Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал:
http://dspace.nuph.edu.ua/handle/123456789/27208
Назва: | Визначення арбутину в груші звичайної листі сортів лимонка, лісова красуня та ноябрська |
Автори: | Новосел, О. М. Кисличенко, В. С. Федосов, А. І. Андрюкова, Л. М. Волошина, А. А. |
Теми: | груша звичайна;арбутин;якісний та кількісний аналіз;хроматографія;спектрометрія |
Дата публікації: | 2020 |
Бібліографічний опис: | Визначення арбутину в груші звичайної листі сортів лимонка, лісова красуня та ноябрська / О. М. Новосел [та ін.] // Медична та клінічна хімія. - 2020. - Т. 22, № 1. - С. 118-122. |
Короткий огляд (реферат): | Вступ. Цистит – одна з доволі частих нозологічних форм інфекційно-запальних захворювань сечовивідних шляхів. Розповсюдженість гострого циститу в Україні становить 314 на 100 тис. населення, хронічного циститу – 135 на 100 тис. населення. Для лікування даного захворювання успішно використовують лікарську рослинну сировину, що містить арбутин і гідрохінон, зокрема сировину груші звичайної. Мета дослідження – виявити і визначити кількісний вміст арбутину в груші звичайної листі сортів Лимонка, Лісова красуня та Ноябрська. Методи дослідження. Об’єктом дослідження було груші звичайної листя сортів Лимонка, Лісова красуня та Ноябрська. Виявлення арбутину проводили за допомогою хімічних реакцій і хроматографії в тонкому шарі сорбенту. Його кількісний вміст визначали спектрофотометричним методом при довжині хвилі 455 нм за методикою Державної Фармакопеї України. Результати й обговорення. У результаті проведення хімічних реакцій і хроматографічного аналізу в груші звичайної листі сортів, які вивчали, встановлено наявність арбутину. Вміст арбутину, який було визначено спектрофотометричним методом, у груші звичайної листі сортів Лимонка, Лісова красуня та Ноябрська становив 1,07, 3,32 і 3,01 % відповідно. Висновки. У груші звичайної листі сортів Лимонка, Лісова красуня та Ноябрська встановлено наявність і визначено вміст арбутину, який становив 1,07, 3,32 та 3,01 % відповідно. Одержані експериментальні дані буде використано при стандартизації груші звичайної листя, розробці методів контролю якості на досліджувану сировину, а також одержанні фармакологічно активних субстанцій на її основі. |
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): | http://dspace.nuph.edu.ua/handle/123456789/27208 |
ISSN: | 2410-681X |
Розташовується у зібраннях: | Наукові публікації кафедри медичної хiмiї Наукові публікації кафедри промислової фармації та економіки ІПКСФ |
Файли цього матеріалу:
Файл | Опис | Розмір | Формат | |
---|---|---|---|---|
11062-Article Text-40649-1-10-20200506.pdf | 282,11 kB | Adobe PDF | Переглянути/відкрити |
Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.