Please use this identifier to cite or link to this item:
http://dspace.nuph.edu.ua/handle/123456789/369
Title: | Антимікробна активність природних та синтетичних похідних антрахінону |
Authors: | Дикий, І. Л. Журавльов, М. С. Крючкова, Т. М. Філімонова, Н. І. Dikiy, I. L. Zhuravlyov, N. S. Kryuchkova, T. N. Filimonova, N. I. |
Keywords: | антимікробні препарати;антрахінон;antimicrobial tools;anthraquinone |
Issue Date: | 2006 |
Publisher: | НФаУ |
Bibliographic description (Ukraine): | Антимікробна активність природних та синтетичних похідних антрахінону / І. Л. Дикий, М. С. Журавльов, Т. М. Крючкова, Н. І. Філімонова // Вісник фармації. - 2006. - № 4. - С. 23-26. |
Abstract: | Проведено мікробіологічний скринінг п'яти синтезованих похідних антрахінону класу алізарину на культурах S. aureus, E. coli, B. subtilis, Ps. aeruginosa та C. albicans. Всі сполуки виявили різнорівневу антимікробну і антифунгальну активність. Простежена закономірна залежність вираженості антимікробної дії сполук від будови радикалів, які присутні у молекулі антрахінонів, що дозволило проводити зіставлення за визнаною системою аналізу хімічна структура — біологічна активність. The microbiological screening of five anthraquinone derivatives of alizarine group synthesized on the cultures of S. aureus, E. coli, B. subtilis, Ps. aeruginosa and C. albicans has proven the presence of antibacterial and antifungal activity of the substances studied. The "structure — activity" analysis has been carried out among the compounds under research and some regularities of such dependence have been revealed. 1,2-dihydroxy-3-hydroxymethylantraquinone has been chosen to be promising for further research as an antimicrobial agent by its levels of antibacterial activity. |
URI: | http://dspace.nuph.edu.ua/handle/123456789/369 |
ISSN: | 1562-7241 |
Appears in Collections: | Вісник фармації. Архів статей 1993-2009 Наукові публікації кафедри лабораторної дiагностики, мікробіології та біологічної хімії |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.