Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал:
http://dspace.nuph.edu.ua/handle/123456789/35164
Назва: | Показники життєздатності та біологічні властивості музейних штамів клебсієл, що тривалий час зберігались у ліофілізованому стані |
Автори: | Перетятко, О. Г. Ягнюк, Ю. А. Скляр, Н. І. Крестецька, С. Л. Гуріна, Т. М. Тіщенко, І. Ю. Большакова, Г. М. Холодна, Т. В. |
Теми: | колекція мікроорганізмів;зберігання мікроорганізмів |
Дата публікації: | 2025 |
Видавництво: | НФаУ |
Бібліографічний опис: | Показники життєздатності та біологічні властивості музейних штамів клебсієл, що тривалий час зберігались у ліофілізованому стані / О. Г. Перетятко [та ін.] // Мікробіологічні та імунологічні дослідження в сучасній медицині : матеріали ІІІ наук.-практ. міжнар. дистанційної конф., м. Харків, 21 берез. 2025 р. - Харків : НФаУ, 2025. - С. 132-134. |
Короткий огляд (реферат): | Необхідною умовою підтримання колекцій мікроорганізмів є забезпечення довготривалого збереження штамів у функціонально повноцінному стані без змін їх фено- та генотипу. Стабільність біологічних властивостей колекційних штамів мікроорганізмів обумовлює можливість їх цільового використання у різних галузях біотехнології та медицини. Вже більш ніж століття для зберігання мікроорганізмів використовується спосіб сублімаційного висушування, при якому вода з клітин випаровується в умовах вакууму, що дозволяє повністю зберегти первинну структуру об’єкта консервування. Однак в процесі ліофілізації та подальшого довгострокового зберігання бактерії піддаються стресовим факторам, що можуть вплинути як на виживання мікроорганізмів, так і на їх біологічні властивості. |
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): | http://dspace.nuph.edu.ua/handle/123456789/35164 |
Розташовується у зібраннях: | Тези доповідей співробітників НФаУ |
Файли цього матеріалу:
Файл | Опис | Розмір | Формат | |
---|---|---|---|---|
Мікробіолог. та іммунолог дослідж 132-134.pdf | 481,36 kB | Adobe PDF | Переглянути/відкрити |
Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.