Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://dspace.nuph.edu.ua/handle/123456789/25069
Назва: Characterization of herbal teas containing lime flowers – Tiliae flos by HPTLC method with chemometric analysis
Автори: Melnyk, N.
Мельник, Н.
Кошевой, О. Н.
Мельник, Н.
Кошовий, О. М.
Koshovyi, O. M.
Pawłowska, K. A.
Ziaja, M.
Wojnowski, W.
Granica, S.
Bazylko, A.
Теми: Tiliae flos;linden flowers;HPTLC;chemometric analysis;chemical analysis
Дата публікації: 2021
Бібліографічний опис: Characterization of herbal teas containing lime flowers – Tiliae flos by HPTLC method with chemometric analysis / N. Melnyk, K. A. Pawłowska, M. Ziaja, W. Wojnowski, O. M. Koshovyi, S. Granica, A. Bazylko // Food Chemistry. - 2021. - Vol. 346. - P. 128929.
Короткий огляд (реферат): Linden trees are a source of food products called lime flowers (Tiliae flos), traditionally used in the form of infusion for the treatment of feverish colds and coughs. Lime flowers should include flowers of Tilia cordata Mill, T.x europaea L., and T. platyphyllos Scop. or a mixture of these. The aim of current research was to establish a fast, sensitive HPTLC (high-performance thin-layer chromatography) method that would allow the differentiation of material obtained from five species of lime occurring in Europe. The fingerprints for distinguishing these species were established, as well as a key for identification based on a visual evaluation of chromatograms. The results obtained were also subjected to chemometric analyses. It was shown that each species contains characteristic compounds i.e. linarin that can be used for their identification. The method developed can, in theory, be introduced for the quality control or authentication of linden flowers on the European market.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://dspace.nuph.edu.ua/handle/123456789/25069
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації кафедри фармакогнозiї та нутриціології

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Tilia-Food chemistry-2021.pdf5,14 MBAdobe PDFПереглянути/відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.