Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.nuph.edu.ua/handle/123456789/30073
Title: The Study of the Carbohydrate Composition of Cetraria islandica (L.) Ach. Thalli Harvested in Ukraine
Authors: Shpychak, A. O.
Khvorost, O. P.
Keywords: Cetraria islandica;thalli;component composition;free and total monosaccharides;GC-MS;Cetraria islandica;слань;компонентний склад;вільні та загальні моносахариди;ГХ-МС
Issue Date: 2022
Bibliographic description (Ukraine): Shpychak, A. O. The Study of the Carbohydrate Composition of Cetraria islandica (L.) Ach. Thalli Harvested in Ukraine / A. O. Shpychak, O. P. Khvorost // Журнал органічної та фармацевтичної хімії. - 2022. - № 4. - С. 21-26.
Abstract: To study the component composition of free and total monosaccharides in the raw material of Cetraria islandica (L.) Ach. harvested in Ukraine. Materials and methods. The component composition of free and total monosaccharides in the raw material was determined by gas chromatography with mass-spectrometric detection (GC-MS). Results and discussion. Among the free monosaccharides, the presence of D-perseitol, (6.99 mg g–1) and D-mannitol (1.12 mg g–1) was determined. Among the total monosaccharides, the content of D-glucose (203.64 mg g–1) prevailed. D-mannose (53.74 mg g–1), D-galactose (51.71 mg g–1), D-xylose (0.83 mg g–1) and L-rhamnose (0.53 mg g–1) were found in lower quantities, as well as polyatomic alcohols – D-dulcitol (8.46 mg g–1) and D-mannitol (3.10 mg g–1). Conclusions. For the first time, the component composition of free and total monosaccharides in the raw material of C. islandica harvested in Ukraine has been determined. The results obtained will be used as a component of the comprehensive systematic study of the raw material of C. islandica harvested in Ukraine.
Визначити компонентний склад вільних та загальних моносахаридів у сировині Cetraria islandica (L.) Ach., заготовленої в Україні. Матеріали та методи. Визначення компонентного складу вільних та загальних моносахаридів у сировині проводили методом газової хроматографії з мас-спектрометричним детектуванням (ГХ-МС). Результати і обговорення. Серед вільних моносахаридів виявлено наявність D-персеїтолу (6,99 мг г–1) та D-манітолу (1,12 мг г–1). Серед загальних моносахаридів переважав вміст D-глюкози (203,64 мг г–1). У менших кількостях виявлено D-манозу (53,74 мг г–1), D-галактозу (51,71 мг г–1), D-ксилозу (0,83 мг г–1) і L-рамнозу (0,53 мг г–1), а також багатоатомні спирти D-дульцитол (8,46 мг г–1) і D-манітол (3,10 мг г–1). Висновки. Уперше визначено компонентний склад вільних та загальних моносахаридів у сировині C. islandica, заготовленої в Україні. Отримані результати буде використано як складову частину комплексного всебічного вивчення сировини C. islandica, заготовленої в Україні.
URI: http://dspace.nuph.edu.ua/handle/123456789/30073
Appears in Collections:Журнал органічної та фармацевтичної хімії. Архів статей 2003-2024

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
21-26.pdf1,62 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.