Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://dspace.nuph.edu.ua/handle/123456789/28146
Название: Проблеми тягаря хвороб цивілізації в Україні
Авторы: Бурлака, І. С.
Омельченко, З. І.
Ключевые слова: хвороби цивілізації;сіль-чутливість;фактори ризику;сіль
Дата публикации: 2022
Библиографическое описание: Бурлака, І. С.Проблеми тягаря хвороб цивілізації в Україні / І. С.Бурлака, З. І.Омельченко // Від експериментальної та клінічної патофізіології до досягнень сучасної медицини і фармації : тези доп. ІV наук.-практ. конф. студентів та молодих вчених з міжнар. участю, м. Харків, 19 трав. 2022 р. – Харків : Вид-во НФаУ, 2022. – С. 99-100.
Краткий осмотр (реферат): Здоров’я є інтегральним показником успішності розвитку суспільства. Воно визнано невід’ємним правом людини, неодмінною складовою. У сучасних умовах світ став більш вразливим, він сьогодні переживає справжню епідемію хронічних неінфекційних захворювань, які пов’язані з нездоровим способом життя, незбалансованим харчуванням, низькою фізичною активністю тощо. Це також пов’язано з поширенням численних поведінкових чинників ризику та появою нових загроз для громадського здоров’я. З огляду на це актуальним є пошук ефективної стратегії збереження і зміцнення здоров’я громадян шляхом вирішення проблеми хвороб цивілізації, яка полягає у ранньому виявленні факторів ризику їх розвитку. У всьому світі люди споживають значно більше кухонної солі, ніж це необхідно. Надмірне споживання солі пов’язане з низкою ризиків для здоров’я, які щороку призводять до мільйонів передчасних смертей. Загальновідомими клінічними маркерами підвищеної чутливості до солі є похилий вік, інсулінорезистентність, ЦД 2-го типу, ожиріння, ознаки гіперактивації симпатичної нервової системи та хронічна ниркова недостатність. Підвищена чутливість до солі є самостійним фактором ризику серцево-судинних ускладнень. За даними M. Weinberger et al. (2001), вона призводить до збільшення ризику смерті в 1,73 раза, перевищуючи за значущістю вік (1,08) та вихідний рівень артеріального тику (1,03). Враховуючи наукові дані, cіль-чутливість є одним із ключових факторів ризику серцевосудинних ускладнень в осіб із надлишковою масою тіла. Збільшення споживання натрію на 100 ммоль супроводжувалося зростанням частоти виникнення інсультів на 32%, смерті від них – на 89%, смерті від ішемічної хвороби серця – на 44%.
URI (Унифицированный идентификатор ресурса): http://dspace.nuph.edu.ua/handle/123456789/28146
Располагается в коллекциях:Тези доповідей співробітників НФаУ

Файлы этого ресурса:
Файл Описание РазмерФормат 
99-100.pdf311,04 kBAdobe PDFПросмотреть/Открыть


Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.