Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.nuph.edu.ua/handle/123456789/35099
Title: The study of the total antioxidant capacity of St. John’s Wort (Hypericum perforatum L.) herb
Other Titles: Дослідження сумарної антиоксидантної ємності трави звіробою (Hypericum perforatum L.
Authors: Maslov, O. Yu.
Komisarenko, M. A.
Kolisnyk, S. V.
Keywords: St. John`s Wort herb;total antioxidant capacity;correlation;sequential;трава звіробою;сумарна антиоксидантна ємність;кореляція;послідовне вичерпне екстрагування
Issue Date: 2024
Publisher: НФаУ
Bibliographic description (Ukraine): Maslov, O. Yu. The study of the total antioxidant capacity of St. John’s Wort (Hypericum perforatum L.) herb / O. Yu. Maslov, M. A. Komisarenko, S. V. Kolisnyk // Вісник фармації. - 2024. - № 2. - С. 97-101. DOI: 10.24959/nphj.24.148
Abstract: Aim. To determine the total antioxidant capacity of St. John’s Wort herb. Materials and methods. The content of phenolic compounds, anthraquinone derivatives, flavonoids, and derivatives of hydroxycinnamic acids was determined by the spectrophotometric analysis, while organic acids were identified by the alkalimetric method; the antioxidant activity of extracts obtained was evaluated by the potentiometric method. Results and discussion. The total antioxidant capacity of St. John’s Wort herb was 91.35 mmol-equiv/m dry weight, the total content of phenolic compounds was 22.70 mg of gallic acid/mL, anthraquinone derivatives – 0.46 mg of hyperecin/ mL, flavonoids – 8.10 mg of rutin/mL, derivatives of hydroxycinnamic acids – 7.90 mg of chlorogenic acid/mL and organic acids – 10.80 mg of citric acid/mL in St. John’s Wort herb extracts obtained during the sequential exhaustive extraction. The correlation analysis showed a very high positive correlation between the antioxidant activity and the total content of phenolic compounds, flavonoids, hydroxycinnamic acid derivatives in St. John’s Wort herb extracts. Conclusions. The total antioxidant capacity of H. perforatum herb was 91.35 mmol-equiv./m dry weight. The results of the analysis of the BAS content and the antioxidant activity of H. perforatum herb extracts revealed that the aqueous extract had a significant content of phenolic compounds, flavonoids, hydroxycinnamic acids, organic acids and the antioxidant activity, while anthraquinone derivatives dominated in 96 and 60 % EtOH extracts. The quantitative analysis showed that flavonoids and hydroxycinnamic acids dominated among phenolic compounds. The results can be applied in developing optimal technologies for obtaining drugs based on the extract of H. perforatum herb
Мета дослідження – визначити сумарну антиоксидантну ємність трави звіробою. Матеріали та методи. Вміст фенольних сполук, антрахінонових похідних, флавоноїдів та похідних гідро- ксикоричних кислот визначали методом спектрофотометричного аналізу, тоді як органічні кислоти визначали алкалі- метричним методом; антиоксидантну активність отриманих екстрактів оцінювали потенціометричним методом. Результати та їх обговорення. Сумарна антиоксидантна ємність трави звіробою становила 91,35 ммоль-екв./гсух. зал., сумарний вміст фенольних сполук – 22,70 мг галової кислоти/мл, антрахінонових похідних – 0,46 мг гіперицину/мл, флавоноїдів – 8,10 мг рутину/мл, похідних гідроксикоричних кислот – 7,90 мг хлорогенової кислоти/мл, орга- нічних кислот – 10,80 мг лимонної кислоти/мл в екстрактах трави звіробою, отриманих шляхом послідовного вичерпного екстрагування. Проведений кореляційний аналіз засвідчив дуже високу позитивну кореляцію між антиоксидантною активністю та сумарним вмістом фенольних сполук, флавоноїдів, похідних гідроксикоричних кислот в екстрактах трави звіробою. Висновки. Сумарна антиоксидантна ємність трави H. perforatum становила 91,35 ммоль-екв./mсух.зал.. Резуль- тати аналізу вмісту біологічно активних речовин та антиоксидантної активності екстрактів трави H. perforatum засвідчили, що водний екстракт мав значний вміст фенольних сполук, флавоноїдів, гідроксикоричних кислот, органічних кислот та антиоксидантної активності, тоді як антрахінонові похідні домінували в екстрактах з 96 % та 60 % етанолом. Кількісний аналіз засвідчив домінування флавоноїдів та гідроксикоричних кислот серед фе- нольних сполук. Результати можуть бути використані для розробки оптимальних технологій отримання лікар- ських засобів на основі екстракту трави H. perforatum
URI: http://dspace.nuph.edu.ua/handle/123456789/35099
Appears in Collections:Вісник фармації. Архів статей 2010-2024

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
97-101.pdf587,32 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.