордей, К. Р.
Гонтовая, Т. Н.
Гапоненко, В. П.
Ключевые слова: маруна дівоча;хромато-мас-спектрометрія;сорт White Gem;сорт Phlora Pleno;трава;жирні кислоти;органічні кислоти;feverfew;cultivar White Gem;cultivar Phlora Pleno;Aster family;fatty acids;organic acids;chromatomass spectrometry;пижма девичья;хромато-масс-спектрометрия;сорт White Gem;сорт Phlora Pleno;астровые;жирные кислоты;органические кислоты
Дата публикации: 2020
Библиографическое описание: Гордєй, К. Р. Дослідження жирних та органічних кислот у траві сортів маруни дівочої White Gem та Phlora Pleno / К. Р. Гордєй, Т. М. Гонтова, В. П. Гапоненко // Український біофармацевтичний журнал. - 2020. - № 4 (65). - C. 58-63. doi : 10.24959/ubphj.20.286
Краткий осмотр (реферат): Актуальність. Пошук нових рослинних джерел карбонових кислот є актуальним завданням фармацевтичної науки. Одним із перспективних видів родини айстрових є маруна дівоча (Tanacetum parthenium (L.) Schultz Bip.). Попередньо нами було проведено комплексне фітохімічне дослідження цього виду, яке виявило його багатий хімічний склад. Наразі з метою збільшення сировинної бази перспективним є дослідження сортів маруни дівочої White Gem та Phlora Pleno, що їх широко культивують в Україні. Отже, дослідження якісного складу та кількісно- го вмісту карбонових кислот у сортах маруни дівочої White Gem та Phlora Pleno є актуальним. Метою роботи було дослідити якісний склад і кількісний вміст жирних та органічних кислот у траві сортів маруни дівочої White Gem та Phlora Pleno. Матеріали та методи. Об’єктами дослідження були зразки трави сортів маруни дівочої White Gem та Phlora Pleno, яку вирощували на ділянках Національного ботанічного саду імені М. М. Гришка НАН України (Харків, 2019 р.). Дослідження здійснювали хромато-мас-спектрометричним методом на хроматографі AgilentTechnologies 6890N з мас-спектрометричним детектором 5973 (AgilentTechnologies, USA). Результати та їх обговорення. За результатами аналізу в досліджуваних сортах маруни було виявлено та ідентифіковано 35 карбонових кислот. Загальний вміст карбонових кислот у траві маруни сорту Phlora Pleno склав 22960,52 мг/кг, а сорту White Gem – 24312,51 мг/кг. Лимонна кислота у найбільшій кількості містилась у траві маруни сорту White Gem і склала 7103,71 мг/кг, що в 2,5 раза більше, ніж у траві маруни сорту Phlora Pleno (3645,67 мг/кг). Найбільший вміст ненасичених кислот спостерігався у траві маруни Phlora Pleno – 37,1 %, що є вагомою перевагою цього сорту. У траві маруни сорту Phlora Pleno визначено значний вміст лінолевої кис- лоти (17,5 %). Серед ароматичних карбонових кислот, ідентифікованих у траві досліджуваних сортів, у найбіль- шій кількості містились р-кумарова, ванілінова та бензойна кислоти. Висновки. Уперше проведено хромато-мас-спектрометричне визначення карбонових кислот у траві сортів ма- руни дівочої Phlora Pleno та White Gem, заготовлених в Україні. У сорті маруни Phlora Pleno домінувальними сполу- ками є лінолева, лимонна та олеїнова кислоти. У сорті маруни White Gem у найбільшій кількості міститься лимонна, щавлева та малонова кислоти. Отримані результати свідчать про широко представлений профіль органічних і жир- них кислот у сортах маруни дівочої та про перспективність їх подальшого комплексного вивчення з метою розробки рослинних лікарських засобів з антиоксидантною, антимікробною та гіпоглікемічною властивістю.
