Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://dspace.nuph.edu.ua/handle/123456789/28608
Название: Морфолого-анатомічне вивчення листя Wisteria sinensis Sweet
Другие названия: The morphological and anatomical study of Wisteria sinensis leaves
Авторы: Демешко, О. В.
Ковальов, В. М.
Криворучко, О. В.
Ковальов, С. В.
Степанова, С. І.
Demeshko, O. V.
Kovalev, V. M.
Krivoruchko, O. V.
Kovalev, S. V.
Stepanova, S. I.
Ключевые слова: вістерія китайська;листя;макроскопія;мікроскопія;Chinese wisteria;leaves;macroscopy;microscopy
Дата публикации: 2022
Библиографическое описание: Морфолого-анатомічне вивчення листя Wisteria sinensis Sweet / О. В. Демешко, В. М. Ковальов, О. В. Криворучко, С. В. Ковальов, С. І. Степанова // Вісник фармації. - 2022. - № 2 (104). - С. 3-6. doi : 10.24959/nphj.22.90
Краткий осмотр (реферат): Вістерія китайська, або гліцинія китайська (Wisteria sinensis Sweet, Glycine chinensis Sims), – рід деревовидних листопадних ліан із родини Бобові (Fabaceae). У дикому середовищі гліцинії ростуть у субтропічних лісах Китаю, Кореї та Японії. Нині рослину широко культивують у Європі та країнах СНД. Листя рослини проявляє антиоксидантну, цитостатичну дію, квітки пригнічують активність туберкульозної палички. У китайській медицині насіння гліцинії використовують для лікування серцево-судинних захворювань та як діуретичний засіб. Метою нашого дослідження стало вивчення макро- і мікроскопічних ознак листя Вістерії китайської для стандартизації лікарської рослинної сировини та розроблення методики контролю якості. Матеріали та методи. Об’єктом дослідження було листя Вістерії китайської, заготовлене в період масового цвітіння на території Київської області й Автономної Республіки Крим. Дослідження морфологічних ознак проводили візуально. Препарати з поверхні листка готували за загальноприйнятими методиками. Результати та їх обговорення. Визначено основні морфолого-анатомічні ознаки листків Вістерії китайської. Макроскопічні ознаки: складні непарноперисті листки, які мають загальний черешок і його продовження – рахіс, на якому розташовуються п’ять пар протилежних листочків і один верхівковий. Листки великі, не мають зубчастого краю, спочатку опушені, але з часом стають гладкими. Мікроскопічні ознаки: дорзовентральний тип будови листкової пластинки; епідерма покрита кутикулою; клітини верхньої епідерми паренхімні, слабо звивистостінні, з рівномірно потовщеними оболонками. Над жилкою клітини прозенхімні, витягнуті вздовж жилки. Нижній епідерміс складають клітини різної форми – паренхімні або ті, що мають дещо витягнуту форму, звивистостінні, багатокутні. Продихи часті, овальні. Продиховий апарат анізоцитного типу. Чисельні волоски вздовж центральної жилки й на черешку. Черешок листочка має округлу форму. По центру проходить один провідний пучок, оточений клітинами паренхіми. Епідерма складається з дрібних прямостінних клітин. Численні прості одноклітинні волоски. Рахіс на поперечному зрізі має овально-трикутну форму, горбочки мають форму ребер. Наявні продихи. Висновки. Визначено основні макроскопічні і мікроскопічні ознаки листя Вістерії китайської, що їх буде використано для стандартизації лікарської рослинної сировини та розроблення методики контролю якості.
Chinese wisteria (Wisteria sinensis), Glycine chinensis, is a genus of treelike deciduous lianas from the legume family (Fabaceae). In natural conditions, Glycine chinensis is found in the subtropical forests of China, Korea and Japan. Nowadays, the plant is widely cultivated in European countries. Leaves of the plant exhibit the antioxidant, cytostatic effect, flowers inhibit the growth of tubercle bacilli. The seeds are used in Chinese medicine to treat cardiovascular diseases and as a diuretic. Aim. To study macro- and microscopic features of Chinese wisteria leaves for standardization of the medicinal plant raw material and development of the quality control method. Materials and methods. The study object was the leaves of Chinese wisteria harvested in the period of mass flowering in the Kyiv region and the Autonomous Republic of Crimea. The morphological features were studied visually. Preparations from the leaf surface were prepared according to conventional methods. Results and discussion. The main morphological and anatomical features of Chinese wisteria leaves have been determined. Macroscopic features include complex unpaired leaves that have a common petiole and its continuation – rachis, on which there are five pairs of opposite leaves and one apical one. The leaves are large, do not have a toothed edge, pubescent at first, but eventually become smooth; microscopic signs are the dorso-ventral type of the leaf blade structure. The epidermis is covered with a cuticle. The cells of the upper epidermis are parenchymal, slightly convoluted, with evenly thickened membranes. Above the vein, the cells are prosenchymal, elongated along the vein. The lower epidermis is represented by cells of various shapes, parenchymal or having a somewhat elongated shape, sinuous-walled, polygonal. Stomata are frequent and oval. The stomatal apparatus is of anisocyte type. There are numerous hairs along the central vein and on the petiole. The petiole of the leaf has a rounded shape. In the center there is a single conductive bundle surrounded by parenchymal cells. The epidermis consists of small erect cells. There are numerous simple unicellular hairs. The cross-section of the rachis has an oval-triangular shape, the tubercles are ribshaped. Stomata are present. Conclusions. As a result of the studies, the main macroscopic and microscopic features of Chinese wisteria leaves have been determined; they will be used to standardize the medicinal plant raw material and develop the quality control method.
URI (Унифицированный идентификатор ресурса): http://dspace.nuph.edu.ua/handle/123456789/28608
Располагается в коллекциях:Вісник фармації. Архів статей 2010-2024

Файлы этого ресурса:
Файл Описание РазмерФормат 
03-06.pdf886,89 kBAdobe PDFПросмотреть/Открыть


Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.