Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://dspace.nuph.edu.ua/handle/123456789/35109
Название: Обґрунтування технології виготовлення крему з екстрактами леспедези
Другие названия: The substantiation of the technology of the cream with lespedeza extracts
Авторы: Кисельова, К. Є.
Боднар, Л. А.
Олійник, С. В.
Ключевые слова: м’які лікарські форми;крем з екстрактами леспедези;технологія ліків;soft dosage forms;cream with Lespedeza extracts;drug technology
Дата публикации: 2025
Издательство: НФаУ
Библиографическое описание: Кисельова, К. Є. Обґрунтування технології виготовлення крему з екстрактами леспедези / К. Є. Кисельова, Л. А. Боднар, С. В. Олійник // Вісник фармації. - 2025. - № 1. - С. 48-54. DOI: 10.24959/nphj.25.174
Краткий осмотр (реферат): Мета дослідження – вивчити залежність властивостей крему з екстрактами леспедези від параметрів тех- нологічного процесу і розробити технологію виготовлення крему. Матеріали та методи. Об’єктом дослідження був крем на емульсійній основі з екстрактами леспедези дво- колірної. Дослідні зразки крему емульгували з використанням змішувача МІ-2 в діапазоні швидкостей від 1000 до 3000 об./хв з кроком 500 об./хв впродовж 5-20 хв з кроком 5 хв для кожного зразка. Якість виготовлених зразків оцінювали за зовнішнім виглядом, термостабільністю, колоїдною стабільністю, ступенем дисперсності части- нок дисперсної фази та показниками в’язкості. Результати та їх обговорення. За результатами експериментальних досліджень обґрунтовано параметри технологічного процесу, розроблено технологію виготовлення, а також визначено контрольні точки в процесі виробництва емульсійного крему з екстрактами леспедези для терапії інфекційно-запальних захворювань шкі- ри. Розробка технології виготовлення крему базується на результатах раніше проведених експериментальних досліджень з розробки складу крему, що містив леспедези екстракт рідкий спиртовий і леспедези екстракт олійний. Для виготовлення крему на емульсійній основі використовували стандартне обладнання, що його за- стосовують у виробництві м’яких лікарських засобів. Технологія виготовлення крему складається зі стадії допо- міжних робіт, декількох стадій технологічного процесу (приготування водної фази, приготування олійної фази, приготування крему, приготування та гомогенізація крему), етапу фасування в тару, фасування в пачки і групову тару для відвантаження на склад готової продукції. Для масштабування лабораторної технології емульсійного крему «Леспедин» у промислове виробництво визначено критичні точки виробництва та умови технологічного процесу, що дозволить отримати продукцію, яка буде відповідати вимогам чинної нормативної документації. Висновки. Експериментально обґрунтовано параметри технологічного процесу виробництва емульсійного крему з екстрактами леспедези двоколірної. Розроблено технологічний процес виготовлення емульсійного кре- му з умовною назвою «Леспедин». Визначено критичні технологічні параметри отримання м’якого лікарського засобу.
Aim. To study the dependence of the properties of a cream with lespedeza extracts on the technological parameters of its manufacture and to develop the technology of the cream. Materials and methods. The study object was an emulsion-based cream with bicolor lespedeza extracts. The experimental samples of the cream were emulsified using an MI-2 mixer at the speed range from 1000 to 3000 rpm in increments of 500 rpm for 5-20 min in increments of 5 min for each sample. The quality of the manufactured samples was assessed by appearance, thermal stability, colloidal stability, and the degree of dispersion of particles of the dispersed phase and viscosity indicators. Results. According to the results of the experimental studies, the parameters of the technological process have been substantiated, the manufacturing technology has been developed, and control points in the production of an emulsion cream with lespedeza extracts for the treatment of infectious and inflammatory skin diseases have been determined. The development of the cream technology was based on the results of the previous experimental studies of the cream composition containing a liquid alcohol lespedeza extract and an oil lespedeza extract. Standard equipment used in the production of soft drugs was applied to produce the emulsion-based cream. The cream technology consists of the stage of auxiliary work, several stages of the technological process (preparation of the aqueous phase, preparation of the oil phase, preparation of the cream, preparation and homogenization of the cream), the stage of packaging in containers, packaging in packs and group packaging for shipment to the finished product warehouse. To scale the laboratory technology of the emulsion cream “Lespedin” into industrial production, critical production points and conditions of the technological process have been determined, which will allow obtaining products that will meet the requirements of the current regulatory documentation. Conclusions. The parameters of the technological process for the production of an emulsion cream with extracts of bicolor lespedeza have been experimentally substantiated. The technological process for manufacturing the emulsion cream with the conditional name “Lespedin” has been developed. The critical technological parameters for obtaining a soft dosage form have been determined
URI (Унифицированный идентификатор ресурса): http://dspace.nuph.edu.ua/handle/123456789/35109
Располагается в коллекциях:Вісник фармації. Архів статей 2010-2024

Файлы этого ресурса:
Файл Описание РазмерФормат 
48-54.pdf877,48 kBAdobe PDFПросмотреть/Открыть


Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.