Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://dspace.nuph.edu.ua/handle/123456789/32641
Название: Роль гормонів щитоподібної залози в антиоксидантній регуляції
Авторы: Щербак, О. А.
Ключевые слова: окиснювальний стрес;щитоподібна залоза;антиоксидантний захист;прооксиданти;гіпотиреоз;гіпертиреоз
Дата публикации: 2024
Библиографическое описание: Щербак, О. А. Роль гормонів щитоподібної залози в антиоксидантній регуляції / О. А. Щербак // Сучасні досягнення експериментальної, клінічної, екологічної біохімії та молекулярної біології : зб. публ. I Міжнар. наук.-практ. online конф., присвяченої 85-річчю з дня заснування кафедри біохімії, м. Харків, 7 берез. 2024 р. – Харків : НФаУ, 2024. – С. 396-402.
Краткий осмотр (реферат): Останнім часом широко досліджується вплив процесів окиснювального стресу (ОС) на розвиток різних неінфекційних захворювань таких як ожиріння та серцево-судинні захворювання. Відомо, що ОС пов’язано з гормональними порушеннями і це гормони що впливають на антиоксидантну систему. Гормони щитоподібної залози відіграють особливо важливу роль в підтримці антиоксидантного балансу, причому і гіпертиреоз і гіпотиреоз пов’язані з ОС. Так синдром нетиреоїдних захворювань, який як правило проявляється зниженням перетворення тироксину (Т4) на трийодтиронін (Т3) за різних гострих і хронічних системних станів. Розглянуто механізми цього синдрому, а також роль дейодіназ, ферментів, які відповідальних за перетворення Т4 у Т3, як при фізіологічних, так і при патологічних станах. Наявність показників ОС при синдромі нетиреоїдних захворювань підтверджує гіпотезу про те, що він є станом гіпотиреозу на тканинному рівні, а не тільки адаптивним механізмом.
URI (Унифицированный идентификатор ресурса): http://dspace.nuph.edu.ua/handle/123456789/32641
Располагается в коллекциях:Тези доповідей співробітників НФаУ

Файлы этого ресурса:
Файл Описание РазмерФормат 
396-402.pdf1,51 MBAdobe PDFПросмотреть/Открыть


Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.