Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://dspace.nuph.edu.ua/handle/123456789/31745
Название: Обґрунтування вибору носія для субстанції калини звичайної плодів екстракту рідкого у складі таблеток «Вібурнікор»
Другие названия: Justification of the choice of the carrier for the substance of viburnum opulus fruit liquid extract in the composition of tablets «Viburnikor»
Авторы: Ярошенко, А. О.
Шпичак, О. С.
Ключевые слова: технологія;допоміжні речовини;таблетки;калини звичайної плодів екстракт рідкий;ангіопротекторна дія
Дата публикации: 2023
Библиографическое описание: Ярошенко, А. О. Обґрунтування вибору носія для субстанції калини звичайної плодів екстракту рідкого у складі таблеток «Вібурнікор» / А. О. Ярошенко, О. С. Шпичак // Український журнал військової медицини. - 2023. - Т. 4, № 3. - С. 123-131.
Краткий осмотр (реферат): Мета.Обґрунтування вибору носія для субстанції калини звичайної плодів екстракту рідкого (КЗПЕР) у складі розроблюваних таблеток під умовною назвою «Вібурнікор» мембраностабілізувальної та кардіопротекторної.Матеріали та методи. У роботі були використані фізико‐хімічні, фармако‐технологічні та статистичні методи аналізу. Як активний фармацевтичний інгредієнт було обрано калини звичайної плодів екстракт рідкий та дозволені до медичного застосування допоміжні речовини. Таблетки отримували методом прямого пресування. Дослідження впливу допоміжних речовин на фармако‐технологічні характеристики, зокрема насипну густину до та після усадки, текучість, кут природного укосу та ін. проводили у відповідності з вимогами ДФУ 2‐го видання Також вивчали залежність стійкості таблеток до вологи від природи допоміжних речовин у їх складі.Результати.Результати проведених випробувань свідчать про те, що висока питома поверхня та їх пориста структура зумовлюють використання досліджуваних кремнеземів марок Syloid® AL‐1FP, Syloid 244 FP, Syloid XDP 3050 та Aeroperl® 300 у якості носіїв для отримання твердої лікарської форми. За одержаними результатами можна зробити висновок про те, що усі досліджувані зразки є перспективними речовинами для проведення подальших експериментальних досліджень при розробці складу таблеток на основі КЗПЕР, а отримані дані вказують на те, що більш об’ємним є порошок з носієм Syloid 244 FP, а меншу об’ємність має зразок із Syloid XDP 3050, який можна віднести до середньо об’ємних порошків.Висновки.На основі проведених фізико‐хімічних та фармако‐технологічних досліджень зразків сумішей з різними марками досліджуваних аморфних силікагелей, зокрема Syloid® AL‐1FP, Syloid 244 FP, Syloid XDP 3050 та Aeroperl® 300 встановлено, що найбільш прийнятними носіями для нового вітчизняного лікарського засобу «Вібурнікор» у формі таблеток, розробленого на основі рослинної субстанції калини звичайної плодів екстракту рідкого методом прямого пресування є Syloid XDP 3050 таSyloid 244 FP, які між собою дещо відрізняються значеннями насипної густини в одержаних сумішах досліджуваних порошків.
URI (Унифицированный идентификатор ресурса): http://dspace.nuph.edu.ua/handle/123456789/31745
ISSN: 2708-6623 (print), 2708-6615 (online)
Располагается в коллекциях:Наукові публікації кафедри промислової фармації та економіки ІПКСФ

Файлы этого ресурса:
Файл Описание РазмерФормат 
378-Article Text-466-1-10-20231025.pdf846,7 kBAdobe PDFПросмотреть/Открыть


Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.