Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.nuph.edu.ua/handle/123456789/33010
Title: The Quantitative Determination of Etonium by the Enzymatic Kinetic-Spectrophotometric Method
Other Titles: Кількісне визначення етонію ферментативним кінетико-спектрофотометричним методом
Authors: Blazheyevskіy, M. Ye.
Kovalska, O. V.
Блажеєвський, M. Є.
Ковальська, O. В.
Keywords: surfactant;acetylcholine;ethonium;cholinesterase;поверхнево-активні речовини;ацетилхолін;холінестераза;етоній
Issue Date: 2024
Bibliographic description (Ukraine): Blazheyevskіy, M. Ye. The Quantitative Determination of Etonium by the Enzymatic Kinetic-Spectrophotometric Method / M. Ye. Blazheyevskіy, O. V. Kovalska // Журнал органічної та фармацевтичної хімії. - 2024. - № 22 (1). - С. 57-62. DOI : 10.24959/ophcj.24.304120
Abstract: The use of the cholinesterase enzyme as a component of the analytical system has made it possible to develop a new kineticspectrophotometric method, which is alternative to the pharmacopoeial method, for determining the quaternary ammonium salt – ethonium in the substance and a dosage form. This method is characterized by high sensitivity and specificity, and is relatively cheap. The relative standard deviation of the procedure does not exceed 2.7 %, and the limit of quantification is 17 ng mL–1.
Використання ферменту холінестерази як компонента аналітичної системи дозволило розробити нову, альтернатив- ну фармакопейній, кінетико-спектрофотометричну методику визначення четвертинної амонійної солі етонію в суб- станції та лікарському засобі. Методика характеризується високою чутливістю і специфічністю та є відносно дешевою. Відносне стандартне відхилення методики не перевищувало 2,7 %, а межа визначення становила 17 нг мл–1.
URI: http://dspace.nuph.edu.ua/handle/123456789/33010
Appears in Collections:Журнал органічної та фармацевтичної хімії. Архів статей 2003-2024

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
57-62.pdf1,44 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.