Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.nuph.edu.ua/handle/123456789/29480
Title: Розробка складу та технології лініменту з комплексом ефірних олій
Other Titles: Development of composition and technology of liniment with a complex of essential oils
Authors: Терещенко, Ярослав
Keywords: кваліфікаційна робота;кафедра технології ліків;фармацевтичний факультет;лінімент;технологія;розробка;склад;м’язовий біль;ефірні олії;liniment;technology;development;composition;muscle pain;essential oils
Issue Date: Feb-2023
Bibliographic description (Ukraine): Терещенко, Я. Розробка складу та технології лініменту з комплексом ефірних олій : кваліф робота / наук. керівник Т. Ярних. - Харків, 2023. - 70 с.
Abstract: У кваліфікаційній роботі представлені дослідження с розробки складу екстемпорального засобу у формі лініменту для лікування болю у суглобах та м’язах. Обґрунтовано склад та концентрацію активних фармацевтичних інгредієнтів (ефірна олія лаванди, імбиру та ромашки). Обраний комплекс ефірних олій володіє протизапальними та анестезуючими властивостями, допомагає при боротьбі з м’язовими, суглобовими та кістковими болями. Розроблена три експериментальні зразки з обраним комплексом, на різних основах носіїв (персикова, оливкова та соняшникова олії). Розроблені зразки відповідали вимогам. Доведена стабільність обраних зразків у прохолодному місці протягом 28 діб. Але з огляду комплексних досліджень обрано зразок No1 на основі олії персикової, тому що показники були вище, аніж в інших.
The qualification work presents research on the development of the composition of an extemporaneous remedy in the form of a liniment for the treatment of joint and muscle pain. The composition and concentration of active pharmaceutical ingredients (essential oil of lavender, ginger, and chamomile) are substantiated. The selected complex of essential oils has anti-inflammatory and anesthetic properties, helps in the fight against muscle, joint and bone pain. Three experimental samples were developed with the selected complex, on different carrier bases (peach, olive, and sunflower oils). The developed samples met the requirements. Proven stability of the selected samples in a cool place for 28 days. But based on comprehensive research, sample No. 1 was chosen based on peach oil, because the indicators were higher than the others.
URI: http://dspace.nuph.edu.ua/handle/123456789/29480
Appears in Collections:Кваліфікаційні роботи здобувачів вищої освіти кафедри АТЛ

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Терещено Ярослав, 08.02.2023.pdf14,87 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.