Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://dspace.nuph.edu.ua/handle/123456789/28610
Название: Біофармацевтичні та мікробіологічні дослідження настоїв фенхелю звичайного плодів
Другие названия: Biopharmaceutical and microbiological research of fennel fruit infusions
Авторы: Филипюк, О. М.
Вишневська, Л. І.
Fylypiuk, O. M.
Vyshnevska, L. I.
Ключевые слова: фенхелю звичайного плоди;фільтр-пакети;ступінь подрібнення;водні витяги;мікробіологічні дослідження;фармакогностичні;фізикохімічні дослідження;фармакотерапевтичні дослідження; ; ,;fennel fruit;degree of grinding;aqueous extracts;physicochemical studies;pharmacotherapeutic studies;filter bags;pharmacognostic studies;microbiological studies
Дата публикации: 2022
Библиографическое описание: Филипюк, О. М. Біофармацевтичні та мікробіологічні дослідження настоїв фенхелю звичайного плодів / О. М. Филипюк, Л. І. Вишневська // Вісник фармація. - 2022. - № 2 (104). - С. 21-25. doi : 10.24959/nphj.22.96
Краткий осмотр (реферат): Метою роботи було напрацювання та дослідження фізико-хімічних, фармакотехнологічних, фармакогностичних і мікробіологічних показників якості настоїв, отриманих шляхом екстракції рослинної сировини фенхелю звичайного плодів різного ступеня подрібнення та з різного виду паковання. Матеріали та методи. Об’єктами дослідження були модельні зразки плодів фенхелю звичайного різного ступеня подрібнення і водних витягів, отриманих на їх основі та з різного виду паковання. Водні витяги виготовляли за методикою ДФУ та інструкцією до застосування на плоди фенхелю. Дослідження рН розчинів, екстрактивних речовин та ідентифікацію основних біологічно активних речовин (БАР), мікробіологічну чистоту отриманих водних витягів проводили за методиками ДФУ, кількісне визначення ефірної олії ‒ відповідно до настанови МОЗ України методом прямого алкаліметричного титрування 0,01 моль/л розчином NaOH у присутності індикаторів метиленового синього та фенолфталеїну. Результати та їх обговорення. Екстрактивні речовини у модельних зразках настоїв, отриманих з фільтрпакетів, варіюють у межах від 0,43 до 0,48 %, без фільтр-пакетів (зразки №№ 1, 3, 5, 7) – від 0,52 до 0,55 %, а найнижчими вони є у зразка № 9 – 0,37 %. Проте вміст ефірної олії найвищий у зразка № 9. Це цілі плоди фенхелю, з пачки (0,15 %). Дещо вищі показники у модельних зразків без фільтр-пакетів (зразки №№ 2, 4, 6, 8). Показник рН дещо вищий у настоях, отриманих з фільтр-пакетів, ніж без них (у межах 6,61-6,70 та 6,22-6,25 відповідно). Проте настій, отриманий з пакетика-пірамідки з нейлону (зразок № 7), мав показник рН, близький до настоїв, отриманих з лікарської сировини фенхелю без паковання (6,25). Методом тонкошарової хроматографії доведено наявність у модельних зразках настоїв анетолу та терпеноїдів. Проведені мікробіологічні дослідження засвідчили, що використання методики виготовлення водних витягів інструкції із застосування дозволяє отримувати умовно стерильні настої. Висновки. Показники, досліджені в процесі роботи (прозорість, колір, запах, смак, екстрактивні речовини, рН, ідентифікація та кількісне визначення біологічно активних речовин), можна використовувати в аналізі водних витягів із лікарської рослинної сировини, яку випускають у фільтр-пакетах.
Aim. To develop and study physico-chemical, pharmaco-technological, pharmacognostic and microbiological quality indicators of infusions obtained by extraction of the plant raw material of fennel fruits of different degrees of grinding and from different types of packaging. Materials and methods. The study objects were model samples of fennel fruits of different degrees of grinding and water extracts obtained on their basis and from different types of packaging. Water extracts were prepared according to the SPhU method and the patient information leaflet on fennel fruits. The study of pH of solutions, extractives, identification of the main biologically active substances (BAS), and microbiological purity of water extracts were performed by the SPhU methods; the quantitative determination of the essential oil was conducted by direct alkalimetric titration with 0.01 mol/l NaOH solution in the presence of methylene blue and phenolphthalein indicators according to the Guidelines of the Ministry of Health of Ukraine. Results and discussion. Extractives in model samples of infusions obtained from filter bags vary from 0.43 to 0.48 % without filter bags (samples 1, 3, 5, 7) – from 0.52 to 0.55 %, and its amount is the lowest in sample 9 – 0.37 %. However, the essential oil content is the highest in sample 9, these are whole fennel fruits from the pack (0.15 %); slightly higher indicators are in model samples without filter bags (samples 2, 4, 6, 8). The pH value is slightly higher in infusions obtained from filter bags than without them (in the range of 6.61-6.70 and 6.22-6.25, respectively). However, the infusion obtained from a nylon pyramid bag (sample 7) had a pH value close to infusions obtained from the fennel medicinal raw material without packaging (6.25). The presence of infusions of anethole and terpenoids in model samples has been proven by thin layer chromatography. The microbiological studies conducted have shown that the use of the method of making water extracts from the patient information leaflet allows obtaining conditionally sterile infusions. Conclusions. The indicators studied (transparency, color, odor, taste, extractives, identification and quantitative determination of BAS) can be used in the analysis of water extracts from the medicinal plant raw material produced in filter bags.
URI (Унифицированный идентификатор ресурса): http://dspace.nuph.edu.ua/handle/123456789/28610
Располагается в коллекциях:Вісник фармації. Архів статей 2010-2024

Файлы этого ресурса:
Файл Описание РазмерФормат 
21-25.pdf866,07 kBAdobe PDFПросмотреть/Открыть


Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.