Topicality. The search for new plant sources of carboxylic acids is an actual issue of pharmaceutical science. One of the promising species of the Aster family is the feverfew (Tanacetum parthenium (L.) Schultz Bip.). Previously, we conducted a comprehensive phytochemical study of this species, which revealed a widely represented chemical composition. Currently, in order to expand the raw material base, the study of the feverfew cultivars White Gem and Phlora Pleno, which are widely cultivated in Ukraine, is promising. Therefore, the study of the qualitative composition and quantitative content of carboxylic acids in the feverfew cultivars White Gem and Phlora Pleno is actual. Aim. To determinate the qualitative composition and quantitative content of fatty and organic acids in the feverfew cultivars White Gem and Phlora Pleno. Materials and methods. The object of the study was the feverfew cultivars White Gem and Phlora Pleno herb, which was grown on the plots of the National Botanical Garden. M. M. Grishka of the National Academy of Sciences of Ukraine (Kharkiv, 2019). The study has been performed by chromato-mass spectrometry on a chromatograph Agilent Technologies 6890N with mass spectrometric detector 5973 (Agilent Technologies, USA). Results and discussion. About 35 carboxylic acids were detected and identified in the studied cultivars. The total content of carboxylic acids in the cultivar Phlora Pleno was 22960.52 mg/kg, in the cultivar White Gem – 24312.51 mg/kg, respectively. Citric acid was the largest in the variety ‘White Gem’ and amounted to 7103.71 mg/kg (29.2 %), which was 2-2.5 times more than in the variety Phlora Pleno (3645.67 mg/kg). The highest content of unsaturated acids was observed in the variety Phlora Pleno – 37.1 %, which is a significant advantage of this variety, and in the variety White Gem was almost 3.2 times less and amounted to 11.7 %. Phlora Pleno has a significant linoleic acid content (17.5 %). Among the aromatic carboxylic acids identified in the cultivars, p-coumaric, vanillic and benzoic acids were the most abundant. Conclusions. For the first time chromato-mass spectrometric determination of carboxylic acids in the feverfew cultivars Phlora Pleno and White Gem collected in Ukraine was performed. the dominant compounds were in the Phlora Pleno cultivar: linoleic, citric and oleic acids. The White Gem cultivar contained the largest amount of citric, oxalic and malonic acids. The obtained results testify to the widely presented profile of organic and fatty acids in the feverfew cultivars and the prospects of their further comprehensive study in order to create herbal medicines with antioxidant, antimicrobial and hypoglycemic activities.
Актуальность. Поиск новых растительных источников карбоновых кислот – актуальная задача фармацевтической науки. Одним из перспективных видов семейства астровые является пижма девичья (Tanacetum parthenium (L.) Schultz Bip.). Предварительно проведенное комплексное фитохимическое исследование этого вида выявило его богатый химический состав. С целью расширения сырьевой базы перспективным представляется исследо- вание сортов пижмы девичьей White Gem и Phlora Pleno, которые культивируются в Украине. Таким образом, изучение качественного состава и количественного содержания карбоновых кислот в сортах пижмы девичьей White Gem и Phlora Pleno является актуальным. Целью работы было исследовать качественный состав и количественное содержание жирных и органических кислот в сортах пижмы девичьей White Gem и Phlora Pleno. Материалы и методы. Объектом исследования была трава сортов пижмы девичьей White Gem и Phlora Pleno, которую выращивали на участках Национального ботанического сада имени Н. Н. Гришко НАН Украины (Харьков, 2019 г.). Исследования проводили хромато-масс-спектрометрическим методом на хроматографе Agilent Technologies 6890N с масс-спектрометрическим детектором 5973 (Agilent Technologies, USA). Результаты и их обсуждение. По результатам анализа в исследуемых сортах обнаружено и идентифициро- вано 35 карбоновых кислот. Общее содержание карбоновых кислот в сорте Phlora Pleno составило 22960,52 мг/кг, в сорте White Gem – 24312,51 мг/кг. Лимонная кислота в большом количестве содержалась в сорте White Gem и составила 7103,71 мг/кг (29,2 %), что было в 2-2,5 раза больше, чем в сорте Phlora Pleno (3645,67 мг/кг). Наибольшее содержание ненасыщенных кислот наблюдалось в сорте Phlora Pleno – 37,1 %, что является весо- мым преимуществом данного сорта, а в сорте White Gem этих веществ было почти в 3,2 раза меньше и составило 11,7 %. В сорте Phlora Pleno обнаружено значительное содержание линолевой кислоты (17,5 %). Среди аромати- ческих карбоновых кислот, идентифицированных в сортах, в большом количестве содержались: р-кумаровая, ванилиновая и бензойная кислоты. Выводы. Впервые проведено хромато-масс-спектрометрическое определение карбоновых кислот в сортах пижмы девичьей Phlora Pleno и White Gem, заготовленных в Украине. В сорте Phlora Pleno доминирующими соединениями были: линолевая, лимонная и олеиновая кислоты. В сорте White Gem в большом количестве со- держались лимонная, щавелевая и малоновая кислоты. Полученные результаты свидетельствуют о широко представленном профиле органических и жирных кислот в сортах пижмы девичьей и о перспективности их дальнейшего комплексного изучения с целью создания растительных лекарственных средств с антиоксидант- ным, антимикробным и гипогликемическим действием.
URI (Унифицированный идентификатор ресурса): http://dspace.nuph.edu.ua/handle/123456789/24589
Располагается в коллекциях:Український біофармацевтичний журнал. Архів статей 2008-2021

Файлы этого ресурса:
Файл Описание РазмерФормат 
58-63.pdf516,77 kBAdobe PDFПросмотреть/Открыть


Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.